Enflasyon yine ağırlaştı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Dün açıklanan enflasyon rakamları, enflasyonun 15 yılın en yüksek seviyesine çıkarak canavarlaştığını gösteriyor. Merkez Bankası'nın 6.25'lik faiz artışı ile önden yaptığı girişim erimiş durumda. TÜFE aylık 6.30, yıllık 24.52 seviyesinde artış gösterirken, enflasyon adeta asansöre binmiş yükseliyor.

Merkez Bankası'nın, yeni bir faiz artışı ile sıkılaştırmaya gitmesi kaçınılmaz görünüyor. Buna, Yİ-ÜFE'nin aylık 10.88, yıllık 46.15 arttığını da ilave ederek enflasyonun canavarlaştığını söylemek yanlış olmaz.

Üç alt kalemde önemli artış söz konusu. Gıdada aylık 6.40, yıllık 27.70, ev eşyasında aylık 11.41 yıllık 37.28, ulaştırmada aylık 9.15, yıllık 36.61 artış kaydedildi. Gıdada yine anormal artış gösteren ürünlerden domates fiyatı bir ayda 35.30, sivri biber 31.82 artış göstermiş.

Enflasyonda bir başka olumsuzluk da bu rakamlara elektrik ve doğalgaza yapılan zamların henüz yansımamış olması. Bütün bunlar Merkez Bankası'nın yeni bir faiz artışını zorunlu kılıyor. Bu da mevduat ve kredi faizlerini yukarı çekeceği için iş dünyası açısından önemli bir soruna yol açıyor.

Bu gelişmelerin de durgunluğa yol açması bekleniyor. Hem işletme kredisi kullanarak yatırım yapmak hem de kredi kullanmak imkansız hale geliyor. Enflasyona bağlı olarak faizlerin yükselmesi, bankaların hareket alanını kısıtlıyor. Yeni Ekonomik Program'dan (YEP) beklenen sonucu vermediğine de bu tabloda ortaya çıkan bir başka sonuç. Yeni ve güvenilir önlemelere ihtiyaç olduğu görülüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar