Fındık üreticisi sıcak havalardan tedirgin

Murat GÜRSOY
Murat GÜRSOY ORDU'dan murat.gursoy@dunya.com

Fındık sektöründe  sıcak saatler yaşanıyor.Bir tarafta 4 ayrı kurumun açıkladığı fındık rekoltesi diğer tarafta yaklaşan yeni fındık sezonu öncesi  sıcaktan  etkilenen fındık üreticisinin aratn sıkıntıları. Aslında fındık sektöründeki  tüm kesimler bu sıcak havalardan tedirgin. Bir süre önce Ordu’nun Perşembe İlçesi'nde fındığın sıcaklardan olumsuz etkilendiğini düşünen üretici yağmur duasına bile çıktı.

Her fındık sezonu öncesi köyleri gezerim. Köylerde uzun zamandır susuzluk yaşanıyor ve

fındık sezonu öncesi de hat saffaya ulaşıyor. Geçmişte köylere su getirmek için paralar toplandı ama halen değişen bir şey yok. Ben köylülerin su taleplerini buradan Ordu Valisi Kenan  Çiftci'ye iletmiş olayım.Sıcakların ürüne nasıl bir olumsuz etkisi olduğunu hasat öncesi hasar tesbit komisyonu ortaya koyacaktır.

Öte yandan Ordu Valiliği, yeni  fındık sezonu öncesi alınan tedbirleri açıkladı.Alınan tedbirlere göre fındık toplama islerinde 16 yas ve altı çocuklar, yaslı ve hasta işciler calıştırılmamayacak. SGK ve İş-Kur kentte bu yasakların denetimini yapacak. Açıklamaya göre  fındık isçilerinin yaş ve cinsiyet ayrım yapılmaksızın yemekli günlük net ücreti 35 TL,  yemek işcilere ait olursa  bu rakam 38 TL'ye çıkıyor.

10-15 arası işci icin aşcılara 50 TL, çuvalcılara 55 TL, 15 ve üzeri isçi için aşcılara 55 TL, çuvalcılara 60 TL ücret verilecek.,Kilo ile fındık toplanan bahcelerde çuvalcı ücreti de 65 TL olarak belirlendi.

Katırcı  ticareti de 110 TL olarak saptandı.

Kilo hesabı ile fındık toplayanların ücretleri kilo başına 40 kurus olarak belirlendi.  Patoz saat ücreti

ise 110 TL olacak. İşcibaşı ücretlerine gelince: 15 isciye kadar günlük 65 TL, 15 isciden fazlası icin günlük 75 TL alacak. İş-Kur müdürlüklerinden  alınmış 'aracı belgesi' olmayan  işçi aracılarına da iş verilmesini yasaklıyor valilik.Valiliğin açıklamasına göre isverenlerin (bahce sahiplerinin) işçi başları ve çalıstıracaklar isciler ile sozlesme imzalanması ve imzalanan sözlesmelerin İş-~Kur müdürlüklerine onaylatılması da gerekiyor. İşçi ücretleri iş bitiminde ödenecek, isverenler çalıstırdıkları iscilerin kimliklerini muhtarlıklar aracılıgı  ile tarim il  müdürlükleri, İş-Kur müdürlügü, ziraat odaları ve  en yakın güvenlik birimlerine bildirecekler. Kimligi bulunmayanlara iş de verilmeyecek.

Fındık sezonu öncesi daldaki  fındığın sıcaktan gördüğü zararının telafi edilebilir düzeyde kalmasını diliyoruz. İnanıyoruz ki 19 ilçemizde sürüp giden susuzluk da, köy muhtarlarından alacağı  raporlar doğrultusunda Ordu Valisi Kenan Çiftci  tarafından çözüme kavuşturulacaktır. Herşey daha güzel bir Ordu için diyoruz.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar