Gemilere mal verilmesi kuralları değişti

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

4458 sayılı Gümrük Kanunu'na göre, serbest dolaşımda bulunan yakıt, yağlar ve kumanyalar ile donatım ve işletme malzemelerinin dış sefere çıkan gemi, bot ve diğer deniz taşıtları ile hava gemilerine verilmesinin ihracat hükmünde olduğunu söylüyor.

Ancak; sözü edilen gemilere verilecek kumanyaların çok çeşitli mallardan oluştuğu biliniyor ve her malın bir gümrük kodunun beyannamesine yazılması gerekiyor. Ancak, kumanya beyanları iki GTİP esas alınarak yapılabiliyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gerektiğinde ihraç eşyasının cinsine, niteliklerine ve ihracatın özelliğine göre ihracatın daha kolay yapılmasını sağlayacak usul ve esasları belirlemeye yetkili bulunuyor.
Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün yaptığı yeni düzenlemeye göre, dış sefere çıkan Türk ve yabancı bayraklı deniz taşıtları ile hava gemilerine serbest dolaşımdaki eşyadan İhracat hükmündeki teslimlerde şu usul ve esaslar uygulanıyor:

Gemilere yapılacak teslimlerde;

a) Deniz veya hava taşıtının personeli ve yolcularının yolculuk sırasında tüketimi için verilecek olan yiyecekler, alkollü ya da alkolsüz içecekler, sigara, kişisel tüketim ve temizlik malzemeleri kumanya olarak değerlendiriliyor.
b) Deniz ve hava taşıtına teslim edilebilecek yakıt ve yağlayıcı maddelerin belirlenmesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararları’nda yer alan hükümler çerçevesinde işlem yapılıyor.

İhracat hükmünde teslim edilecek olan ve serbest dolaşımda bulunan;
a) Türk Gümrük Tarife Cetveli'nin ilk 24 faslında sınıflandırılan ürünlerden temin edilen kumanyalar, 9930.24.00.00.00 G.T.İ.P.'ten,
b) Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun ilgili kararlarında ihrakiye olarak teslim edilebileceği belirtilen yakıtlar ve madeni yağlar, Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde sınır-landırıldığı kendi G.T.İ.P.'inden,
c) Kumanya, yakıt ve yağlayıcı maddeler dışında kalan ürünlerden yapılan teslimler 9930.99.00.00.00 G.T.İ.P.'ten,
beyan edilmesi esası getiriliyor.
Belirtilen ürünlerin hava taşıtlarına, deniz taşıtlarına, ihracat hükmünde teslim edilme-sinde sevk irsaliyesi veya teslim fişi/teslim makbuzunun düzenlenmesi isteniyor. Teslim eden ve teslim alan taraflarca bu belgenin imzalanması gerekiyor. Kolaylık olarak da, bu belgelerin gümrük idaresine sunulmaması ve bunların yer aldığı listelerin sunulması olarak belirtiliyor.
Teslim edilen eşyaya ilişkin tamamlayıcı beyanın, en geç teslimin yapıldığı ayı takip eden ayın ilk 7 (yedi) iş günü içinde yapılması esası getirilmiş bulunuyor. Doğal olarak sirkülasyonu fazla olan teslimatların anında gümrük idaresine beyanı çok zor oluyor. Bu kolaylık söktörün doğası gereği tüm dünyada böyle uygulanıyor.
Getirilen bu uygulamadan yararlanılmak istenilmediği hallerde, belirtilen eşya ve ürünlerin ihracat gümrük işlemlerinin 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 150 ve 151’inci maddeleri ve bağlı mevzuatta düzenlenen ihracat rejimi, 95/7623 sayılı İhracat Rejimi Kararı ve bağlı mevzuat ile ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararlarında tadat edilen genel hükümler çerçevesinde gerçekleştirilmesi mümkün kılınıyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar