‘Fazla hızlandık, biraz yavaşlamak ve sakinleşmek zorundayız…’

Emre ALKİN
Emre ALKİN PAYLAŞMASAK OLMAZDI emre.alkin@dunya.com

Bu hafta konuğumuz ‘iyi yaşam’ diyerek hayatımıza değer katanlardan Ayşe Tolga. Onu çok farklı pencerelerden tanıyan var. Sanatçı olarak, oyuncu olarak bilenlerin yanına “Biz onu İyi Yaşam Koçu olarak biliriz” diyenler de eklendi. Pozitif enerjisine söyleşi boyunca şahit olduğum Ayşe Hanım, neyi yapmak istemişse hayatta, ona ‘dokunmuş.’ Dokunmakla kalmamış derinleşmiş. O anlattı, ben dinledim. Paylaşmasak olmazdı. 

Okuyucuların anlaması için tam olarak ne yaptığınızı kısaca anlatır mısınız?

20 senelik oyunculuk kariyerinin yanı sıra 10 senedir de klinik aromaterapist ve girişimci olarak çalışıyorum. Ülkemizin ilk aromaterapi markası ‘Aisha’nın kurucusuyum. 2013 senesinden beri de iyi yaşam üzerine bilgilerimi paylaştığım web sitem ve youtube kanalım üzerinden spor, iyi beslenme, güzellik ve bakım, doğal terapiler gibi konularda içerik sağlayan bir ‘İyi Yaşam Koçuyum.’

Bu iştigali seçmenizde yaşadıklarınız mı etkili oldu yoksa çocukluktan gelen bir motivasyon mu?

Ben güzel sanatlar mezunuyum. Aslında çok küçük yaşımdan beri resim çizerek ilerlemiş biriyim. Motivasyonum ise hep kendini anlatmak ve fayda sağlamak idi. Güzel sanatlar eğitimim sırasında sahne sanatları ile tanışıp Tiyatro ve oyunculuk eğitimime başladım. 1993 senesinden beri oyunculuk yapıyorum. 

Anne ve babanızın, ailenizin hayattaki seçimlerinize etkisi oldu mu? Nasıl bir ailede büyüdünüz?

Olmaz mı resim, müzik, dans ve tiyatro aynı zamanda estetik ve sanatın her alanına düşkünlük ve yatkınlık gibi tüm yeteneklerim babamdan geçme. Ailem çocukluğumdan beri sanata olan yeteneğimi fark ederek beni bu alanda eğitim almaya teşvik etti. İlk ve ortaokulda iken bile güzel sanatlar okuyacağını biliyordum. Ailem her alanda beni fazlasıyla desteklemiştir. Çok neşeli, sevecen, renkli bir ailede büyüdüm. Hoş sohbet, dost canlısı ve neşeliydi annem. Onun klasik müzik ve edebiyata özellikle şiire çok düşkünlüğü sayesinde küçük yaşlarımızdan itibaren kitap kurdu olduk. Klasik müzik bestecilerini bilmemek ayıptı, TRT radyo tiyatrosu dinlenir ve Macide Tanır ya da Alpay İzer gibi tüm tiyatrocular takip edilirdi. Kediler ve tüm hayvanlar dostumuzdu. İlk flörtünü babasıyla tanıştıran bir genç kızdım ben. Böyle bir ailede şarkılar, beraberce izlenen çizgi filmlerde büyüdüm ben.

'İçinde yuvarlandığımız şeye 'yaşam' diyemeyiz...'

Bu işi yapmaya ne zaman karar verdiniz? 

Oyuncu olmaya karar vermedim aslında. Plastik sanatlar eğitimimde ve sonrasında kendimi gördüğüm yeri beğenmediğim için bir arayışta iken oyunculuk karşıma çıktı. “İyi yaşam” işi de oyunculuğa alternatif bir kariyer yaratmak amacıyla oluştu diyebiliriz. Sanıyorum 2003 yılıydı. 

Sosyal medya yaptığınız işte ne kadar etkili?

Sosyal medya bizim kim olduğumuzu ve hayatımızı gösteren en önemli mecra. Bu yüzden yeni işimin tamamında sosyal medya çok etkili. İyi Yaşam projemi sosyal medya üzerinde başlattım açıkçası. 

Spor, yoga, meditasyon, beslenme. Bunlardan hangilerini yan yana getirmek gerek, ‘hepsi’ ise insanların yaşantısını değiştirmesi gerekmiyor mu?

Tabii ki gerekiyor. Hepimiz gerçek yiyecekten, uykudan, su ve hayat kaynaklarından fazlası ile uzaklaştık. Ayrıca basit olan her şeyi karmaşıklaştırdık. Özden merkezden uzaklaştıkça kafamız karıştı, unuttuk dağıldık kaybolduk. Biz çok hızlandık. Artık yavaşlamamız, sakinleşmemiz, merkezimizde durmamız lazım. Kendimize şu çok önemli soruyu sormalıyız “Ben kimim?” Bunun cevabı zaten bence çok hızlı gelecek. Evet sorduğunuz soruya oldukça sofistike bir cevap gibi gelse de, şu an içinde yuvarlandığımız şeye ‘Yaşam’ denmeyeceğinin altını da çizerek, Yaşamaya Başlamak için her şeyi değiştirmeniz gerektiğini söylüyorum. 

'Eğitim çok önemli ama irade ve kararlı olmanız daha önemli...'

Dizi ve film oyunculuğu kariyeri ne durumda? 

Beş sezondur devam eden harika bir işin içindeyim. TRT1 ‘de Seksenler dizisindeyim. Onun dışında aslında sektörel olarak duruma baktığımızda hep çok akıllıca seçimler yaptığımı bunun yanı sıra, hep çok şanslı olduğumu düşünüyorum.

Başka hangi mesleği tercih ederdiniz?

Tıp, eczacılık ve beslenme okumayı isterdim. Beslenmede güzel bir yerdeyim, şu anda ‘Integrated Nutrition’ isimli okulda uzaktan eğitimle devam ediyorum. 

Eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin başarıdaki payı size göre yüzde kaçtır?

Önce oyunculuktan başlayalım Her işte öncelik eğitim: Sağlam temelleri ve tekniğin üzerine oturmuş bir eğitim, sonrasında yetenek. Herkes Al Pacino olamaz tabii; bu nedenle gerçekçi olmalı insan. Tecrübenin payı yüzde 100 diyebilirim. İlişkiler ise çok önemli. Yapımcıların, kanal yöneticilerinin, gazetecilerin size sevmesi ve desteklemesi işlerinizi kolaylaştıracaktır. Bunun dışında eğitim her şeyin başı. 2005 senesinde Londra’da İTHMA isimli aromaterapi okuluna gittim. Tek yabancı bendim. Ana dili olmayan bir ülkede anatomi, fizyonomi, Çin Tıbbı, aromaterapi masaj ve ilk yardım eğitimleri aldım. Latince botanikten girdim, Çin tıbbı ödevlerinden çıktım Sınavlara girdim, 200 kişiye vaka çalışması yaptım. 300 kişiye masaj yaptım. 500 Sayfalık aromaterapi tezimi yine İngilizce verdim. Demem o ki, eğitim çok önemli ama hepsinden önemlisi güç, irade ve kararlı olmanız daha önemli. Girişimci iseniz tecrübe çok önemli. 

'Kızım oyuncu olmak isterse benden iyi menajer bulamaz...'

Bu işte ekmek var mı?

Ekmek dediğiniz sizin gelecekteki hedeflerinize bağlıdır. Şu anda kendi medyasını kurmuş bir yayıncı ile de görüşüyorsunuz aslında. Günümüzde tüm değerlerini hızla dijitale kaydıranlar ve yepyeni mecraları kendi yaratıcılıklarıyla dolduranlarla sağlam adımlarla ilerliyor. ‘Youtube’, bloglar, sosyal medya, snapchat ve İnstagram üzerinden hayatınızı gayet güzel idare ettirebilirsiniz, şirket sahibi de olabilirsiniz. Örnekleri basit ; Chiagara Ferrragani, Buse Terim, Arianna Huffington sayabilirim. 

Hiç unutamadığınız bir anı var mı Sizi çok güldüren ya da şaşırtan, belki de kızdıran?

Genel olarak vardı. Ancak son yıllarda yaptığım çalışmalar sonrasında inanır mısınız hiçbir anıya çok fazla anlam yüklemiyorum. Her an önemli ama hatırlanması gerekli değil. İşimi seviyorum, ekibimle çalışmak çok keyif veriyor. Doğada, müzikle çok mutluyum. Kızımla olan veya dostlarımla olan tüm anlarım keyifli. 

Yaptığınız işte küresel olarak öne çıkmış isimler var mı?

Tabi var, kanalları milyonlarca kere izleyerek marka işbirlikleri ve sponsorluklarla işlerini başka bir seviyeye taşıyan süper yetenekli insanlar dolu. 

Çocuklarınız bu işi yapsın ister misiniz?

Tabi isterim. Kızım oyuncu veya model olmayı düşünürse benden iyi menajer bulamayacağından eminim. Şu an yaptığım işlerimi inşallah bir gün benden devralır. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar