Döviz ve emtia üzerine düşünceler

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Açıklanan enflasyon rakamları TCMB'nin sıkı duruşunu sürdüreceğini gösteriyor. Buna paralel TCMB'nin fonlama maliyeti 4-5 Eylül tarihlerinde ilk defa yüzde 12 seviyesini geçerek yüzde 12.01 seviyesinde oluştu. Özellikle çekirdek enflasyondaki bozulma ve yükselme eğiliminin devam ediyor olması, fonlama maliyetindeki yüksek seyirlerin süreceğini bize işaret etmekte.

Bu tabloda Dolar/TL kurunda doğal olarak sakin ve zayıf seyirler izliyoruz. Global piyasalarda ABD Dolarının zayıf kalması ve yabancı fon girişlerinin de oluşması ile rüzgâr TL'den yana esmeyi sürdürüyor. Bu ortamda, TCMB bu derece sıkı duruşunu koruduğu sürece dışarıdan şok bir dalga gelmedikçe Dolar/TL'de ani ve kalıcı yükselişler beklemiyorum. Genel olarak dolar kurunda hafif aşağı bir yön var ve 3.52 seviyelerinin üzerinde kalıcı seyirler yükseliş konusunda anlamlı olacak görünüyor. Bunun dışındaki hareketler ani tepki yükselişlerinden öteye geçmiyor. Mevcut rüzgâr dolar kurunda 3.40 seviyesini ve altını zorlamasına izin verecek yönde bulunuyor. Elbette şimdilik.

Kore fiyatlamaları

Kuzey Kore'nin hidrojen bombası aksiyonu çok önemli bir gelişmeydi aslında. Küresel piyasalarda bu denli önemli ve dalgalanma yaratacak çapta bir olayın fiyatlamasının Altın, Japon Yeni ve İsviçre Frangından öteye geçmediğini izliyoruz. Son günlerde Avrupa ve ABD borsalarında satış baskısı oluştu ancak bu baskı şiddetli değildi. K.Kore gündemde kalacak görünüyor. Önümüzdeki günlerde füze denemelerinin devam etmeyeceğini kimse garanti edemez. Bu bakışla güvenli liman algısının başta Altın olmak üzere, Japon Yeni ve Frank üzerinde etkili olmaya devam etmesi beklenebilir.

Buna göre Ons Altın için ilerleyen günlerde 1343-1345 dirençlerinin test edilme potansiyeli mevcut görünüyor. Bu seviyeler iyi bir teknik satış noktaları olmakla birlikte, bu seviyelerin geçilmesi durumunda ise 1360-1370 bölgelerine doğru bir Altın yükselişi görebiliriz. USDJPY paritesinde ise 108 seviyesi kritik bir destek noktası. Bu seviyenin kırılması durumunda Yen'de güçlenme ivmelenebilir ve 107 seviyesinin altını zorlayabilir. Elbette bu denli güvenli liman algısına yol açacak bir gelişme dünya borsalarında da satış şeklinde fiyatlanabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018