Hanginiz en büyük?

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Sonucu merakla beklenen Kadıköy’deki derbiden 0-0’lık eşitlik çıktı. Gerek maç öncesi Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun, gerek maç sonrası Fenerbahçe Basın Sözcüsü Mahmut Uslu’nun söyledikleri gerekse de maçın kendisi enine boyuna tartışılmayı hak ediyor. Anlayacağınız, her derbiden sonra olduğu gibi bu büyük maçtan sonra da ortalık toz duman. Tabi tüm bu hengâmede “Futbol Federasyonu maçın hakemini değiştirmeli miydi? Türk futbolunu yönetenlerin hareket tarzları doğru muydu?” soruları da epeyce sorulacak. İsterseniz biz maç sonundan başlayalım ve Mahmut Uslu’nun demeçlerinden yola çıkalım. Uslu, yaşanan puan kaybı yüzünden duyduğu öfkeyle belki Trabzonspor camiasının canını acıtacak şeyler söylemek istedi ama ben şahsen kendisinin “büyüklük tanımı” konusunda muteber bir otorite olduğunu düşünmüyorum. Her şeyden önce kendisi taraftar ve taraftır. Zaten takımların büyüklüğüne ya da küçüklüğüne tek maçla karar vermek gibi bir uygulama da yok. Öte yandan sahadaki futbola baktığınızda, Trabzonspor’un hiç de büyüklüğüne yakışmayan bir mahkûmiyet içerisinde olduğunu görüyorsunuz ancak bu durum elbette başka şekillerde ifade edilebilirdi. Vaktiyle Mourinho’nun dahi Barcelona’ya karşı otobüsü kalenin önüne çekmek zorunda kaldığı futbol dünyasında bu tür maçlar ve oyunlar gayet doğal. Kaldı ki, Fenerbahçe takımının Hakan Arıkan engelini bir türlü geçememesi sarı-lacivertlilerin kendi problemi. Biz de bu maçtan yola çıkarak, “Fenerbahçe kadrosu, topu kaleye sokamayacak kadar kalitesiz futbolculardan müteşekkil” desek, söylediğimiz ne derece mantıklı olur?

Aslına bakarsanız, Fenerbahçe’nin sahasında kuracağı baskıyı tahmin eden Ersun Yanal, baskıya karşı pas silahını kullanabilecek takımı sahaya sürmüştü ama kadro oluşturmakta gösterdiği titizliği futbolcuları mental anlamda maça hazırlama konusunda gösteremediğini fark ettik. Sahaya sürdüğünüz kadro ne kadar ofansif ya da pasa yatkın olursa olsun, oyuncuların kafasına bir kez kaybetmeme fikri yerleştikten sonra kendi sahalarını terk edip de rakip kaleye gitmeleri kolay olmuyor. Maç sonunda Opta’nın yayınladığı istatistiklere göz atma fırsatı buldum. Trabzonspor’un başarılı pas hanesinde 183 yazıyordu. Yani üç pası başarıyla yapabilmeleri yaklaşık bir buçuk dakikalarını almış. Fenerbahçe’de aynı rakam 404. Diyebilirsiniz ki, Trabzonspor yarı sahasında kaldığı için Fenerbahçe’nin bu kadar pas yapması normal. Bu noktada şu istatistik ayırt edici: Sarı-lacivertlilerin sadece ceza sahası içinden çektiği şut sayısı 21. Bu rakam Trabzonspor için sadece 1. Volkan Demirel’in yaptığı kurtarışların sayısı 3. Hakan Arıkan’ın 10. Niyetim sizi rakamlara boğmak değil anlatmak istediğim Mahmut Uslu’nun sahadaki futbola dair yaptığı yorumların özü itibariyle doğru ama şekli itibariyle yanlış olduğu. Maçta İsmail Kartal kazanmak için Ersun Yanal da kaybetmemek için her şeyi yaptılar. Açıkçası ben Trabzonspor’u izlerken “Fenerbahçe’nin yoluna taş koyalım da gerisi mühim değil” havası sezdim ancak başta da belirttiğim gibi bu maç ve bu düşünüş tek başına Trabzonspor’u küçük takım yapmaz. Altta yatan öfkedir Türk futbolunun sorunu.
Öte yandan İbrahim Hacıosmanoğlu’nun maçtan önce karşılaşmanın hakemini araması ve bunu açıklaması başlı başına ayrı bir tez konusu. Hele, “Fenerbahçe maçı esnasında bir tane kasti hakem hatası görürsem, takımı sahadan çekeceğim.” demeci tam bir felâket. Her şeyden önce sonuçları düşünüldüğünde bir Süper Lig takımını sahadan çekmek kulüp başkanı da olsa kimsenin iki dudağı arasında olmamalı. Yok, eğer geçmişte Aziz Yıldırım’ın soyunma odası ve koridorlarda yaptıklarına atıfla bu işlere soyunduysa kendisine “Su-i misal emsal olmaz” hatırlatmasında bulunmak lazım. Tabi bu söylediklerimiz futbolun ideal şartlarda oynandığı ülkeler için geçerli. Yoksa bizde en çok bağıran, en haklı çıkıyor. O halde soralım: “Peki, hanginiz en büyük?” Elbette, en çok bağıranınız.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 19. HAFTANIN SEYRİ

İ.Başakşehir-Krd. Karabükspor 
Kaptı ama kaçamadı -Süper Lig 19. hafta açılış maçında Kardemir Karabükspor ve İstanbul Başakşehir 2-2 berabere kaldı. Fatih Terim Stadı'nda oynanan maçta konuk ekip Karabük, 21. dakikada Joseph Akpala’nın golüyle 1-0 öne geçerken, bu golden 4 dakika sonra İstanbul Başakşehir, Edin Visca ile durumu 1-1’e getirdi. 82.dakikada Sedat Ağçay’ın atılmasıyla 10 kişi kalan Başakşehir, 87. dakikada savunma oyuncusu Yalçın Ayhan ile golü buldu ve 2-1 öne geçti ancak henüz son söz söylenmemişti. Karabükspor, 90+2’de Abdou Traore ile skoru 2-2’ye getiren golü atarak maçın sonucunu belirledi. Başakşehir bu sonucun ardından 32 puana ulaşırken ligin dibinden kurtulmaya çalışan Karabükspor ise puanını 16 yaptı.

Medicana Sivasspor -Akhisar Belediyespor
Sivasspor çıkışta-Spor Toto Süper Lig’in 19. haftasında Medicana Sivasspor, taraftarı önünde Akhisar Belediyespor’u konuk etti. Zorlu 90 dakika sonunda ev sahibi Sivasspor, sahadan 2-0’lık galibiyetle ayrılmayı başardı. Bu sonucun ardından Sivasspor puanını 20’ye çıkarırken, Akhisar Belediyespor 19 puanda kaldı. İkinci yarının 66. dakikasında Sivasspor adına kazanılan penaltıyı Aatif Chahechouhe gole çevirdi ve takımını 1-0 öne geçirdi. 70. dakikada yine Aatif Chahechouhe sahneye çıktı ve kaleciyi geçtiği pozisyonda topu ağlara göndererek skoru belirledi. 20. haftada Sivasspor, Konyaspor ile deplasmanda karşılaşacak. Akhisar’ın rakibi ise Erciyesspor olacak.

SAİ Kayseri Erciyespor-Gaziantepspor 
Cezayı Chico kesti- Süper Lig 19. hafta mücadelesinde Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyespor ile Gaziantepspor karşı karşıya geldi. Büyükşehir Belediyesi Kayseri Kadir Has Stadı’nda oynanan ve Özgür Yankaya’nın düdük çaldığı mücadelede sahadan galibiyet ile ayrılan taraf 1-0’lık skor ile Gaziantepspor oldu. Konuk takıma galibiyeti getiren tek golü 70. dakikada Joao Vitor’un asistinde Chico kaydederken, ev sahibi ekip Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyesspor ise 90 dakika boyunca rakip kalede gol bulamadı. Alınan bu sonucun ardından Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyesspor 17 puanda kalırken, Gaziantepspor ise puanını 27’ye yükseltmiş oldu.

Balıkesirspor-Torku Konyaspor
Kritik galibiyet-Süper Lig’de küme düşme potasındaki Balıkesirspor’a konuk olan Torku Konyaspor, zorlu deplasmanda tek golle sevindi. İlk 45 dakikada iki takım da hücumda organize olamazken, pozisyon açısından kısır bir 45 dakika geçti. İkinci devrede de görüntü farklı değildi. 78. dakikada Uğur İnceman sahneye çıktı ve takımını öne geçirdi. Bu golden sonra ataklarını sıklaştıran Balıkesirspor, 86. dakikada ağları bulurken, maçın hakemi Barış Şimşek, kaleci Kaya’ya faul yapıldığı gerekçesiyle golü vermedi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Aykut Kocaman’ın öğrencileri deplasmanda 3 puana ulaştı. Bu sonucun ardından Torku Konyaspor puanını 23 yaptı, Balıkesirspor ise 13 puanla son sırada kaldı.

Mersin İdman Yurdu-Kasımpaşa
Mersin patlama yaptı-Süper Lig’in 19. haftasında Kasımpaşa’yı ağırlayan Mersin İdman Yurdu, 6-2’lik skorla rakibi karşısında önemli bir galibiyete imza atmayı başardı. Maçta ev sahibi ekibin gollerini; 42, 75 ve 90. dakikalarda Welliton, 57’de Khalili, 83’te penaltıdan Mitrovic ve bitime iki dakika kala Pedriel kaydetti. Kasımpaşa’nın golleri ise 62.dakikada Veysel Sarı ve 76’da Ryan Babel’den geldi. Maçın son beş dakikasına 3 gol sığdıran ev sahibi ekip, bu galibiyetle puanını 26 yaptı. Kasımpaşa ise 23 puanda kaldı. Lacivert-beyazlı İstanbul temsilcisi gelecek hafta Karabükspor’a konuk olurken, Mersin İdman Yurdu deplasmanda Çaykur Rizespor ile mücadele edecek.

Bursaspor-Gençlerbirliği
Geç gelen 3 puan -Spor Toto Süper Lig’in 19. haftasında Bursaspor sahasında Gençlerbirliği’ni konuk etti. Yoğun yağmur altında oldukça yüksek bir tempoda geçen maçı son dakikada bulduğu gollerle Bursaspor 3-1 kazandı. Kırmızı-siyahlı ekip, maçın 21. dakikasında Stancu ile 1-0 öne geçti. Bursaspor ise 66. dakikada Josue’nin yaklaşık 30 metreden vurduğu şutla skora dengeyi getirdi: 1-1. Maçın 90. dakikasında ise yaşanan karambolu iyi değerlendiren Holmen skoru 2-1 yaptı. Uzatma dakikalarının sonunda ise Fernandao skoru belirledi: 3-1. Bu sonuçla Bursaspor puanını 33 yaptı. Gençlerbirliği ise 22 puanda kaldı. Ligin 20. haftasında Bursaspor deplasmanda Beşiktaş ile karşılaşacak. Gençlerbirliği ise sahasında Eskişehirspor’u ağırlayacak.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016