Dinamo Zagreb’e kumpas mı kuruldu?

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Ülkemizde futbol kamuoyu birbiri ardında patlayan transfer bombalarına odaklanmışken, geçtiğimiz haftanın ilginç haberlerinden biri Hırvatistan’dan geldi. Elbette ki, hiçbir futbol seyircisini takımının muhtemel transferlerini takip ettiği için yeremeyiz. Hatta transfer konusunun futbolun ana renklerinden biri olduğunu da kabul etmemiz gerekiyor. Öte yandan futbol dünyasında perde arkasında kalan kimi gelişmelerin de dikkatle takip edilmesi gerektiğine inananlardan biriyim. Futbolun endüstrileşmesi sonrası, dünya üzerinde bu sporun profesyonel anlamda oynandığı her ülkede kulüplerin bilançoları devasa bir hızla büyürken, maddi odaklı suçların da artma eğilimi gösterdiği aşikâr. Bahis suçları, şike, vergi kaçakçılığı, kara para aklama faaliyetleri ve zimmete para geçirme… Takdir edersiniz ki, bunlar da modern futbolun getirileri (!) arasında.

Ana konumuza dönecek olursak, Hırvatistan’da toplam 20 lig şampiyonluğu bulunan ve arka arkaya on kez şampiyon olma başarısı gösteren Dinamo Zagreb’in iki üst düzey ismi, geçtiğimiz hafta sonu zimmete para geçirme ve vergi kaçakçılığı şüphesiyle tutuklandı. Başkan Zdravko Mamic ve teknik direktör kardeşi Zoran Mamic, takımın kamp yaptığı Slovenya’dan dönüşleri sonrası polis tarafından gözaltına alındılar. Emniyet birimleri tarafından yapılan ilk açıklamada, iki kardeşe yöneltilen suçlamaların toplam 17 milyon 300 bin dolarlık bir meblağa tekabül ettiği ve kulübün 2008 yılından bu yana takip altında olduğu belirtildi. Zdravko ve Zoran Mamic ise suçsuz olduklarının anlaşılacağını söylemekle yetindiler. Hırvat ve Alman basınına yansıyan iddialara göre ise Dinamo Zagreb, yurt dışına transfer olan oyuncuların satış bedellerini düşük göstererek, bu faaliyetlerden doğan vergi ödemelerinde usulsüzlük yapmakla suçlanıyor. Aynı kaynaklar, söz konusu usulsüzlüklerden doğan vergi kaybının ise 1 milyon 800 bin dolar olduğunu belirtiyorlar. Hırvatistan kamuoyunu şoka uğratan bu gelişme iki ismin gözaltına alınmasıyla sınırlı değil. Polisin kulüp binasında ve Mamic kardeşlerin evlerinde yaptıkları aramalar sonucu ulaştığı belgeler, yeni iddiaların da kapısını açtı. Tüm bu olaylar sonrası polis savcılıktan her iki ismin de tutuklanmasını talep ederken, nihai karar mahkemeye bırakılmış görünüyor. Bu arada Dinamo Zagreb resmi internet sitesinde yayınlanan bir açıklama ise farklı doneler içermesi bakımından önemli:

“İnancımız odur ki, başkanından en düşük düzeyli çalışanına kadar tüm Dinamo Zagreb kulübü mensupları masumdur ve suçsuzluklarını ispat edeceklerdir. Başkanımızın evvelce dile getirdiği kimi hususların bu olaylar sonrası bir kez daha akıllara getirilmesinde yarar görüyoruz.”

Evet, neydi o hususlar? Ülke futbolunun en güçlü ve en nüfuzlu adamlarından biri olarak gösterilen Zdravko Mamic, evvelce yaptığı açıklamalarda takım üzerine oyunlar oynandığını ve siyaset kaynaklı bir takım girişimler olabileceğini söylemişti. Bir nevi bizde gündemi uzunca süre meşgul eden “kumpas kuruldu” söyleminin benzeri. Olaya objektif olarak bakınca, arka arkaya on kez şampiyonluk yaşamış ve bu hegemonyasını devam ettirmesi beklenen bir takımın önünü kesmek üzere harekete geçildiği algısı rahatlıkla oluşabilir. Ayrıca mafyöz yönetimiyle dikkat çeken başkanın, sol tandanslı hükümet (Kukuriku Koalisyonu) ile arasının çok da iyi olmadığı biliniyor. Yugoslav ve devamında Hırvat futbolunun bir dönem kanayan yarası haline gelen sağ – sol kavgaları, Avrupa Birliği üyelik sürecinde hayli törpülenmiş gözükse de bugün hala toprak altında kökleri bulunan bir olgu. Milliyetçi tavır ve söylemleriyle dikkati çeken Zdravko Mamic üzerinden Dinamo Zagreb’in cezalandırılıp cezalandırılmadığı konusuna gelecek olursak, açıkçası işin o boyutu hayli su götürür. Neden derseniz, Dinamo Zagreb başkanı söz konusu tavırlarını eyleme geçirme konusunda da hayli ateşli bir figür olarak biliniyor. Örneğin 2014’te bir bakana etnik kimliği dolayısıyla hakaret etmekten dolayı mahkeme önüne çıkmıştı. Aynı yıl yıldızının bir türlü barışmadığı “Bad Blue Boys” taraftar grubunun sahtesi kurulmuş ve sahte oluşum gerçek taraftar grubuna silahlı saldırı düzenleyerek lider Daniel Hrnjak’ı öldürmeye çalışmıştı. Saldırı başarısız oldu ancak iki taraftar ciddi şekilde yaralandı. Saldırının sebebi olarak ise Mamic’in tribünlerden uzaklaştırdığı Bad Blue Boys’un yeniden maçlara gitme kararı alması gösterildi. Başkan, o tarihte de, “Ben masumum. İsteyen olursa yalan makinesine bile girerim.” açıklaması yapmıştı.

Evet, yazı boyunca pozitif ya da negatif bir görüşe yaslanmamaya gayret ederek sizler için tabloyu çizmeye çalıştık. 

Bu bilgiler ışığında sizin fikriniz nedir?

Dinamo Zagreb’e kumpas mı kuruldu?

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016