DigiGirlz’le kız öğrenciler teknolojiyle yakınlaşıyor

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Ülkemizde teknoloji ve internet kullanımında kız ve erkek öğrenciler arasında önemli bir fark mevcut. Bu “dijital uçurumun” kapanması için hepimiz birlikte çalışmak zorundayız. 

Kız öğrencileri teknoloji alanında kariyer yapmaya yönlendirmek amacıyla, Microsoft Türkiye’nin Habitat Derneği iş birliğiyle yürüttüğü DigiGirlz, bu alandaki örnek çalışmalardan birisi. Projenin temel hedefi kız öğrencilerin bilgisayar mühendisliği gibi teknik bölümlere kendilerini yakın hissetmelerini sağlamak.

Geçtiğimiz hafta, Microsoft Türkiye Pazarlama ve Operasyonlardan Sorumlu GMY Münir Kundakçı’dan Microsoft’un Digigirlz projesi hakkında bilgi aldım.

DigiGirlz kampanyası, 13 Mart 2019’da Gaziantep’te başladı. Kayseri, Erzurum ve Trabzon’dan sonra beşinci ve yılın son etkinliği 30 Nisan’da Elazığ’da yapıldı.

Proje kapsamında, belirlenen şehirlerde ilk, orta, lise ve üniversitelerde öğrenim gören kız öğrenciler eğitim etkinlikleri ve kariyer sohbetlerine katılıyorlar.

Microsoft çalışanları ve yöneticileriyle bir araya gelen öğrenciler Microsoft’taki kariyer süreçleriyle ilgili fikir ediniyorlar.

Microsoft Türkiye Pazarlama ve Operasyonlardan Sorumlu GMY Münir Kundakçı

Münir Kundakçı’nın anlattığına göre, program önümüzdeki dönemde de devam edecek. Bu yıl çok umut verici sonuçlar elde edilmiş. 5 ilde, 50’ye yakın Microsoft çalışanı görev almış ve yaklaşık 2000 kız öğrenciye doğrudan ulaşılmış.

Ayrıca, Digigirlz Programı kapsamında Habitat Derneği Mart-Nisan ayları içinde 3000’den fazla kız öğrenciye ulaşmış. Böylece, beş bin gibi önemli bir rakama erişilmiş.

İki genç girişimciden bitkisel süt markası

Son yıllarda yükselen bitkisel bazlı beslenme trendi, Türkiye’de de yaygınlaşıyor. Talep arttıkça, pazarda yeni markalar ortaya çıkıyor. İnek sütüne alternatif olarak yaratılan bitki bazlı içecek Fomilk de bunlardan birisi.

İki genç girişimci, Cem Telvi ve Yusuf Romano’nun birlikte yarattıkları Türkiye’nin ilk bitkisel süt markası Fomilk, badem, fındık, soya ve hindistan cevizlerinin öğütülmesiyle üretiliyor. Vegan, laktozsuz ve glutensiz olan Fomilk’in; fındık sütü, badem sütü, soya sütü ve hindistan cevizi sütü çeşitleri bulunuyor.

30 yılı aşkın süredir kuruyemiş ticaretiyle uğraşan ve Türkiye’nin en modern fındık işleme tesislerinden birine sahip olan bir aileden gelen Cem Telvi, “Dünya fındık üretiminin yüzde 70’e yakını Türkiye’den karşılanıyor. Fındığın anayurdunda yaşıyor ama fındık sütünü ithal ediyorduk. ‘Biz neden bu alanın ilk yerli üreticisi olmayalım?’ düşüncesiyle yola çıktıklarını belirtiyor.

Süt ve süt ürünleri üreten bir ailenin dördüncü kuşak üyesi olan markanın diğer ortağı Yusuf Romano ise, Türkiye’nin dünyadaki yeme-içme trendlerini 4-5 yıl geriden takip ettiğine dikkat çekiyor. Romano, bitkisel süt ve bitkisel süt ürünlerinin hızlı yükselişini izleyerek Fomilk markasını yaratmaya karar verdiklerini anlatıyor.

Cem Telvi ve Yusuf Romano, kısa bir süre içinde ihracat yapmayı ve uluslararası alanda da markalaşmayı planlıyorlar.
www.fomilk.com

Yürüyerek çevre temizliğine katılmak ister misiniz?

Cevabınız “Evet”se, ücretsiz olan Jotun YeşilAdımlar uygulamasını indirin ve yürümeye başlayın. Siz yürüdükçe, Jotun sizin adınıza denizlerin dibini temizleyecek.

Jotun 2017 yılında “Jotun YeşilAdımlar” adını taşıyan surdürülebilirlik politikasından yola çıkmış ve Jotun YeşilAdımlar başlıklı bir sosyal sorumluluk kampanyası başlatmıştı.

“YeşilAdımlar” mobil uygulamasını indiren kullanıcılar yürüdükçe, uygulamada bulunan haritadaki yollar yeşile boyandı. TEMA Vakfı İşbirliği ile yürütülen kampanyada toplam 20 bin ağaç dikildi.

2019’da Deniz Dibi Temizliği için Yürünüyor

Jotun YeşilAdımlar’ın bu yıl hedefi deniz temizliği. Jotun, herkesi deniz dibi temizliği için yürümeye davet ediyor. 21 Mayıs tarihinde başlayacak kampanyaya katılmak için “Jotun YeşilAdımlar” mobil uygulaması indirmek ve yürümeye başlamanız yeterli. Yürüyeceğiniz her 4 km için Jotun, deniz tabanından 10 metrekarelik bir alanı temizleyecek.

Kampanya, 30 Haziran tarihinde tamamlanacak. Jotun, Sualtı Temizlik Bilinçlendirme ve Hareketi Derneği’nin (STH) işbirliğinde toplamda deniz tabanında 100.000 m2’lik bir alanı temizlemeyi hedefliyor.

Gönüllülerle el ele

Jotun YeşilAdımlar kampanyası ile İstanbul’da Kadıköy, Ortaköy, Büyük Ada, Fenerbahçe, Caddebostan ve Harem’de deniz tabanında bulunan katı atıklar temizlenecek. Sualtı Temizlik Bilinçlendirme ve Hareketi Derneği işbirliğinde gerçekleşecek deniz tabanı temizliği STH gönüllüleri tarafından gerçekleşecek.

Denizlerin zehirlenmesi engellenecek

Toplamda 100 bin m2’lik bir alanı hedefleyen kampanya ile deniz dibinden, denizde 600 yılda çözünen olta ipleri (misina), 400 yılda çözünen plastik şişe tutacakları, 450 yılda çözünen ve çoğunlukla iskeleler ve deniz araçlarından düşen otomobil lastikleri, 50 yılda çözünen teneke kutular ve köpük malzemeler gibi birçok atık çıkarılması ön görülüyor.

Böylece bu atıkların suda çözünmesi ve deniz suyuna zararlı kimyasallar olarak karışması; yani denizlerimizi zehirlenmesi engellenecek. Daha sağlıklı bir ekosisteme katkıda bulunulacak. Aynı zamanda kendilerine deniz tabanında yer bulamadıkları için atıkların üzerinde yaşayan deniz kabukluları da tekrar deniz tabanı ile buluşacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar