Haftanın gözdesi yüzde 4 ile paladyum

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın önceki hafta ulaştığı 1370 dolar/ ons seviyesini geçtiğimiz hafta pek de koruyamayarak aşağı yönde dalgalandı. Buna mukabil euro/ dolar paritesinde, euro lehine gerçekleşen işlemler altına destek çıkmadı. Altın 1330 dolar/ ons üzerinde kalırken, diğer kıymetlilerden gümüş de kırmızıda kaldı. PGM içinde paladyum yüzde 4 getirisiyle yatırımcısını ihya etti.

Altın yeni haftaya 1368 dolar/ ons seviyesinden, kar satışları ve teknik satışlarla giriş yaptı. İlk günden itibaren fiyat bandı 1360-1350 dolar/ons’a geriledi. Salı günü ABD seansına kadar direnç göstermeye çalışsa da sonrasında yatırımcıların hisse senedi piyasalarında boy göstermeleriyle sert satış yiyerek, 1357 dolar/ons’tan 1330 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. S&P 500 ve Dow Jones, ham petrol fiyatlarındaki zıplamanın enerji hisselerini ateşlemesiyle yükselişe geçtiler. Yatırımcıların hisse senetleri için risk iştahlarının açılması altının ayağını kaydırdı. Gümüş ise özellikle Çin piyasalarında ciddi alım görerek yaklaşık 3 senenin en iyi seviyesi 20.60 dolar/ ons’a ulaştı. Hafta ortasında altın sert satışların etkisinden biraz olsun kurtuldu. Yatırımcılar ‘dip seviyeden al’ kuralına uyarak altını omuzladı. ABD Enerji Departmanından açıklanan raporda ham petrol stoklarında rekor seviyeler kaydedildi. Bu durum fiyatlardaki istikrarı etkiliyor ve emtia piyasasındaki diğer enstrümanlarını da fonda etkileyecektir. Altın Perşembe günü yine satışla yüzleşmek zorunda kaldı. ABD’nin haftalık işsizlik başvuruları istihdam piyasası hakkında fikir verdi. Beklentilere karşılık düşük açıklanan verilerin ardından, altın da riskli varlıklarla birlikte biraz alım gördü. Cuma günü1322 dolar/ons seviyesinden gün boyu alım görerek ve özellikle seansın son dakikalarındaki hamlelerle 1337 dolar/ ons’a ulaştı. Haftalık seansta altın yüzde 2.14 değer kaybederken gümüş yüzde 0.5 kaybetti. Pgm ayrıştı; platin yüzde 1.10 ve paladyum yüzde 4.17 kazandırdı.

Çin’den gelen 2. çeyrek büyüme rakamları yıllık bazda yüzde 6.6 beklentiye karşılık 6.7 açıklanırken, özel yatırımlardaki büyüme ise rekor seviyelere geriledi. Bu da, gelecekte hasıl olacak zayıf duruma ve Çin hükümetinin piyasalara daha fazla teşvik sunmak zorunda kalabileceğine işaret ediyor.

Altın 1308 dolar/ons desteğini koruyabilirse son dönemdeki yükseliş trendinin içinde kalır. Direnç seviyesi ise 1360 dolar/ ons’ta kırılmayı bekliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018