Fırat’ın gençlerini dünya şirketlerine hazırlıyor

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI yasemin.salih@dunya.com

Fırsat eşitliği son yıllarda toplumsal projeler üreten, sosyal sorumlulukla hareket eden hemen hemen bütün tüzel ve özel kişilerin öncelikli konusu… Bir anlamda hayatın getirdiği dezavantajları sıfırlamayı hedef alan fırsat eşitliğine yönelik projelerin birçok insanın yaşamında fark yarattığını gösteren harika hikayelere de tanık oluyoruz. İşte böyle hayatların yönünü değiştirmek, gençlere sahip olduklarının ötesinde fırsatlar götürmek üzere 1999’da kurulan Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı (TİKAV), bu yıl 20’nci yaşını kutluyor.

20 yıl önce Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın tarafından kurulan TİKAV, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki gençlere, batı illerindeki imkanları götürmek üzere yürüttüğü projelerle başta gençler ve kadınlar olmak üzere 30 bin kişinin hayatına dokunmuş. Vakfın bundan sonraki hedefl eri de büyük. TİKAV’ın yeni nesil çalışmaları bir süredir Akfen Holding’de ikinci nesil olarak aktif rol alan Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın’a emanet. Vakfın Mütevelli Heyet Üyesi de olan Akın, “Ben bu vakfın içine doğdum, bu gençlerle, projelerle birlikte büyüdüm” diyor.

Harput’ta gençlere bir şeyler oluyor!

TİKAV, bütün çalışmalarının odağına çocuklar, gençler ve kadınları almış durumda. Pelin Akın’ın “gözbebeğimiz” dediği Bireysel Gelişim Programı, bölgenin üniversite öğrencisi gençlerine batının marka okullarıyla aynı şartlarda mezun olma fırsatını sunma hedefinde. Programın merkez üssü ise Elazığ’daki Fırat Üniversitesi. Pelin Akın'ın ev sahipliğinde TİKAV’ın 20’nci yılı dolayasıyla Elazığ’da programdan yararlanan gençlerle bir araya geldik. Pelin Akın, “Tİ- KAV üniversitesi” dediği projenin sonuçlarından oldukça memnun. 20 yıldır Fırat Üniversitesi’nde eğitim gören gerek Elazığ gerekse çevre illerdeki gençlere bilgisayardan dansa, diksiyondan yabancı dile kadar birçok konuda eğitim veriliyor. Her iki yılda bir başvuru yapan öğrenciler arasından belirlenen 30 genç büyük şehirlerdeki devlet adamları, iş insanları, sanatçılarla bir araya getirilerek eşi bulunmaz deneyimler edinmeleri sağlanıyor. Ayrıca TİKAV Kariyer Atölyesi Menti-Mentör programıyla da iş hayatı hakkında deneyim ve bilgi ediniyorlar.

‘Eğitimde marka takıntım yok’

Akın’ın hayali bölgedeki gençlerin hayatlarında fark yaratmak. “Biz burada öğrencilerin eksikliklerine değil yeteneklerine odaklanıyoruz. Bu eğitimlerden sonra kendine yeni bir yol çizen, çok başarılı sonuçlar alan gençler olduğunu görmek güzel” diyen Akın, “En çok önem verdiğim konu gençlerin işsizliği. Gençlerin doğru konumlanmalarının bu ülkeyi öne çıkaracağını düşünüyorum” diye devam ediyor.

Pelin Akın’a göre gençler arasında dezavantaj yaratan konulardan biri de marka okul kavramı. Diyor ki Akın, “Eğitimde marka takıntım yoktur; o okul bu okul diye bakmam. Hangi okuldan mezun olursa olsun tüm gençlerin bir değer yarattığını ve bunun mutlaka bir potansiyel taşıdığını düşünürüm. Kendini geliştirirsen fark yaratırsın felsefesine inanıyorum. Biz de bunu başarıyoruz. Programa dahil olan hiçbir genç işsizlik sorunu yaşamadı.”

Bugüne kadar 297 gencin faydalandığı Bireysel Gelişim Programı’na dahil olabilmek için üniversitede belli bir not ortalamasının yanı sıra mutlaka Doğu Anadolu’da yaşamak, büyük şehirlerde hayatının belli bir döneminde bulunmamak, kendini geliştirmeyi hedeflemek gerekiyor. Projenin ruhuna inandığını, bu nedenle başka illere yaymayı düşünmediklerini anlatan Pelin Akın, öğrenci sayısını da 30’da tutmaya devam edeceklerinin altını çiziyor. Ayrıca programa eklenen “İş Hayatına Hazırlanıyorum” modülüyle bundan sonraki dönemde öğrencileri şirketlerle bir araya getireceklerini, deneyimler kazandıracaklarını dile getiriyor.

Hijyen Sağlıktır diyerek kadınlara eğitim veriyor

TİKAV’ın projelerinden biri de Hijyen Sağlıktır. 2019 boyunca Akfen Yenilenebilir Enerji şirketinin elektrik üretim santrali yatırımlarının bulunduğu 26 kırsal bölgede yürütülecek olan proje kapsamında ilk üç ayda Mersin Anamur, Muğla Ula - Seydikemer, Amasya Merkez, Kayseri Yahyalı, Sivas Gemerek, Tokat Turhal, Konya Ereğli - Sarayönü ve Erzurum Aziziye’de kadınlarla bir araya gelindi. Son olarak da Elazığ’daki güneş enerjisi santralinin bulunduğu Şahinkaya köyünde kadınlara yaşam alanı, beden ve besin hijyeni gibi konularda eğitim verildi. Hedef, yıl sonuna kadar 2 bin kadına ulaşmak. Sırada Giresun Bulancak-Dereli, Trabzon Köprübaşı, Van Edremit-Çiçekli, Denizli Kale-Acıpayam, Aydın Bozdoğan-Karacasu, Sakarya Gevye, Çanakkale Merkez-Lapseki eğitimleri var.

Edinburgh Dükü Ödülü’yle gönüllülük aşılanıyor

Akfen Holding’in desteğiyle TİKAV’ın Türkiye’de büyütmek istediği programlardan biri de 130’dan fazla ülkede uygulanan ve 8 milyon öğrencinin katıldığı Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül Programı. Programın Türkiye’deki tek temsilcisi olarak projeyi genişletmeyi hedeflediklerini anlatan Pelin Akın, bu sayede gençlerde gönüllü hizmet anlayışının yerleşmesini istediklerini ifade ediyor. Katılım tamamen gönüllü olmakla birlikte ödül programı, 14-24 yaş aralığındaki gençlerin kişisel olarak kendilerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine, özgüven ve özdisiplin kazanmalarına destek olmayı hedefliyor. Bu ödülü almak isteyen gençlerin gönüllü hizmet, fiziksel gelişim ve beceri geliştirme bölümleri için haftada birer saat faaliyette bulunmaları ve bir macera ve keşif yolculuğuna katılmaları şart. Proje, İngiltere’deki üniversitelere kabul edilmede sürecinde de kriterler arasında. 2018’de Türkiye’de 19 ilden 110 lise, üniversite, gençlik merkezi ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürütülen program kapsamında, bugüne kadar 15 bin gence ulaşıldı. Programda şimdiye kadar yaklaşık 8 bin katılımcı Bronz, Gümüş ve Altın kategorilerini tamamlayarak ödül almaya hak kazandı. Türkiye, bu rakamlarla Avrupa, Ortadoğu ve Arap ülkeleri bölgesinde dördüncü sırada.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar