FED 2017 Yılında Şahinleşebilir

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Yılın son toplantısında 25 baz puan faiz artıran FED, bize dejavu yaşattı. Faiz artışından çok gözler nokta tahminlerdeydi. Eylül ayı toplantısında 2017 yılı için 2 faiz artışı öngören üyeler, Aralık ayı toplantısında ise 2017 yılı tahminlerini 3 faiz artışına revize etti.

Toplantı sonrası açıklamalarda genel olarak ekonomiye dair olumlu bir tablo çizildi. Ancak büyüme ve enflasyon tahminlerindeki revizeler oldukça düşük. Trump’ın teşvik paketinin büyüme ve enflasyona yapacağı etki tahminlerde gözükmüyor.

Trump’ın 20 Ocak’ta koltuğa oturmasıyla birlikte daha net bir görüntü ortaya çıkacak. Önümüzdeki yılın ilk iki çeyreğinin ekonomik aktivitesi, Trump’ın ekonomi politikalarının sonuçlarını görmek için yeterli olacaktır. Mart toplantısında ise hem mali teşviklerin FED için anlamı hem de büyüme ve enflasyona yapacağı etki revizyonlarda daha net bir şekilde görülebilir. Bunların devreye girmesi ve istihdam piyasasına katkı yapacağı algısının oluşması ile birlikte FED önümüzdeki yıl daha şahin olabilir.

İçeride ise önümüzdeki hafta Merkez Bankası’nın faiz kararını takip edeceğiz. Merkez Bankası bu haftaki toplantıyı pas geçeceğini düşünüyorum. Genel olarak hükümet tarafından faiz artırımına karşı bir tutum var. Ayrıca 25-50 baz puan gibi artışlar TL’ye çok fazla destek olmadığını geçtiğimiz ayki toplantıda gördük. Merkez Bankası kurda daha yüksek seviyelere gitmemiz durumunda önümüzdeki sene sert bir faiz artırımı yapmak zorunda kalabilir. Gelişmekte olan diğer ülkelerin reel faizlerine baktığımızda da böyle bir artırım olması gerekiyor.

MB faizi sabit bırakırsa doların küresel artışı ile birlikte yükselişin yılsonuna kadar devam etmesini bekliyorum. Önümüzdeki hafta 3.60’ın üzerinde kapanış yapabilirsek yılsonu kapanışı 3.70-3.75 bölgesinde olabilir. Merkez Bankası’nın küçük faiz artışı yapması durumunda ise kurda kısa bir geri çekilme olabilir. 3.30-3.35 bölgesinin altını beklememekle birlikte seneyi 3.40-3.45 bölgesinde kapatabiliriz.

Endekste ise 78 bin 400 seviyesinin altında kaldığımız sürece satış baskısı devam edebilir. Dolar bazında 2.3 cent 2008 krizi sonrası başlayan yükseliş trendinin destek seviyesiydi. Şuanda bu seviyenin altındayız. Üzerinde haftalık kapanışlar görmediğimiz sürece yeni bir satış dalgası gelebilir. Aynı yükseliş trendi BİST100’de 73-74 bin bölgesine denk geliyor. Bu seviyelerin altında dolar bazındaki 7.5 senelik dip noktası olan 2.07 seviyesi. Endekste ise 66-68 bin bölgesi görülebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017