Çevrimiçi tavsiyeleri artırmak için...

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

Yaptığınız işin boyutu ne olursa olsun ürününüzün, hizmetinizin daha çok satmasının, şirketinizin, markanızın daha hızlı büyümesinin en iyi yollarından biri insanların sizi birbirine tavsiye etmesidir. Bu durum, internet icat edilmeden önce de, televizyon ve gazete reklamları hayatımıza girmeden önce de böyleydi. Aslına bakarsanız ticaret var olduğundan beri böyleydi. Kitlesel pazarlama, yani bir anda milyonlara ulaşan televizyon, gazete, dergi reklamları hayatımıza girip de; pazarlamacılar sanki insanlar arası etkileşimin, tavsiyenin pek önemi yokmuş gibi davranmaya başladığında da önemliydi tavsiye, şimdi de önemli...

Eskiden, yani kitlesel pazarlama döneminde pazarlamacılar için tavsiye üzerinden para kazanmanın pek yolu yoktu. Zira tavsiye, sayılabilen, ölçülebilen bir şey değildi. Ama İngilizce deyişiyle “Word of mouth marketing”, bizdeki karşılığıyla “Kulaktan kulağa pazarlama” girişimciler ve işletme sahipleri için her zaman önemli oldu. Bu pazarlama yönteminin en büyük sloganı da eskiden esnaf lokantalarında sıkça gördüğümüz “Şikayetinizi bize memnuniyetinizi dostlarınıza bildiriniz” cümlesiydi. Ancak dijitalleşmeyle birlikte, internet, sosyal medya ve benzerleri hayatımıza girmeye başladıkça pazarlamacılar yeniden “Word of mouth”u yani kulaktan kulağa pazarlamayı keşfetmeye başladı. Zira tavsiyeler, iyi veya kötü etkileşimler, artık sayılabilir, ölçülebilir hale geldi, bunlar için harcanan çabalar da fiyatlanabilir, satılabilir oldu.

Ancak bu çağda da özellikle küçük işletme sahipleri için internet sitesinde veya Google’da olumlu yorumlar almak, sosyal medyada etkileşim sağlamak, alışveriş sitelerinde veya forumlarda tavsiye edilmek pek kolay değil. Büyük markalar, düzenledikleri büyük kampanyalarla çok büyük etkileşim elde ederek kampanyalarının etkisini katlayabiliyor, ama küçük işletmeler için bu biraz daha zor.

Geçtiğimiz günlerde business2community.com'da yayınlanan “Müşterilerinizin ürünleriniz hakkında iyi yorum yapmaları için 9 yol” başlıklı makale, tam da bu konuda zorluk çeken işletmelere öneriler sunuyordu.

Tavsiyelerden ilki basitlik. Yani müşterileriniz sitenize geldiğinde ürünleriniz ve hizmetlerinizle ilgili kolaylıkla yorum yapabilmesi gerekiyor. Bunun için eğer bir e-ticaret sitesi iseniz Bazaar Voice, Revoo, TurnTo gibi ticaret sitelerinde müşteri yorumu toplamak için özel tasarlanmış profesyonel çözümlerden yararlanabiliyorsunuz. Bu görüşleri toplamak sizi ikinci tavsiyeye götürüyor, o da sitenizde kullanıcı görüşlerini önemli bir konuma getirmek. Yani Amazon’un yaptığı gibi ürün incelemelerini, müşterilerin satın aldıkları ürünler hakkındaki görüşlerini sitenin ayrılmaz bir parçası olarak sunmak. Böylece insanların birbirlerinin deneyimlerinden yola çıkarak daha iyi seçimler yapmasını sağlayabiliyorsunuz. Bu uygulama sizi üçüncü kurala götürüyor, o da görüşler arasında ayırım yapmamak. Yani olumlu görüşlere de olumsuz görüşlere de sitenizde yer vermeniz. Olumsuz görüşlere yer vermenin size olan güveni artıracağını, aksi durumun güven sarsıcı olacağını unutmayın.

Buraya kadar olan tavsiyeler daha çok ürün veya hizmetlerini e-ticaret sitesi üzerinden satan firmalar için önemli. Yani bir alışveriş sitesi yönetiyorsanız veya internet siteniz bir alışveriş modülü içeriyor ve siz de doğrudan müşterilerinize satış yapıyorsanız ilk üç kurala mutlaka uymalısınız.

Eğer satış yapmıyorsanız dördüncü kural sizin için önemli: Sitenizin içeriğini ve ziyaret edenlerin görüşlerini, bıraktıkları yorumları sosyal medya hesaplarınızla entegre etmek... Sitenizin içeriğini sosyal medyada daha görünür hale getirebilmek için Facebook Open Graph gibi eklentiler kullanabiliyorsunuz. Bunun yanında sitenize bırakılan yorumların da facebook hesapları üzerinden yapılmasını sağlayabiliyorsunuz. Wordpress, Drupal, Joomla gibi içerik yönetim sistemlerinde bu tür eklentileri kolayca bulup sitenize entegre etmeniz mümkün. Böylelikle sosyal medyada hedef gruplarınızla daha fazla etkileşime girme şansını artırmış oluyorsunuz.

Beşinci kural videolardan gerektiği gibi yararlanmak. Yapılan araştırmalara göre internet kullanıcılarının yarısından fazlası her gün video seyrediyor ve bunların yüzde 65'i videoların dörtte üçünden fazlasını izliyor. Videolara yapılan yorumların oranı da diğer medya türlerine yapılan yorumların üzerinde. Altıncı kural, ziyaretçileri yorum yapmaya veya inceleme yazmaya teşvik edecek bir şeyler yapmanız. Ancak bunu bir rüşvet teklifine asla dönüştürmeyin. Bunu, olumlu geri bildirimler için hediyeler vb. vaat etmeden yapmanın yollarını bulun.

7, 8 ve 9'uncu kuralları zaten biliyorsunuzdur... Sosyal medya üzerinden veya sitenizde takipçilerinize, ziyaretçilerinize soru sormanız etkileşimi yükseltir. Müşterilerinize, özellikle sizden ürün satın alanlara zaman zaman takip mailleri göndermeniz, güncellemeler, yeni modellerle ilgili bilgi vermeniz, aranızdaki ilişkiyi sıcak tutarak olumlu geri bildirim sayılarınızı artıracaktır. Son olarak geri bildirimlere karşı duyarlı olmanız, zaman zaman yanıt vermeniz müşterilerinize önem verdiğinizi gösterecek ve yine geri bildirimleri artıracaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018