Garanti, Anadolu’da Milli Takım için ‘dev adamlar’ arıyor

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI yasemin.salih@dunya.com

12 Dev Adam şarkısıyla, futboldan başka bir sporla da yurtdışında coşabileceğimizi idrak edişimizin üzerinden henüz 17 yıl geçti. Bu süreçte hepimiz çevremizde artık daha çok çocuğun basketbol kurslarına katıldığını, gençlik turnuvalarını takip ettiğini gözlemledik. Basketbolda hem bayan hem de erkek milli takımlarının aldığı başarılar da ilgiyi iyice yukarı taşıdı. Bu tablonun arkasında kamu ve özel şirketlerin basketbola verdiği desteğin de önemli rolü var. 2001’de Dev Adam şarkısının şahlandığı dönemde Garanti Bankası, Türkiye Basketbol Federasyonu’na sponsor olarak ilk adımı atanlardan olmuştu. Banka bir yıl sonra işin sadece pazarlamasında değil, altyapı oluşturulmasında da yer almaya karar verdi ve yine federasyon işbirliğinde ‘Garanti 12 Dev adam Basketbol Okulları’ yani 12DEBO projesini başlattı. En büyük fark ise genç yeteneklere fırsatlar yaratılması için sadece büyük şehirleri değil Anadolu’yu boydan boya taramayı seçmesiydi. 12DABO projesiyle keşfedilip bugün profesyonel ligde oynayan birçok genç var.

Milli Takım devreye giriyor

Garanti Bankası 17 yıllık basketbol macerasının bundan sonraki yol haritasını açıklamak üzere geçtiğimiz günlerde bir basın buluşması gerçekleştirdi. Ev sahipleri ise Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer ve Türkiye Basketbol Federasyonu CEO’su Ömer Onan’dı. “Basketbol bizim için kurumsal bir sevda” ifadeleriyle sözlerine başlayan Didem Dinçer Başer, milli takıma sponsor olarak bu spora bakışı farklılaştırdıklarını söylüyor. 12 DABO ile Anadolu’da bugüne kadar 60 bin çocuğa ücretsiz basketbol eğitimi verildiğini aktaran Başer’in verdiği bilgiye göre projeyi farklılaştırma düşüncesi 2005’ten bu yana varmış. Çeşitli çalışmalar ve ihtiyaç analizlerinin sonrasında basketbol eğitimi vermeyi bir adım ilerleterek basketbol milli takımına yetenekler yetiştirmeye evirdiklerini anlatıyor Başer. Diyor ki, “12DABO bugüne kadar 7-12 yaş arası yetenekli gençlere basketbol eğitimi veriyordu. Şimdi ise işi profesyonel boyutlara taşıyoruz. Yaş aralığını 9-12’ye çektik. Daha seçme bazlı strateji oluşturalım dedik. Amacımız milli takıma sporcu yetiştirmek.”

Milli takım antrenörleri seçme yapacak

Kendisinin de 12DABO mezunu olduğunu ve Mersin’de basketbol yolculuğuna çıkıp milli takıma kadar yükseldiğini hatırlatan Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) CEO’su Ömer Onan da, Garanti Bankası’yla başlanan projenin evrildiği boyutundan memnun. Yeni sürecin Altyapı Milli Takım Koordinatörlüğü’nde yürütüleceğini ve seçmelerin milli takım antrenörleri tarafından yapılacağını belirten Onan, şimdiden 24 ilde geleceğin dev adamları ve peri adaylarının belirlendiğini anlatıyor. Onan, “Projenin yeni formatında, 25 noktada yapılan taramalara yaklaşık 3 bin 500 sporcu katıldı. İlk etapta 24 ilde 750 sporcu aktif olarak eğitim gördü. Eğitimler TBF tarafından belirlenen en az D kategori Çalışmanın önümüzdeki üç yıl içinde 81 ile yayılması amaçlanıyor. 2019 yılı hedefi ise 30 il ve 1000 çocuğa ulaşmak.” diyor.

Kızlar daha hevesli

12DABO seçmeleri ve eğitimlerin yapılacağı iller neye göre belirleniyor? Ömer Onan bu soruyu “İllerin sağladığı imkanlara göre” diye yanıtlıyor. Çünkü projede kullanılan alanlar o ildeki spor genel müdürlüğü tarafından tahsis ediliyormuş. Belirlenen illerde önce Milli Takım Altyapı Direktörlüğü duyurular yayımlayıp, seçmelerle ilgili kamuoyunu bilgilendiriyor. Okullar ve basketbol kurslarının öğrencilerine yaptığı duyuru ardından seçmeler gerçekleşiyor. Onan, Anadolu’da kız çocuklarından beklentilerin ötesinde ilgi gördüklerinin altını çiziyor. Diyor ki, “Şu anda seçilen 750 çocuğun 250’si kız. Özellikle Hakkari’de kızlar daha fazlaydı. Son derece kondüsyonu güçlü kızlardı. Meğer kayak yapıyorlarmış.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar