En ‘kıymetli’si paladyum

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Uluslararası piyasalarda altın, geçtiğimiz yıla yukarı yönde istekli başladı ve yılın ilk yarısına kadar iyi bir performans sergiledi ancak Haziran’da gerçekleşen Brexit oylamasıyla birlikte kan kaybetmeye başlayarak, yıla damgasını vuran ABD seçimleriyle esas darbeyi aldı. Her sene, yıllık bazda yüksek getirileri olan altın 2016’da yüzde 8.4’lük mütevazi getirisiyle sadık yatırımcılarını biraz üzdü.

Yılın ilk aylarında, ABD merkezli parlak olmayan ekonomik verilerin ekonominin gücüne dair endişeleri körüklemesi ve daha fazla faiz artışı olacağına dair şüpheye sebep olması, doların erimesine neden olurken altın pozitif fiyatlandı. Şubat ayında altın, adeta çöken kağıt piyasasından kurtulmaya çalışan yatırımcıları kucakladı. Küresel ekonominin hal-i pür melali, hem karar alıcıları hem büyüğünden küçüğüne yatırımcıları korkulara gark ederken, altının ekmeğine bolca yağ sürmüş oldu. Altın yakaladığı fiyat seviyeleriyle Haziran ayına kadar ilerledi. Piyasaların pek önem verdiği ABD’nin Tarım Dışı İstihdam Raporu 160K beklentiye karşılık sadece 38K gelerek piyasaları şaşkına çevirirken, yatırımcıları altını omuzladı. Ancak altının asıl hamlesi, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla sonuçlanan yılın olay Brexit oylamasıyla 100 dolar birden cebine koymak oldu. Sonraki 3 ay boyunca 1300 - 1350 dolar/ons bandında fiyatlanan altın, Kasım ayında Trump zaferiyle birlikte şubat ayı fiyat seviyelerine geri dönmek zorunda kaldı. Aralık’ta ayı piyasasının hakimiyetine giren altın son haftada ABD’nin tüketici güven endeksinin son 15 yılın en yüksek seviyesinde açıklanmasıyla ivme kazandı. Altın seneyi kapatmaya hazırlanırken, satış beklentilerine karşılık adeta 90 + 1’de attığı golle Perşembe günü yüzde 1.26 daha kazandırdı. ABD’nin uzun vadeli devlet tahvil getirilerinin ciddi şekilde gerilemesi ve altının tercih edilmesiyle sarı maden, bu kez yeni seneden önce yükseliş kaydederek yatırımcılarını heveslendirdi. Son gün itibariyle de 1163 dolar/ ons’a uzanarak performansını artırdı. Bu yükseliş akabinde son kar satışlarıyla geri çekilen altın 2016’yı 1150.90 dolar/ ons’la noktalayarak yüzde 8.44 değer kazandı. Gümüş de 2009’dan bu yana en kötü performansını sergiledi. Yılı 15.90 dolar/ons’tan yüzde 14.47 getiriyle tamamladı ancak 2017’de gümüşten beklentiler oldukça yüksek. Endüstriyel kullanımından dolayı ekonomik döngüdeki iyileşmelere altından çok daha duyarlı oluyor. Diğer kıymetlilerden platin yüzde 3.4’te kalırken, paladyum yüzde 24.70’lik getirisiyle göz doldurdu.

Yeni yılda altın ve diğer kıymetlileri neler bekliyor? Fed ve yeni ABD Başkanı Trump’ın görüşleri pek paralellik göstermezken, Başkanın ekonominin gereklerine uyması ve Fed’in suyuna gitmesi muhtemel. Faiz oranlarında vaat edilen 3 kez artırım sözünden en az 2 tanesinin gerçekleştirilmesi bekleniyor ki bu durumda her artırım haberinde altın, negatif fiyatlanacaktır. Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılma dizisinde heyecanlandıran bölümler olacaktır ve altın gerilim olan her noktada güvenli liman özelliği ile devreye girecektir. 2017’de altının ortalama 1330 dolar/ons seviyelerinden fiyatlanması bekleniyor. Elbette 1200 dolar/ ons seviyeleri de telaff uz edilecektir ancak bu ekonomik konjonktürde bu rakamlar spekülasyondan ibarettir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018