Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı 2015’e yetişecek mi?

Fahriye KUTLAY ŞENYURT
Fahriye KUTLAY ŞENYURT MERSİN'den fahriye.senyurt@dunya.com

Bölgede heyecanla beklenen Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı Projesi 25 Ocak 2012’de Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile Çukurova Uluslararası Havalimanı AŞ arasında imzalanan uygulama sözleşmesi ile start almıştı. 

Türkiye’de pek çok ilke imza atması planlanan, 30 milyon yolcu kapasitesi ve kargo taşımacılığındaki iddiasıyla yola çıkılan projenin bu güne kadar yaklaşık yüzde 17’si tamamlanabildi. Projenin beklenen hızda devam etmemesi havalimanın belirlenen tarihte; yani 2015’te faaliyete başlayıp başlamayacağı noktasında akıllarda soru işaretleri bırakıyor. 

Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı Projesi bölgemizin olmazsa olmazı. Beklenti neydi? Başta turizm ve lojistik sektörünün gelişmesi, ardından da ciddi bir istihdam kapısı oluşturulmasıydı. Havalimanının işletimi, güvenlik ve temizlik işleri için ilk etapta yaklaşık bin 200 kişiye, kurulması planlanan serbest bölgede ise bin kişiye iş imkanı yaratılacaktı. Ayrıca hava yolu işletmeleri, yer hizmetleri, ikram, yakıt ve diğer havacılık işletmelerinde de yaklaşık 3 bin 500 personel istihdam edilecek, DHMİ, polis, gümrük ve meteoroloji olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet verecek personelle birlikte toplam 7 bin 500 kişiye iş imkanı yaratılacaktı. Her yıl bu sayının uçak ve yolcu sayısındaki artış da dikkate alınarak en az yüzde 10 artışla devam edeceği düşünüldüğünde bu yatırımın bölge için önemi daha da net anlaşılmaktadır. Bölge ekonomisinin gelişimini sağlayacak başta Lojistik Köy, Tarsus Kazanlı Kıyı Şeridi Projesi olmak üzere birçok önemli projenin yapımı Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı’nın bitmesiyle daha da hız kazanacak. 

Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı, Mersin, Adana ve çevre illerin başta Orta Doğu ve Kafk asya olmak üzere dünyaya açılmasına ve Türkiye’deki tüm illerle bağlantı kurmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Diğer yandan bölgemiz yaş sebze meyve ve kesme çiçekçilik sektöründe dünya pazarlarında daha fazla söz sahibi olabilecektir. 

İşte tüm bu nedenlerden dolayı yüklenici firmanın biran önce çalışmalarını hızlandırıp havalimanını planlandığı üzere 2015 yılına yetiştirmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
MTSO'da seçim heyecanı 06 Nisan 2018
Engelli dostu kent Mersin 01 Kasım 2017