Google 20 yaşında ve 800 milyar dolar değerinde

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

1998 yılında, iki Stanford Üniversitesi öğrencisi tarafından kurulan Google yirmi yaşına girdi. Larry Page ve Sergey Brin’in bir garajda yarattıkları dünyanın en büyük arama motorunun bugünkü değeri, yaklaşık 800 milyar dolar civarında. Şirket, aynı zamanda 75 milyar değerinde olan YouTube’un da sahibi.

Google’un ilk kez yayına başladığı 27 Eylül 1998’den bugüne kuruluş inanılmaz rakamlara erişti: Tahminlere göre dünyada 2.5 milyar kişi Android işletim sistemi kullanıyor. 1.5 milyar aktif Gmail hesabı var. Her ay 1.8 milyar kişi YouTube izliyor. Google’un on yıl önce piyasaya çıkardığı Chrome “browswer”la günde 3 milyarı aşkın arama yapılıyor.

Google yapay zekaya da büyük yatırım yapıyor. Akıllı giyilebilir cihaz girişimi Google Glass ya da sürücüsüz araç şirketi Waymo gibi yatırımlarda, kuruluş istediğini pek elde edemedi. Ancak, Google yönetimi, Google X’in laboratuvarlarında, ve Google Assistant için yapılan çalışmalarda topladıkları muazzam veriyle, gelecekte yeni atılımlar yapacaklar. AdSense ve Ads’le küresel reklam pastasının aslan payını alan kuruluş, akıllı telefonu Pixel ve Chromebook’la cihaz segmentindeki iddaisını da sürdürüyor.

20 yıldır aralıksız büyüyen, denemekten korkmayan, kuralları değiştiren ve sürekli olarak kendi alanına yatırım yapan Google’un, önümüzdek yıllarda trilyon dolar değerindeki markalardan birisi olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Amazon Go perakende devlerini kasasız mağazalara yönlendiriyor

Amazon’un kasasız ve kasiyersiz mağaza konsepti Amazon Go, 2021’e kadar mağaza sayısını üç bine çıkaracak. Şimdilik, kuruluşun idari merkezinin bulunduğu Seattle kentinde üç adet Amazon Go mevcut. Chicago’da da geçtiğimiz günlerde yeni bir mağaza daha açıldı. Amazon Go’nun yayılmasının, Subway, 7 Eleven gibi ucuz ve hızlı servis sunan zincirlere büyük bir darbe vuracağı tahmin ediliyor.

Amazon Go’da müşteri deneyimi şu şekilde işleyecek: İlk adım olarak, mağazaya girmeden önce Amazon Go uygulamasının telefona indirilmesi gerekiyor. Müşteri mağazaya girerken, kendi telefonunu tarayıcıdan geçiriyor. Kişinin mağaza içindek hareketleri sensörler ve telekameralar aracılığyla, izleniyor ve alışveriş sepetine neler koyduğu kaydediliyor.

Mağazadan çıkarken telefondaki uygulama aracılığıyla, kredi kartı bilgileri kullanılarak ödeme alınıyor.

Amazon’un bu girişiminin Y ve Z Nesli gençlerce rahatlıkla benimseneceği gerçeği, teknoloji ve perakende devlerini harekete geçirmiş durumda. Örneğin, Walmart Microsoft’la işbirliği yaptığını duyurdu. Şirketin yeni teknlojik süpermarketlerinde kasasız ve kasiyersiz sistemlere geçilecek.

Instagram’ın kurucuları şirketten neden ayrılıyor?

2014’de Facebook tarafından 19 milyar dolara satın alanınan Instagram, gençlerin en sevdiği sosyal mecra durumuna geldi. Ancak, son günlerde kuruluşun tepe yönetiminde sorunlar yaşanıyor. Instagram’ın kurucuları Kevin Systrom e Mike Krieger, başka projelerde çalışacaklarını söyleyerek, Instagram yönetiminden ayrılacaklarını duyurdular. Kararın gerisinde ikilinin Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’le aralarındaki gerginlik olduğu söyleniyor. Instagram’ın kurucu ekibinden Jan Koum ve Brian Acton’un da, daha önce başta “privacy” (özel bilgilerin kullanılması ve paylaşılması) konularında Mark Zuckerberg’le aralarındaki polemiklerden dolayı kuruluştan ayrılmışlardı. Yeni dönemde, Instagram’ın da Facebook’un trafik artıran pazarlama araçlarıyla dolacağı ve giderek daha çok Facebook’a benzeyeceği öngörülüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar