Gümrük ihracat faturalarına kolaylık getirdi

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

 

İhracatın önemini anlatmaya gerek yoktur. Öneme binaen gerek Ekonomi Bakanlığı Gerekse Gümrük ve TİCARET Bakanlığı zaman zaman düzenlemeler yapıyor.
Son olarak Gümrükler Genel Müdürlüğü ihracatçıların lehine bir düzenleme yaptı.
Genel Müdürlük,
1) ihracatçı firma ile gümrük işlemlerinin gerçekleştirildiği gümrük idareleri farklı şehir ya da bölgelerde bulunması durumunda mevzuat gereğince fatura aslının ihracat gümrük beyannamesine eklenmesi şartının ihracat işlemlerini geciktirmesi,
2) İhracat eşyasına ait orijinal faturanın alıcı ülkenin kendi dilinde veya başka bir yabancı dilde düzenlendiği durumlarda gümrük idarelerince, ihracata ilişkin gümrük beyannamelerine eklenen faturaların Türkçe olarak düzenlenmesinin istenmesi,
3) İhracat gümrük işlemlerinde gümrük beyannamesine eklenmesi gereken orijinal faturanın kimi durumlarda ithalatçı ülkedeki alıcıya, ithalatçı ülkenin yetkili makamlarına veya ithalatçı ülkenin gümrük idaresine ibrazının istenmesinin, benzer şekilde ihracata aracılık eden bankalar tarafından akreditif işlemlerinde kullanılmak üzere talep edilebilmesi,
4) Bedelsiz İhracata İlişkin Tebliğ hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilen bedelsiz ihracat işlemlerinde müşterinin borçlandığı herhangi bir meblağın olmaması nedeniyle transferin bedelsiz veya sıfır bedelli olarak gerçekleştiğini gösteren fatura düzenlenmesi,
Nedenlerinden dolayı ortaya çıkabilecek sorunların çözümüne yönelik olarak, yeni bir uygulama belirlemiş bulunuyor.
Müsteşar Ziya ALTUNYALDIZ imzası ile duyurulan yeni uygulamaya göre;
İhracat gümrük işlemlerinde asıl fatura ibrazı esas kılınıyor ama asıl faturanın ihracat sırasında ibraz edilememesi halinde, ihracatçı firma ile ihracat işlemlerinin gerçekleştirildiği gümrük idaresinin aynı şehirde ya da bölgede bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, faks ya da elektronik posta ile iletilen faturaların kabul edilmesi kolaylığı getiriliyor.
Bu durumda, ihracat beyannamesinin BİLGE Sistemindeki kapatma işlemlerinin Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 2013/3 sayılı Genelgesi hükümlerine göre tekemmül ettirilmesi gerekiyor.
Beyannamenin tescil tarihinden itibaren, 15 günlük süre içinde asıl faturanın ilgili gümrük idaresine ibraz edilmesi gerektiği de belirtiliyor. Bu süre içinde asıl faturayı ibraz etmeyenler, asıl fatura ibraz edilene kadar belirtilen kolaylıklardan yararlandırılmıyor.
Tabi ki; faks ya da elektronik posta ile iletilen faturalarla ilgili olarak bu uygulamanın, kağıt ortamında gerçekleştirilecek işlemler için uygulanabilir olduğu belirtiliyor ve mavi hatta işlem gören ihracat beyannameleri için uygulanmasına ihtiyaç bulunmayacağı ifade ediliyor.
Dier bir uygulama da; İhraç eşyasına ilişkin olarak yurt dışındaki müşteri adına yabancı dilde fatura düzenlenmesinin mümkün bulunduğu belirtilerek yabancı dilde düzenlenen faturanın gümrük idarelerince, ihtiyaç hasıl olması durumunda Türkçe tercümeleri istenebileceği ve ihracata ilişkin gümrük beyannamesine ekleneceği belirtiliyor.
İhracat gümrük işlemlerinde orijinal faturanın gümrük beyannamesine eklenemediği hallerde okunaklı birinci nüshasının gümrük beyannamesine eklenerek gümrük işlemlerinin yapılmasına izin verilmesi yolu açılmış bulunuyor.
Keza; yeni uygulama ile birlikte, 2008/12 sayılı Bedelsiz İhracata İlişkin Tebliğ kapsamında gerçekleştirilecek bedelsiz ihracat işlemlerinde sıfır veya bedelsiz olarak düzenlenecek olan faturanın firmaların ihtiyaçları doğrultusunda ilgili gümrük idaresine ibrazına olanak sağlanmış bulunuyor.
İhracatın önünde nekadar engel varsa özellikle pratikte/sahada ortaya çıkan engellerin kaldırılması uluslar arası rekabet bakımından ihracatçılarımıza önemli oranda güç katacağı bilinciyle alınan tedbirleri ülke menfaati olarak yorumlamak gerekiyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar