Dolar için beklentiler

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Fed Başkanı Powell’ın şahin konuşmaları ve ekonomideki güçlenmeye dikkat çeken konuşmaları ABD dolarında küresel bir güçlenme yarattı. Dolar endeksi 89.68 seviyesinden 90.40 seviyesine ulaşmış görünüyor. Bu yükseliş şimdilik tepki yükselişi görünümünde bulunuyor. Ancak dolar endeksinin 90.66 seviyesindeki 50-günlük ortalamasını geçmesi durumunda ise ABD dolarındaki güçlenme hızlanabilir.

Buna paralel içeride kurda 3.81 seviyesine doğru ataklar görmekteyiz. Sadece TL’de değil, aynı zamanda GOP para birimlerinde de dolara karşı zayıflama görüyoruz. Dolar TL’yi şimdilik kısa vadede 3.73 ile 3.84 arasında yatay bir bant içerisinde takip ediyoruz. Bir süredir bu bant içerisinde hareket dalgalanma şeklinde devam ediyor. 3.73 seviyesi oldukça güçlü bir destek konumuna gelirken bu seviyenin altına gerileme ihtimalleri giderek azalıyor. Bu noktaya yakın yerlerden Dolara alımların geldiğini izliyoruz. Yukarıda 3.84 seviyesinin üzerinde kalıcı seyirler görülürse 3.91-3.92 bölgesine doğru yükseliş devam edebilir. Ancak şimdilik bunu oluşturacak küresel veya lokal gelişmeler mevcut değil.

Küresel anlamda ne gibi riskler olabilir dersek, Fed’in beklenenden hızlı faiz artırımı beklentilerinin güçlenmesi dolardaki yükselişi tepki yükselişinden çıkararak orta vadeli bir yükselen trend içerisine sokabilir. Dolar endeksinde 91 seviyesinin üzerinde kalıcı seyirlerin oluşması küresel bir dolar güçlenmesi görmemizi sağlayabilir. Bu durum içeride DolarTL ‘nin yukarı yönlü baskı altında kalmasına neden olacaktır. Yine önümüzdeki dönem ABD verilerinin güçlü gelmeye başlaması da dolar güçlenmesi için önemli bir risk olabilir.

Risklerde lokal tarafa baktığımızda ise yüksek gelen cari açık verileri bu şekilde devam ederse %5.5 olan cari denge oranının yükselmesine neden olabilir. Böyle bir gelişme içeride kur baskısının artması ile sonuçlanabilir. Ayrıca erken seçim gibi konuların gündeme gelmesi kur için önemli bir risk teşkil edecektir.
Şimdilik USDTRY paritesini 3.73-3.84 aralığında yatay ve yönsüz bir dalgalanma süreci şeklinde izlemeye devam ediyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018