Güçlü dolar süreci başlamış görünüyor

Tuncay TURŞUCU
Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım

Global piyasalarda özellikle hisse senetlerinde ralliler devam ederken ve iyimser hava sürerken, ABD dolarındaki güçlenme şimdilik piyasalar için fazla problem değil. Dolar endeksi eylül ayında 91 seviyelerine gerilemesinin ardından son 2 aydır sürekli yükselerek 95 seviyelerine ulaşmış durumda. Bu ABD dolarında küresel anlamda yaklaşık yüzde 4.3 oranında değerleme anlamına geliyor. Peki ne oldu da ABD doları güçleniyor. Öyle ya, ABD’de çekirdek TÜFE enflasyonu yüzde 1.7 seviyesinde. Üstelik bu rakam çok değil 2017 yılı başlarında yüzde 2.25 seviyesindeydi. Aynı şekilde Fed’in yakından izlediği kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinde artış yüzde 1.3 seviyelerine kadar geriledi. Bu rakamda yıl başında yüzde 1.8 seviyelerindeydi. Bunların yanında muhtemel yeni Fed Başkanı Powell, piyasalar tarafından Yellen’ın devamı olarak bile nitelendirilecek kadar güvercin bir isim. Bütün bunlar olurken neden ABD doları güçleniyor?

Öncelikle ABD’de istihdam iyileşmeye devam ediyor. İşsizlik oranı düşüşü sürdürüyor. Ücretlerdeki artış yüksek hızda olmasa bile yükseliyor. Fed şunu iyi biliyor ki, bu sürecin sonunda enflasyon bir şekilde olacak. Ayrıca Fed’in bu beklentisini ÜFE enflasyonu haklı çıkarıyor. ABD’de ÜFE yılbaşından bu yana yüzde 1.5’dan yüzde 2.20 seviyesine ulaşmış bulunuyor. İleride hem talep kaynaklı hem de maliyet kaynaklı olarak enflasyonda ivmelenme olursa şaşırmamak lazım. Bu nedenle Fed faiz artırımını ısrarlı bir şekilde koruyor. Piyasalar artık bunu algılamış görünüyor. Fed’in faizlerini aralık ayında arttırma beklentisi ve 2018 yılında 3 faiz artırımı beklentileri artık piyasaların fiyatladığı bir oldu.

Bu nedenle ABD dolarında küresel güçlenme görülüyor. Fed beklentileri yavaşta olsa fiyatlamalarda kalıcı etkiler yaratıyor. ABD 2 yıllık tahvil faizleri son 2 ayda yüzde 1.30’dan yüzde 1.63 seviyesine yükseldi. 10 yıllık faizler ise yüzde 2.04’den yüzde 2.48 yükseldi ve sonrasında yüzde 2.31 seviyesine gevşedi. Kısa tarafta ise yükseliş halen sürüyor. EURUSD paritesinde 1.17 seviyesinin altına inmesi ile trend bozulması başladı bile. Gelecek zamanda fiyatlamaları daha net hissedebiliriz. Güçlü dolar sürecine çoktan girdik gibi duruyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Piyasa ve algı meselesi 19 Temmuz 2018