Gümrük kabahat fiillerini affeder mi?

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda yer alan kabahat fiilleri bu kanundan çıkartılınca ortalık karıştı. Aradan bir yılı aşkın bir süre geçmesine karşın bu karışıklık hala sürüyor. Çıkarılmadan önceki fillere nasıl bir uygulama yapılacak sorusu hala net olarak karşılık bulmuş değil. 

Zaten suç nedir-kabahat nedir- nerede başlar-nerede biter- cezaların eşitliliği var mıdır? Soruları gümrük ve dış ticaret dünyasını meşgul ediyordu. Bir de bu karışıklık eklenince ortalık tozduman oldu. 

Keza; bir yıl önce Gümrük Kanunu’na alınan kabahatler konusunda yapılan uygulamalar doğru mudur? Sorusu da hala net cevap bulmuş değildir. 

Dolayısıyla, dış ticaretle iştigal eden şirketler kabahat fiilleri ile ilgili olarak yargı yollarını kullanmayı tercih eder hale gelmiş bulunuyorlar. 

Konuyu Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Haldun Yağan Gümrük Dünyası Dergisi’nde yer alan makalesindeki görüşleri de dikkate almak gerekiyor. 

Şöyle deniyor; “…Mevcut Gümrük Kanunu, AB uyum çalışmalarının bir sonucu ve ulusal taahhütlerimizin bir gereği olarak gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ile AB düzenlemelerine paralel bir yaklaşımı içeriyor. Kanunun en sorunlu bölümleri esasen AB Gümrük Kodu’nda yer almayan ülkemize özgü hükümleridir. ‘Yüksek gerilim hattı’ olarak adlandırılan gümrük kabahatleri gerçekten de yükümlüler açısından oldukça riskli durumlar yaratmaktadır. Ayrıca müteselsilen sorumluluk, iştirak hali, aynı zamanda gümrük müşavirleri ile ilgili düzenlemeler ve uygulamalar da dikkate alındığında hattın daha da gerildiğini söylemek çokta yanlış olmayacaktır..” 

Bunca yıllık deneyimim gösteriyor ki; Gümrük Kanunu ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda bu kadar sık değişiklik yapmak, sistemi çelişkilerle doldurmuş bulunuyor. Bir de genel hukuk kurallarını dikkate alırsak hangi durumda mükellef lehine olan uygulamalar yapılacağı konusunda idarenin bir uyarı yapması gerekiyor. 

Örneğin, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’ndan çıkarılan filler “Af” olarak değerlendirilmeli midir? Gümrük Kanunu’na bir yıl önce konulan hükümler “Geriye Doğru” tatbik edilebilir mi? sorularını idarenin acilen cevaplaması gerekiyor. 

Bu yazımda, dış ticaret şirketlerine ve gümrük müşavirlerine önemli ipuçları sunuyorum. Umarım, ilgililer konu üzerinde daha çok çalışır. Sonuçta hukuk herkese lazımdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar