Ekmeği ekmekçiye versek algı düzelmeye başlar

A. Levent ALKAN
A. Levent ALKAN aleventalkan@gmail.com

Seçim bitti. Temkinli bekleyiş öne çıkıyor. Beklenti, değişmesi beklenen kabine üzerinde yoğunlaşmış durumda. Hükümetin parti grup toplantıları ve yakın zamanda Rusya’nın S-400'lerin ilk parçalarını Türkiye'ye taşınacak olması, G-20 öncesinde yurtdışındaki yüksek tansiyonla birleşecek iyimserliğin önüne geçiyor. İçeride peş peşe iki seçim ekonomisi tükettik. Sürecin bitmiş olması bir rahatlama getirmiş olsa da, yapısallarda değişen bir şey olmaması ya da bu yönde bir beklenti yer almaması baskı oluşturmayı sürdürüyor. Ülke kredi risk primimiz kısmen geriliyor. ABD-İran gerilimi Brent petrolün varilini 64,3 dolar seviyesine taşıdı bile. TL varlıklarda iyileşme, bono bileşiklerini düşürürken verim eğrisinin de yönünü aşağı çeviriyor. 25 Temmuz'da merkez bankasının PPK toplantısı bulunuyor. TL varlıklardaki pozitif görünüm o tarihe kadar korunabilirse, ardında baz etkisiyle düşen enflasyonu da alıp politika faizinde düşüşü getirebilir. Beyaz eşyacılardan gelen veriler; buzdolabı, çamaşır makinesı, bulaşık makinesi ve fırından oluşan dört temel ürün grubunda, iç satışlar Mayıs’ta %20 düşüyor. Oysa ihracat %4 artıyor. İlk 5 ayın toplam üretimi %1 arttı. Türkiye’nin mayıs demir çelik üretimi %8 azalarak 3.1 milyon ton oluyor. Oysa dünyanın mayıs ham çelik üretimi geçen yılın aynı ayına göre %5,4 artıyor.
Turizmde işler iyi gidiyor. Düşük kur koşullarında tersini beklemek yanlış olur. Hizmet kalitesini Akdeniz havzasında kanıtlamış turizmcilerimiz hizmet sektöründeki güveni ateşlemeye yetiyor.

Grafik: Hizmet Güveninde Aylık Değişim (%)

TL’nin satın alma gücü düşmüştü. Tüketim ivmesinin geri dönüşü için fiyatlar genel düzeyi kilit önemdeydi. Mevsimlik fiyat düşüşü, perakende sektöründe peş peşe 5 aydır düşen güvenini toparlanmasında öncülük etti.

Grafik: Perakende Güveninde Aylık Değişim (%)

İnşaat güvende artı yönlü kıpırdanmanın temel karşılığı henüz oluşmadı. Güvendeki anemik iyileşmenin sürdürülebilir bir taleple karşılık bulabilmesi, stokları eritme hızına bağlı. İnşaat sektöründe güven halen zayıf.

Grafik: İnşaat Güveninde Aylık Değişim (%)

Hükümetin ekonomik sorunlara dönüş hızı, kısa vadeli algıda toparlanmaya yönelik bir fırsata dönüşebilir. Algıyı düzeltmek için ilk adımsa, eskilerin dediği gibi, “ekmeği ekmekçiye verip, üstüne de beş kuruş para vermek” le mümkün olabilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar