Ece Çiftçi, Gelişmekte Olan 10 Genç Lider arasına girdi

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI yasemin.salih@dunya.com

SosyalBen ismini bir grup gencin gönüllü olarak yürüttüğü ve bu işe baş koyduğu çocuklara yönelik bir sosyal gelişim hareketi olarak tanıdık yıllar önce. Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel’in de desteklediği işin arkasında herkes kelli felli bir iş insanı aradı, “Bu hareket kimin” diye sorulduğunda en azından bir CEO görmek istedi. Ancak projenin sahibi siyah saçlı, gözlerinin içi gülen pırıl pırıl gencecik bir kızdı. Daha 14 yaşında koymuştu aklına çocuklarla ilgili bir şeyler yapması gerektiğini. O, Enka Okulları’nda eğitim görüyor, şanslı bir çevrede büyüyor ancak her çocuğun bu imkânlara sahip olmamasını dert ediniyordu. Ece Çiftçi, ailesinin tüm ısrarlarına rağmen sosyolog olmak hedefinden sapmadı. Ailesi yüksek lisansta başka bir disipline yönelir diye beklerken kendine “sivil toplum yönetimi” gibi bir alan seçti. “Doktora konum da bu alanda olacak çünkü ben bu işe bir proje değil, kariyer ve yaşam biçimi olarak bakıyorum” diyor tercih nedenini anlatırken.

Ece şimdi 24 yaşında. Şu sıralarda Amerika’da kendisine sunulan Gelişmekte Olan Genç Liderler ödülünü kabul etmenin heyecanını yaşıyor. Yıllar önce kurduğu SosyalBen artık bir vakıf. Yanında yine Enver Yücel, İbrahim Betil gibi isimler var. Kars’tan Edirne’ye, Sinop’tan Hatay’a, Gambia’dan Makedonya’ya, Nepal’den Moğolistan’a, Kamboçya’dan Karadağ’a kadar birçok bölgede çocuklara dokunan çalışmalar yürüttü. SosyalBen Vakfı’nın çalışmalarını büyütmek için finansman modelleri üzerine çalıştı ve şimdi SosyalBen Store ile SosyalBen Akademi’yi kurdu. Buralardan elde edilen gelir onun iş modelini ve aslında kendisiyle birlikte bu işte profesyonel çalışan birkaç arkadaşının da geçimini sağlıyor. Yani Ece Çitfçi hayatını sosyal sorumluluk ile ikame ettiren, bu sırada da çocuklara fayda sağlayan bir isim.

10 isim belirlendi

Ece Çiftçi ile Amerika'ya ödülünü almaya gitmeden önce bir araya geldik. Süreci ve programı anlatan Çiftçi, Genç Liderler Ödülü ve Değişim Programı’na, 16 – 24 yaş arasında küresel düzeyde sosyal gelişime katkıda bulunan genç liderlerin seçildiğini söylüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ödül programı olan bu süreç için Ece'yi Amerika’nın Türkiye Büyükelçiliği aday göstermiş. Birkaç ay süren değerlendirme aşamasından sonra dünya çapında 10 isim arasına girdiğini haber vermişler. Listeye bu yıl Türkiye’nin dışında Norveç, Irak, Endonezya, Bangladeş, Pakistan, Güney Afrika, Panama, Tacikistan ve Suriye’den birer genç lider girdi. Bu gençlerin ortak özelliği küresel anlamda sosyal fayda yaratmış olmaları. Ece Çiftçi, “SosyalBen Vakfı olarak dezavantajlı bölgelerde yaşayan 7-13 yaş arası çocukların sosyal becerileri, benliklerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri için çalışıyoruz. Uluslararası alanda daha rahat çalışabilmek için vakıf statüsü aldık. Şu anda 350 gönüllüyüz. Yedi temsilcilik var, üç yıl içinde 11 olacak ve 1.000 gönüllüye ulaşacağız” diye anlatıyor çalışmalarını. Saha dışında hiç bir iş yapmadıklarını vurgulayan Çiftçi, köy okullarına 16 dalda kültür-sanat atölyeleri kurduklarını ve onlara vizyon kazandıracak projeler yürüttüklerini ifade ediyor. 36 saatlik her bir atölyeye 20-30 öğrenci katılıyor. Bu yılın sonunda 20 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyor SosyalBen. Çiftçi ise hayalini “Bu çocukların arasından Fazıl Say’lar, Aziz Sancar’lar çıkınca hedefime ulaşmış olacağım” diye özetliyor.

Store ve akademi gelir getiriyor

İlk kez 2012’de SosyalBen adını kullanarak yarışmalara katılmaya başlayan Ece Çiftçi’nin başlattığı hareket, 2016’da vakıf hazırlıkları için start verdi. Ancak onun öncesinde Haziran 2015’te SosyalBen Akademi, aynı yıl eylülde de Store kuruldu. Çiftçi bu süreci şöyle anlatıyor: “Bu işin finansal düzenlenmesi gerekiyordu. Bağış ve sponsorluklar dışında bir yapı oluşması gerekiyordu. Bunun yolu da sosyal girişimcilikti. Biz de storeları kurduk, gönüllülerimizin tasarladığı şemsiye, defter gibi ürünleri burada satmaya başladık. Mudo, 22 mağazasında bize yer verdi. Gelirin yüzde 51’i bu satışlardan geliyor. Bir yılda 120 bin liralık satış yapıldı ki bu bizim için önemli bir rakam. Ürün çeşidini de artırdık.”

SosyalBen Akademi ise gönüllülük felsefesi, proje yönetmek, gençler ya da farklı kitlelerin bu alana nasıl verimli şekilde yönlendirilebileceği konularında danışmanlık hizmetleri veriyor. Örneğin şu anda okullarda yürütülen çalışmalar, iş modelleri, yöntemleri 10 kolejde daha anlatılıyor. Okullarda sosyal sorumluluk dersleri veriliyor.

Ece Çiftçi bunların dışında şirketler ve bireylerden de danışmanlık taleplerini geldiğini söylüyor. Diyor ki, “Artık yurtdışında bir şirket ya da okula kabul edilmek için başvurduğunuzda size toplum için yaptıklarınız soruluyor. Biz de insanlara bu konudaki deneyimlerimizi anlatıyoruz. Danışmanlık ücreti alıyoruz. Gelirin yüzde 45’ini vakfa aktarıyoruz. Son bir yıldır da firmalara danışmanlık veriyoruz.”

Melek yatırımcılara açığız

Ece Çiftçi’nin hedeflerinden biri de SosyalBen’i yeni yatırımcılarla büyütmek. Bunun için sosyal yatırımcılara ya da buna benzer fon şirketlerinin taleplerine açık olduklarını söylüyor. “Daha fazla insana ulaşmak istiyoruz. Daha çok çocuğa dokunmayı hedefl iyoruz, amaçlarımız büyük. Bunun için gerekli finansal yapıyı kurduk. Belli bir noktaya geldik. Bu aşamadan sonra yeni yatırımcılarla, sosyal girişimcilik alanında yatırım yapmak isteyen kişilerle bir araya gelmek istiyoruz” diye açıklıyor niyetini.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar