Haftanın gözdesi yüzde 14 getiri ile paladyum

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın, global gelişmelerin etkisiyle bir yandan güvenli liman alımlarını karşılarken, bir yandan da ABD’den açıklanan kritik ekonomik verilerin beklentileri hayal kırıklığına uğratmasından dolayı tercih edildi. 1260 dolar/ons sınırında seansı kapatan altın, yüzde 2.95 değerlenirken tüm kıymetliler de yüksek kazançlarla eşlik etti. 

Altın haftaya 1223 dolar/ons seviyesinden alımlarla başladı. Pazartesi günü Çin’in bir kez daha Yuan’ın değerini düşürmesi küresel hisse senedi piyasalarında satış ağırlıklı seansa neden oldu, altın da riskli varlıklarla birlikte hareket ederek güç kazandı. İlk gün itibariyle ABD’de açıklanan veriler beklentileri karşılayamadı. Gelen haberler, yatırımcıyı altınla birlikte hazine bonosuna da yöneltti. Salı günü ise altın bu kez ABD’nin önemli ekonomik verilerinin gölgesinde kaldı. Hizmet sektörü ve yeni sipariş endekslerindeki düşüşler, altındaki geri çekilmeyi sınırlamış oldu. Hafta ortasında altın tekrar yüzünü yukarı dönerek yatırmcısını sevindirdi. 

Çarşamba günü piyasalarda Suudi Arabistan’ın finansal açıdan zorda olduğununa dair dedikodular vardı. Bu haberler de altındaki güvenli liman alımlarını tetikledi. ABD’nin istihdam raporu da altının önüne set çekti. Altın hafta sonuna yaklaşırken sert bir hamle yaparak yatırımcılarını heyecanlandırdı. ABD’nin haftalık işsizlik başvuruları 278K olarak açıklandı. Psikolojik sınır 300K'nın altında kalarak korkuları bastırınca altın pozitif fiyatlandı. Böylece altın, yatırımcıların omzunda son 13 haftanın en iyi seviyesi 1268.40 dolar/ons’a kadar yükseldi. 

Altın ABD verisine rağmen pek güç kaybetmeyerek yatırımcılarına umut aşıladı. Haftalık seansı 1259.25 dolar/ons seviyesinden yüzde 2.95 kazançla bitiren altın yeni haftaya da kuvvetli şekilde başlayacaktır. Yükseliş trendine dahil olmak isteyecek piyasa oyuncularıyla altının, 1300 dolar/ ons’u kırması sürpriz olmaz. Altın ile birlikte diğer tüm kıymetli madenler de kayda değer getiriler elde ettiler. Özellikle paladyum yüzde 14 üzerindeki getirisiyle yatırımcılarını pek mutlu etti. Gümüş yüzde 5.47 ve platin yüzde 6.9 kazandırdı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018