Geleceğe umutla bakmak için yardımlaşmak gerek

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Türkiye Araştırmacılar Derneği’nin (TÜAD) düzenlediği 22. Araştırma Zirvesi, bu yıl 9 ve 10 Nisan 2019 tarihlerinde İstanbul Conrad Otel’de gerçekleşti. “AN’LAMAK” ana temasıyla reklam, araştırma, medya, pazarlama, akademi ve iletişim dünyasının profesyonellerini bir araya getiren zirvede, tüketiciyi anlamak, anlayıp içselleştirmek ve hızlı reaksiyon vermek için neler yapılabileceği sorgulandı.

5 oturum ve 42 konuşmacının yer aldığı etkinlikte, Sektöre 25 yıldır emek verenlere plaketleri takdim edildi. Ahmet Ümit, Mirgün Cabas, Mert Fırat, Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın yanı sıra, Araştırma sektörünün ve akademisyenlerin analizleri, raporları, içgörüleriyle dolu sunumlar izleme fırsatı bulduk.

İmece geleneğini yaşatmak


İhtiyaç Haritası platformunun kurucusu olan oyuncu Mert Fırat, platform için yapılan sosyal algı araştırmasının sonuçlarını Sia Insight’ın kurucu ortaklarından Nurdan Pak ile birlikte paylaştı.
Mert Fırat, Türkiye’nin geleneği olan yardımlaşma özelliğimizi canlı tutmamız ve sorunları imece usulüyle birlikte çözmemiz gerektiğine dikkat çekti. 4 yılda 15 milyon ihtiyaç sahibinin dileğinin yerine getirildiğini anlatan Fırat, herkesi platforma katkıda bulunmaya davet etti.

Yaşama güven duygusunda artış

SiaInsight tarafından Mart, 2019’da 525 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, projeye destek verenlerde yaşama güven duygusunda artış gözlemlenmiş. Cevaplar çok umut verici, bir kısmını özet halinde aşağıda paylaşmayı diliyorum:

- “İhtiyaç Haritası toplumun ihtiyacı olan güven duygusunu arttırıyor.” %83
- “İhtiyaç Haritası’nın bir parçası olmak, yaşadığım topluma, dünyaya ve insanlara olan güvenimi arttırdı” %80
- “İhtiyaç Haritası kaynakların doğru kullanımını sağlar” %87
- “İhtiyaçların harita üzerinde görüntülenmesi, kendi mahallemdeki/şehrimdeki/çevremdeki ihtiyaç sahiplerini daha iyi fark etmemi sağladı” %81
- “İhtiyaç Haritası’ndaki listeler sayesinde destekler tam ve gerektiği kadar yönlendirilebiliyor “ %72
- “İhtiyaç Haritası, toplumda imece ruhunu tekrar uyandırdı” %84
- “İhtiyaç Haritası üzerinde “memleketime” dair ihtiyaçları görüp karşılamak, aidiyet duygumu besliyor” %76
- İhtiyaç Haritası’nda aktif olmak / İhtiyaç Haritası’na üye olmak, kendimi toplumda faydalı hissetmemi sağladı” %88
- “İhtiyaçların harita üzerinde görüntülenmesi, kendi mahallemdeki/şehrimdeki/çevremdeki ihtiyaç sahiplerini daha iyi fark etmemi sağladı” %81

Araştırma sektöründe 25 yıl

22. Araştırma Zirvesi’nde, sektörün yedi ismine, 25 yıldır sektöre yaptıkları katkılardan dolayı plaket verildi. Plaketleri TÜAD Başkanı Handan Esmer takdim etti.
Berk Özdemir Gfk Araştırma Hizmetleri A.Ş.
Can Uğur Etik Araştırma Ltd. Şti.
Çağlayan Işık Frekans Araştırma Saha Ve Bilgi İşlem Hizm. Ltd. Şti.
Dr. Cüneyt Evirgen Sabancı Üniversitesi
Elvan Oktar Era Araştırma Ve Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.
Handan Ünal Diyalog Kamuoyu ve Pazarlama Araştırmaları AŞ.
Mete Yurtsever Innolabz Istanbul

Kültür Bakanlığı ve Anadolu Sigorta el ele verdi, gelenekler canlandı

Kaybolmaya yüz tutmuş 50 mesleğe yeniden can veren Anadolu Sigorta’nın Bir Usta Bin Usta projesi 10 yaşına girdi. 4 Nisan 2019’da Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlenen özel gecede, geçmişle günümüz arasında kurulan köprülere ve paha biçilmez geleneklerimizin canlanışına tanık olduk.

Anadolu Sigorta’nın 94. yılını kutladığı geceye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da katıldı. Müzik direktörlüğünü Fahir Atakoğlu’nun, koreografi ve sanat yönetmenliğini Beyhan Murphy’nin, moderatörlüğünü ise Mert Fırat’ın üstlendiği, dans ve müzik dolu bir performans sergilendi.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç’un verdiği bilgiye göre;

Anadolu Sigorta’nın 2010 yılında, kamuoyunun ilgisini kaybolmaya yüz tutan mesleklere ve yerel değerlere çekmek için başlattığı Bir Usta Bin Usta ile 10 yıl boyunca 44 ilde 50 farklı mesleki kurs açıldı ve toplam 1000 usta adayının yetiştirilmesi sağlandı. 

Yaş aralığı 15-55 arasında olan kursiyerler arasında öğrenci, öğretmen, heykeltıraş, ressam, resim öğretmeni, animatör, araştırmacı, memur, ev hanımı, emekliler yer aldı. Kursu başarı ile tamamlayan tüm kursiyerler katılım belgesi ve 2012 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı kurs bitirme sertifikası almaya hak kazandı.

****

Reklam sektörümüze Lizbon’dan ödül geldi.

Reklam sektörünün global çaptaki en büyük kuruluşu olan Dünya Reklamverenler Federasyonu’nun (WFA) Lizbon’da gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında ülkemize çok prestijli bir ödül geldi.

Reklamları kalıp yargılardan arındırarak, dengeli ve ilerici cinsiyet temsillerini teşvik etmek amacıyla Reklamverenler Derneği tarafından Kasım 2017’de kurulan Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu, yaptığı çalışmalar nedeniyle WFA’nın Lizbon’da gerçekleştirilen kurul toplantısında, “Başkan Ödülü”ne layık görüldü.

60 ülkenin reklamveren derneklerinin üye olduğu WFA, her yıl pazarlama endüstrisine büyük katkı sağlayan girişimlere “Başkan Ödülü” veriyor. 29 Mart’ta Lizbon’da gerçekleştirilen törende, çalışmaları ödüle layık görülen sekiz reklamveren derneğine ödülleri, WFA CEO’su Stephan Loerke ve 2018 Yönetim Kurulu Başkanı David Wheldon tarafından takdim edildi. Reklamverenler Derneği’nin ödülünü RVD Genel Sekreteri Yeşim Koçyiğit aldı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar