Gençlerbirliği ve 'Yaşlılar' birliği

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Gençlerbirliği’nin 28, Fenerbahçe’nin 23 kişilik kadroları arasındaki yaş ortalaması farkı 4’e yakın. Sahaya çıkan 11’ler arasındaki yaş farkı ise 3. Üstelik başkent temsilcisi bu önemli maçta sahaya 33 yaşındaki iki oyuncu Sedat ve Hleb ile çıkmasına rağmen. Bu ne demek? Fenerbahçe kadrosu, bu yıl bir şekilde Avrupa’da mücadele etseydi ligde bu sıraları asla göremezdi. Bu tespitin sağlamasını muhtemelen önümüzdeki yıl göreceğiz. Sarı-lacivertli takımın üç kulvarda iddialı biçimde yarışıp başarı kovalayabilmesi için çok sayıda transfere, daha doğrusu enikonu gençleşmeye ihtiyacı var. Bunu lig sonundaki puan cetvelinden bağımsız biçimde yazıyorum. Galatasaray karşısında coşkusu ve tecrübesiyle sonuca giden Fenerbahçe, büyük ihtimalle hafta sonu oynayacağı Beşiktaş karşılaşmasında da benzer görüntüde olacak çünkü ülkemizdeki derbilerde tecrübe çok önemli bir etken. Öte yandan rakip iç ya da dış sahada tekmeye kafa uzatan, inatçı ve dirençli bir Anadolu takımı olunca Fenerbahçe bir anda lig maratonunun yıpratıcı etkilerini hissetmeye başlıyor. Aslında denklem çok bilinmeyenli de değil. Beşiktaş ve Galatasaray’a karşı motive olmakla Akhisar ya da Gençlerbirliği’ne karşı oynamak çok farklı mental süreçler gerektiriyor. Geçen hafta derbi sonrası neredeyse tüm spor medyası Fenerbahçe ve İsmail Kartal’ı övgüye boğarken, bakın biz köşemizde neler yazmışız: 

“Galatasaray hemen hemen tüm lig maçlarında tempo sonrası bir durgunluk dönemine giriyor. Bu maçta bu durgunluğun uzun sürmesinin sebebi beraberliğin sarı-kırmızılı takımda ehven-i şer olarak görülmesi idi. Yoksa “Fenerbahçe rakibini prese boğdu”, “bastıra bastıra golü attı” türünden yorumların gerçekle çok ilişkisi yok. Bilakis Fenerbahçe pozisyon başına gol yüzdesini arttıramazsa bence ligde sürpriz kayıplar yaşamaya devam eder.”

Doğrusunu söylemek gerekirse, ne biz bu satırları bir hafta önce yazdığımız için kâhin sayılırız ne de Ankara’da kaybedilen üç puan şaşırtıcı. Ülkemizde oynanan futbolun öyle uzun uzadıya analizlere girişmeyi gerekli kılan bir yanı da yok. Köşemizi takip eden futbolseverler kolaylıkla hatırlayacaklardır. Perşembe günü yine bu köşede Gençlerbirliği – Fenerbahçe karşılaşmasına geniş yer ayırmış ve o yazımızın sonunu da şu şekilde bağlamıştık:
“Açıkçası profili itibariyle Gençlerbirliği, kazanmanız için bir golün yetmeyebileceği rakiplerden bir tanesi. Bu da demek oluyor ki, sarı-lacivertlilerin başkent deplasmanında kazanarak yola devam edebilmeleri Emenike, Sow, Kuyt, Diego gibi oyuncuların becerilerine bağlı olacak. Kendilerinden gol beklenen isimlerin teklemesi Fenerbahçe’nin ummadığı bir sonuçla Ankara’dan dönmesine yol açabilir.”

İşte uzun zamandır tekleyen o isimler Ankara’da su kaynatınca; devre arasında yaptığı Landel, El Kabir ve Hleb takviyeleriyle tabanca gibi bir takım halini alan Gençlerbirliği’nin maçı kazanması hiç sürpriz olmadı. İşin doğrusu Fenerbahçe bu maçta beraberliği koruyup 1 puan dahi alsaydı bu adil bir sonuç olmayacaktı. 25. haftada Türkiye bir kez daha futbola kilitlenecek ve tüm gözler Fenerbahçe – Beşiktaş karşılaşmasında olacak. Açıkçası bu derbi sarı-lacivertliler için bir kez daha fırsat niteliği taşıyor. Bir başka deyişle hayata dönüş. Tecrübelerini sahaya yansıtıp yorgun Beşiktaş’ı devirirlerse; sonrasında gelsin övgüler, zafer nidaları…

24. haftanın seyri

Bursaspor-Balıkesirspor

Bursa’da gol yağmuru- Spor Toto Süper Lig’de Bursaspor, sahasında Balıkesirspor’u 4-2’lik skorla yendi. Yeşil-beyazlıların bir ara bocalayıp geri düşmelerine rağmen rakip kaleyi adeta bombaladıkları maçta Bursaspor’un sayılarını; 15.dakikada Josue, 36’da Holmen, 73’te Fernandao ve 84’te Enes Ünal kaydetti. Konuk Balıkesirspor ise 25 ve 30.dakikalarda Gökhan Ünal ile iki gol buldu. Bu sonucun ardından Bursaspor 41 puana yükselirken, umutları her geçen hafta azalan Balıkesirspor 15 puanda kaldı. Ligin 25.haftasında Bursaspor, deplasmanda Sivasspor ile karşılaşacak. Balıkesirspor’un sahasındaki rakibi ise Eskişehirspor olacak.

Torku Konyaspor -Kasımpaşa

Hem Şota hem Konya kazandı- Torku Arena’da oynanan ve tarihi anlara sahne olan mücadeleyi ev sahibi ekip 2-1’lik skorla kazandı. 19. dakikada kendi takım arkadaşı Babel yerdeyken topu dışarı atmak isteyen Konyasporlulardan kapan Donk, uzaktan bir vuruşla golü attı. Sahadan ve tribünlerden tepkilerin yükseldiği bir anda Kasımpaşa teknik direktörü Şota’nın talimatıyla lacivert-beyazlılar kaleyi açtı ve Hasan Kabze 20’de beraberliği getiren golü kaydetti. Mücadelenin 40. dakikasında Hasan Kabze, kazanılan penaltı vuruşunu ağlara gönderdi ve Konyaspor 2-1 öne geçti. Mücadelede başka gol olmayınca 3 puanı alan taraf Torku Konyaspor oldu.

Akhisar Bld. -Krd. Karabükspor’

Akhisar çok farklı- Manisa 19 Mayıs Stadı'nda oynanan maçı ev sahibi ekip baştan sona üstün bir oyunla 5-1 kazanmayı bildi. Akhisar Belediyespor’un golleri 18’de Lomana LuaLua, 33’te Güray Vural ile 57 ve 79’da Ricardo Vaz Te ve 90+1. dakikada Gekas’tan geldi. Karabükspor’un tek sayısını ise 89. dakikada penaltıdan Traore kaydetti. Bu sonuçla Akhisar Belediyespor puanını 29 yaptı. Karabükspor ise 18 puanda kaldı. Ligde gelecek hafta Akhisar Bld. Spor deplasmanda Trabzonspor ile karşılaşacak. Karabükspor ise sahasında Torku Konyaspor’u ağırlayacak.

Çaykur Rizespor-Sivasspor

Kritik maç Rizespor’un- Fırat Aydınus’un düdük çaldığı karşılaşmadan galibiyet ile ayrılan taraf 2-1’lik skor ile Çaykur Rizespor oldu. Ev sahibi ekibe galibiyeti getiren golleri 46. ve 50. dakikalarda Leonard Kweuke kaydederken, konuk takım Sivasspor’un tek sayısı ise 52. dakikada Burhan Eşer’den geldi. Alınan bu sonucun ardından Çaykur Rizespor, puanını 25’e yükselterek ateş hattında altın değerinde bir 3 puanın sahibi olurken; Sivasspor ise 24 puanda kaldı. Ligin 25.haftasında Çaykur Rizespor deplasmanda Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyesspor ile karşılaşacak. Sivasspor ise sahasında Bursaspor’u ağırlayacak.

Eskişehirspor-Mersin İdman Yurdu 

45 dakikada 3 puan- Eskişehir Atatürk Stadı’nda oynanan ve hakem Hüseyin Göçek’in düdük çaldığı karşılaşma 2-0 ev sahibi Eskişehirspor üstünlüğüyle sonuçlandı. Kırmızı-siyahlı ekibe galibiyeti getiren golleri 25. dakikada Sezer Öztürk ve 35. dakikada Ömer Şişmanoğlu ağlarla buluşturdu. Bu sonucun ardından Eskişehirspor puanının 27’ye çıkarırken, Mersin İdman Yurdu 32 puanda kaldı. Süper Lig’in 25. haftasında Eskişehirspor deplasmanda Balıkesirspor ile karşılaşacak. Mersin İdman Yurdu ise Gaziantepspor’u ağırlayacak.

Beşiktaş-SAİ Kayseri Erciyesspor 

Beşiktaş patlama yaptı- Osmanlı Stadı’nda oynanan karşılaşmadan galibiyet ile ayrılan taraf 5-1’lik skor ile Beşiktaş oldu. Siyah beyazlı ekibe galibiyeti getiren golleri 25. dakikada Gökhan Töre, 35. dakikada penaltıdan Demba Ba, 45. dakikada Olcay Şahan, 77. dakikada Mustafa Pektemek ve 79. dakikada Ramon Motta kaydederken, konuk takım Kayseri Erciyespor’un tek sayısı ise 48. dakikada Royston Drenthe’nin ayağından geldi. Bu sonucun ardından Beşiktaş, puanını 54’e yükselterek liderlik koltuğuna otururken, Kayseri Erciyesspor ise 20 puanda kaldı. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016