Gençler Facebook’u terk ediyor

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Washington’daki Pew Research Center'ın bir araştırması, ergenlik çağındaki gençlerin Facebook ve Twitter’ın yerine YouTube ve Instagram’a yöneldiğini ortaya koyuyor. Bu yıl mart ve nisan aylarında 13-17 yaş grubuna ve onların anne-babalarına yönelik olarak yapılan çalışmaya göre, Z neslinin ergenlik çağımdaki gençlerinin yüzde 85’i YouTube, yüzde 72’si Instagram ve yüzde 69’u Snapchat kullanıyor. Buna karşın, Facebook yüzde 51, Twitter yüzde 32 oranında tercih ediliyor. (Pew’in 2014-2015’te yaptığı Ergenler ve Teknoloji raporunda Facebook kullanıcılarının oranı yüzde 71, Instagtam yüzde 41’di.)

Araştırmaya göre, bu gruptaki gençlerin yüzde 90’ı video oyunları oynuyor, yüzde 31’I sosyal medyanın yararlı, yüzde 24’ü zararlı olduğunu düşünüyor. Gençler, sosyal medyanın dikkat dağıttığını, dedikodu, tehdit dolu mesajlar ve arkadaş baskısının kendilerine olumsuz etksi olduğunu belirtiyorlar.

Negatif mesajlı seçim kampanyası işe yarıyor

INFORMS jourmal Marketing Science’da yayınlanan bir araştırmaya göre, negatif mesaj veren seçim kampanyaları, olumlu mesaj içerenlere göre daha etkili oluyor. ABD’deki 2010-2012 senato seçim döneminde belilrli bölgelerdeki siyasi reklamları değerlendiren araştırma, seçmen katılımını, reklamın yapıldığı bölge, seçmen demografisi ve iletişimin tonunu birlikte ele almış. Reklamları GRP* oranlarına göre değerlendirerek, olumsuz ve olumlu mesaj içeren reklamların etkinliğini karşılaştırmış. Sonuçlar, adayların olumsuz mesaj üzerine kurulu kampanyalarının daha etkin olduğunu ve seçmen katılımını artırdığını gösteriyor.

*(Bir reklamın belrli bir süre içinde elde ettiği brüt izlenme oranı. Elde edilen ratinglerin toplamı)

İstanbul markasına büyük hizmet

2017’de 64 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan dünya sanat piyasalarında ilk üç sırada Çin, ABD ve İngiltere yer alıyor. Sanat büyük bir yatırım aracı olmsının yanısıra, kentlerin ve ülkelerin cazibesini de artırmada önemli bir rol oynuyor. Geniş kitlelerin dikkatini çekiyor, büyük sanat fuarları ve etkinlikler turizme büyük katkıda bulunuyor. Kentler, ülkeler birbirleri ile yarışıyorlar. Fuarlar, müzeler ve bienaller gibi büyük organizasyonlara yaptıkları yatırım artırıyorlar.
Dünyada 2000’de 20 civarı olan fuar sayısı bugün 280’i geçmiş durumda. Etkinliklerin boyutu büyüyor, örneğin, 57. Venedik Bienali döneminde kentte 30’dan fazla sanat etkinliği yer aldı. Ziyaretçilerin hem sayısı hem de Venedik’te kalma süresi arttı.

Dünyanın en büyük kentlerinden ve önemli bir turzim destinasyonu olan İstanbul için de sanat çok önemli. Örneğin , önümüzdeki yıl İstanbul Bienali ve Contemporary İstanbul aynı tarihlerde düzenlenecek. Şehirdeki müzeler, galeriler ve etkinlikler koleksiyonerleri, sanatseverleri ve basın mensuplarını ağırlayacak.

İletişime büyük yatırım

20-23 Eylül 2018 tarihleri arasında Akbank’ın desteği ile düzenlenecek Contemporary Istanbul Sanat Fuarı bu yıl da yenilikleriyle bölgedeki öncülüğünü sürdürecek. Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Ali Güreli, bir basın buluşmasında, bu yıl iletişime çok büyük ağırlık verdiklerini vurguladı. 28 sanat fuarını ziyaret ettiklerini, 4 kıtada, 19 çağdaş sanat müzesi yönetimi ile görüştüklerini, 8 şehirde 12 uluslararası davet düzenlediklerini ve önemli dergilere ilan verdiklerini anlattı.

Contemporary Istanbul 2018’de, fuar alanında genç koleksiyonerlere örnek olmak amacı ile fuar alanındak Collectors’ Collection sergisinin ikincisi düzenlenecek. Ayrıca, ülkemizin önemli kuruluşları faaliyette bulundukları ülkelerden Galeri Destek Programı çerçevesinde galerilerin İstanbul’a gelmesiene destek olacaklar. (Portekiz-Optimal/Krea; Romanya-Anchor/Özyeğin; Hollanda-Credit Europe/Özyeğin; Fransa-TAV; Hırvatistan-Saran Holding; ABD-Herrick ve Moral Hukuk)

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar