Güneş Işıldarken Bisikletler

Filiz KARAOSMANOĞLU
Filiz KARAOSMANOĞLU SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM filiz@itu.edu.tr

Bu yaz güneş Türkiye'mizde sanki bir başka ışıldıyor. Güneş, tüm enerji kaynaklarının kaynağı güneş için güzellikler duyuyoruz. Güneş elektriği çoştu. Yatırımlar çoştu. Güneş sivil gücü de var gücü ile çalışıyor. 

Lisanslı, lisansız elektrik üretimi, hele de yerinde enerji üretimi için güneş mükemmel bir kaynak. Güneşten dağıtık (dağıtılmış) güç üretimi sonucunda pek çok avantaj sağlanabilir. 

Dağıtık güç üretimi tüketiciye yakın, mevcut elektrik şebekesine bağlı ya da tek başına çalışabilen, coğrafi konumu yayılmış, dağıtılmış santrallardır. Yenilenebilir enerji kaynakları ile depolanmış enerji dağıtık üretimin girdileri olup, bu santrallar 100 MW'tan küçük güçtedirler. Dağıtık üretim düşük ya da orta gerilim düzeyinde gerçekleştirilen elektrik enerjisi üretimi ve enerji depolamadır. Elektrik tüketimine yakın üretim yapılır. Dağıtık kaynak kullanımı akıllı şebeke uygulaması için önemli bir destektir. Dağıtık güç üretimi ile iletim hatları kayıp ve kaçakları da önlenmiş olur.

Işıl ışıl güneş ile güneşin adına yakışır en temiz teknoloji ile elektrik üretmek gerek. Güneş elektriği bence en çok taşıtlara yakışıyor. Çünkü elektrikli taşıtlar yenilenebilir kökenli elektrik kullanmalı. İlle de, öncelikle güneş elektriği kullanmalı. Aksi takdirde kaynaktan son kullanıma, diğer deyişle yaşam döngüsü boyunca taşıtın tüm kirleticileri çevremize etki yapar. Toprak, su ve hava kirlenir. Bir elektrikli taşıtın egzoz gazının olmaması, gürültüsüz olması onun temiz olduğunu göstermez. Elektrikli taşıt sürülürken temizdir. Mühim olan kullandığı elektriğin de temiz olmasıdır.

Elektrikli taşıtlar kentleri, adaları daha sürdürülebilir kılar. Küçük elektrikli otomobiller ve elektrikli bisikletler sürdürülebilir turizmin de önemli bir parçasıdır. Bu taşıtlar üretimlerinden kullanımlarına yeni iş alanları, yeşil meslekler de yaratır. 

Ormanlar, plajlar, dağlar, ovalar ve tepeler elektrikli bisikletle ne güzel olur. Konfor, keyif ve hız beraberken mükemmel bir sonuca ulaşılır.
Elektrikli bisiklet depolanmış elektrik kullanır. Bisiklete dışarıdan baktığımızda çok büyük bir fark görmeyiz. Bir de bisikleti sürerken güneş elektriğini anında üretip kullanmak mümkündür. Bu ne demek? Bisiklet üstünde güneş gözeleri (fotovoltaik hücreler) bulunan panel yer alır. Güneş elektriği üretilir ve sürücünün kas gücü ile hibrit olarak kullanılır. İşte bu bisiklete baktiğımızda tasarım bambaşkadır. Böylesi bisikletler hem güneş enerjisini hem de bisikleti mükemmel tanıtır.

2013'te ilki yapılan güneş enerjili bisiklet rallisi "The Suntrip 2015" rotasını son anda değiştirerek ülkemize geldi ve Milano-Antalya-Kapadokya-Milano rotası yapıldı. Elektrikli bisiklet macerası Expo 2015 Milano ile Expo 2016 Antalya arasında gerçekleşti. Rotada güneş santralları için ülkemizin potansiyeli yüksek alanları da vardı. Çok uzak değil. Seyahatlerinizde güneş tarlalarını giderek artan şahanelikte göreceksiniz.

Gününüz sürdürülebilir, yaşamınız enerji dolu ve mutlu olsun.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Mavi ve kadın 24 Eylül 2019
Yaşamı Solu 11 Haziran 2019
Sade yaşam 12 Şubat 2019