“Dünya krizde ve insanların bunun üzerine kafa yormalarını sağlamak benim işim”

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

16-18 Kasım’da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Design Week Turkey 2018, United Colors of Benetton kampanyasıyla, reklamcılık tarihinde bir çığır açan Oliviero Toscani’yi ağırladı.

Jesus Jeans, Fiorucci, Valentino, Chanel, Prenatal, Esprit, Benetton gibi firmalar için hazırladığı yaratıcı çalışmalarla da tanınan Toscani, geçen yıl sonunda 18 yıl sonra yeniden Benetton için çalışmayı kabul etti. Luciano Benetton’la birlikte, markayı yeni nesiller için daha çekici hale getirecek kampanyalara başladı.

“Dünya şimdi krizde ve insanların bunun üzerine kafa yormalarını sağlamak benim işim”diyen Toscani’yle, İstanbul’daki bir basın buluşmasında biraraya geldik. Kendi stilini “Ben içinde yaşadığım zamanın bir tanığıyım. Gördüklerimi yansıtıyorum..” cümlesiyle tanımladı ve yeni kampanyalara hazırladıklarını ekledi.

Toscani’nin yeni dönemdeki kampanyaları İtalya'daki “Çeşitliliğe” odaklanmış durumda. Efsanevi reklamlara imza atmış olan Toscani, son dönemde yükselen ırkçı eğilimlere fotoğraflarıyla baş kaldırıyor. İtalya’daki ilk kampanyasında, farklı etnik gruplara ait 28 ilkokul öğrencisini Benetton giysileri içinde öğretmenleriyle birlikte Pinokyo okurken görüntüledi. 13 ülkeden ve dört kıtadan gelmiş olan bu öğrencilerin İtalya’nın geleceğini belirleyeceğine dikkat çekti.

Bir başka çalışmasında İtalya’da eğitim alan Nijerya, Çad ve Sri Lanka kökenli tıp fakültesi öğrencilerini fotoğrafladı. İtalya’nın göçmenlere karşı çıkan Lega Partisi’nin görüşlerine bir cevap niteliğinde olan bu kampanyalarla İtalyan nüfusunun değişimini ortaya koydu.

Metro’dan eğitime büyük katkı

Metro Türkiye uzun yıllardır coğrafi işaretli ürünlerimize destek veriyor. Metro raflarındaki yerli ürün sayısı 120’yi buldu. Şirket, kooperatiflerle işbirliği yapıyor. Yerli üreticilere destek oluyor. Et ve balığın kaynağını belirtmek için QR kod kulanıyor. Üç yıl önce kurduğu Gastronometro’de dünyaca ünlü şefleri ağırlıyor. Onların Türkiye’deki şeflerle buluşmalarını sağlıyor. Eğitimler düzenliyor.

17 Kasım’da İstanbul’da düzenlenen 4. Uluslararası Gastromasa Konferansı öncesinde Gastronometro’daki buluşmada, etkinliğin sponsoru olan Metro Türkiye’nin CEO’su Boris Minialai’dan eğitimlerle ilgili bilgi aldım.

Gastronometro’da üç yılda beşbin şef eğitim görnüş. Aralarında Michelin yıldız sahibi olan dünyaca ünlü 13 şef Gastronometro’da seminer vermek için İstanbul’a gelmiş. İkibin Metro çalışanı sürdürülebilirlik, hijyen, markalar ve ürünler hakkında eğitim almış. Gastronometro son olarak, Hospitality (Konaklama ve yemek) alanında dünyanın önde gelen kuruluşlardan “Lausanne Hospitality School”la işbirliği yapacak. Böylece, HORECA (Otel, restoran ve kafe) alanında çalışacak insan kaynağına yatırım yapmaya devam edecek.

İyi kalpli cilt bakımı

Unilever 2010 yılında 3.7 milyar dolara Alberto Culver Company’den VO5, Nexxus, St. Ives, TRESemmé ve Simple markasını alarak, saç ve cilt bakımı kategorilerindeki iddiasını daha da artırmıştı. Dove, Elidor, Pond’s, Vaseline, Clear, Axe gibi küresel markaların yanısıra, “niche” kategorilere giren kuruluşun Simple markası, son yıllarda önemli bir büyüme trendi gösteriyor. Unilever markayı “iyi kalpli cilt bakımı” olarak konumlayarak, Simple’ı İngiltere’nin bir numaralı cilt bakım markası haline getirdi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye lansmanı yapılan Simple, hayvansal kaynaklı malzemeler içermiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar