Euro'da Draghi Sürprizi

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Küresel piyasalar 14 Haziran tarihinde şahin görüntü çizen Fed'i kulak arkası etmeye çalışırken, sürpriz çıkış Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'den geldi. Draghi Euro bölgesi için güçlü ekonomik mesajlar vermesinin yanı sıra, deflasyonist risklerin kaybolduğunu, enflasyonist risklerin görünmeye başladığını ifade etti. Draghi'nin bu mesajı piyasalarda AMB'nin faiz arttırma patikasına girdiği yönünde algılandı ve EURUSD paritesi 1.1380 seviyesine kadar yükselerek son bir yılın en yüksek seviyesini gördü.

Aslında bir süredir AMB'nin sıkılaşma sürecine girmesi tahmin ediliyordu. Ancak her faiz toplantısı sonrasında başkan Draghi'nin güvercin söylemleri piyasalarda bu beklentilerin azalmasına neden olmuştu. Bu nedenle Draghi'den gelen bu mesaj önemli. Tam bu noktada Cuma günü açıklanacak Euro bölgesi haziran ayı TÜFE verileri daha fazla ön plana çıktı. Euro bölgesi çekirdek TÜFE verisi bu yıl yüzde 1.2 seviyesine yükselmeyi başarmış ancak mayıs ayındaki son veride yüzde 0.9 seviyesine gerilemişti. Aslında çekirdek enflasyon son bir yıldır yüzde 0.8-yüzde 1 bölgesinden kurtulamıyor. Cuma günü gelecek veride beklentiler çekirdek enflasyondaki artışın yüzde 1 seviyesine yükseleceği yönünde. Buna karşın manşet TÜFE verisinin yüzde 1.4'den yüzde 1.2 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Bilindiği gibi Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi yüzde 2 seviyesinde bulunuyor. Cuma gelecek enflasyon verisinin zayıf gelmesi EURUSD paritesinde oluşan ani yükselişin bir miktar yumuşamasına neden olabilir. Ancak bu etkiler sınırlı kalacak gibi görünüyor. Çünkü Euro üzerinde artık AMB Başkanı'nın başlattığı yeni bir algı var. Bu durum ilerleyen süreçte euro'yu desteklemeye devam edecek görünüyor. 2017 yılı için EURUSD paritesinde 1.12-1.15 arasında dalgalanma yönündeki beklentimi koruyorum. Son gelişmelerle bu beklentim desteklenmiş durumda.

Teknik olarak 1.1280 seviyesi üzerinde seyirlerin korunması durumunda paritenin yukarı yönlü gitme isteği sürebilir. 1.1390 seviyesinin üzerinde seyirlerin oluşması ise 1.15 seviyesine doğru kapı aralayabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018