Hilton Türk gençlerine 'Başarıya Pasaport' verecek

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI yasemin.salih@dunya.com

Sürdülülebilirlik her alanda en trend konu. Bu kadar gündemde kalmasının nedeni, hızlı tüketimin yarattığı korku. Bu konuya kafa yoran herkesin birleştiği nokta ise çözümün gençlikte yattığı. Gençleri geleceğe dair daha üretken ve yaratıcı, gelişime yönelik eğitmenin sürdürülebilirliğin kilidi olduğuna inanılıyor. Gençlerle ilgili tüm dünyada çok sayıda proje yapılıyor. Çalışanlarının yarısını Y kuşağının oluşturduğu 100 yıllık tarihe sahip turizm markası Hilton da yedi yıl önce gençlerin iş hayatına daha sıkı tutunmalarını hedefleyen bir proje başlattı. “Başarıya Pasaport” adını taşıyan proje, gençlere yönelik eğitimler ve mentorluk programlarını içeriyor.

Hem Başarıya Pasaport hem de zincirin sosyal sorumluluk yaklaşımını konuşmak üzere bir araya geldiğimiz Hilton Orta Doğu Afrika & Türkiye İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Koray Gençkul, hedeflerinin profesyonel hayatta fark yaratmak olduğunu belirtiyor.

Gençlerin yarısı üç ayda işi bırakıyor

Hilton dünyasında 20 yıldır expat (yurtdışındaki yöneticiler) olarak görev yapan ve üç yılda bir ülke değiştirdiğini belirten Koray Gençkul, işi gereği gençlerle sık sık bir araya geldiğini ve onların sorunlarını yakından gözlemlediğini söylüyor. Diyor ki, “Gençlerle ilgili araştırmalar yaptık ve gördük ki yüzde 50’si girdiği işten 2-3 ayda ayrılıyor. Gerekçe olarak da kendisini anlamadıklarını, çevresindeki kişilerle anlaşamadığını gösteriyor. Çünkü ilişkilerini ayarlamakta, denge kurmakta zorlanıyorlar. Biz de onlara bu süreçte destek olmaya karar verdik.”

İşte bu kararla yedi yıl önce başlatılmış “Başarıya Pasaport”. (IYF-Uluslararası Gençlik Vakfı) ile yıllardır ortak projeler yürüttüklerini ve bu vakfın tüm çalışmalarını desteklediklerini hatırlatan Gençkul, Başarıya Pasaport’ta da aynı yolu izlediklerinin altını çiziyor. Gençkul’un verdiği bilgiye göre bu, farklı ülkelerde gençlere ekonomik fırsatlar yaratmak hedefiyle oluşturulan programın bir parçası. “Hilton olarak ortak değer yaratma taahhüdümüz çerçevesinde yedi yıl önce 1 milyon gence yeni fırsatlar geliştireceğimiz yönünde söz verdik. 2019’da bunu başarmış olacağız” diyen Gençkul, bu çerçevede Başarıya Pasaport projesini Suudi Arabistan’da pilot olarak başlattıklarını ve işe yaradığını gördükten sonra da 30 ülkeye yaydıklarını ifade ediyor.

Bu yıl programın rotasına genç nüfusuyla Hilton dünyasında dikkat çeken Türkiye de girmiş. Gençkul, liselerle işbirliğine giderek gençlere ilişki ve zaman yönetimi, duyguları kontrol etmek gibi konularda eğitim vereceklerini vurgulayarak, “Türkiye 59 otelle en fazla yatırımımız olan pazarlarımızdan. Anlaşması imzalanmış açılışa hazırlanan daha 31 otel var. 4-5 yıl içinde toplam sayının 100’ü geçmesi bekleniyor. Yani Türkiye bizim için çok önemli. 2019’dan itibaren Türkiye’deki tüm otellerimizde eğitimlere başlayacağız. IYF’nin Türkiye’de yapılanması var ama kendi eğitmenlerimizle de devam edebiliriz, henüz karar vermedik. Mevcut eğitici eğitmenlerimizi bu projede kullanmayı düşünüyoruz” diyor.

Yılda 1 hafta herkes gönüllü

Gençkul’un verdiği bilgilere göre şirketin insan kaynakları vizyonunda önemli bir bölüm çalışanları gönüllülüğe çekmek var. Bu hedefl e şirket her yıl temmuz ayında bir haftayı güvenlik elemanından CEO’suna kadar gönüllülük programında görev almaya yönlendiriyor. Gençkul, “2030 için verdiğimiz bir söz var. Ayak izimizi yarıya indirirken topluma sağladığımız katkıyı da iki katına çıkaracağız. Bunun için ‘Global Hizmet Haftası’ diye bir platform kurduk. Bir hafta boyunca dünyadaki tüm oteller bulundukları bölgede topluma dokunacak bir projeye imza atacak” diye anlatıyor projeyi.

Hilton’un burada amacı bağış yapmak değil, bire bir toplumla iyilik adına temas etmek. Bunun için de şirketin uzman olduğu, en iyi bildiği konuda deneyimlerini topluma aktarmak yönünde bir program çıkarılmış. Gençkul bu çalışmaları şöyle anlatıyor: “Önce bir tarama yapıyoruz. İhtiyaçları tespit edip gidermeye odaklanıyoruz. Örneğin yaşlılar yurdunda çalışanların vardiya sistemini planladık, buna göre daha verimli ve yorulmadan çalışıyorlar artık. Bir çocuk kuruluşuna geri dönüşümle ilgili danışmanlık verdik.”

Program kapsamında Hilton Bomonti çalışanlarının, bu yıl bir hafta boyunca Kasımpaşa’da bir yetimhane ve bakımevinde iyileştirmeler yapıp çocuklarla bir araya geldiğini anlatıyor Gençkul. Burada kalan 60 kız ve down sendromlu çocuklara turizm eğitimi veren ekip, bunlar arasında dört gencin de otelde çalışmasını sağlamış. Ayrıca bakımevindeki spor salonu da yenilenerek yetenekli çocukların eğitilmesine destek olduklarını anlatıyor Gençkul.

Suudi kadınları turizme çektik

Ortadoğu’da ailelerin çocuklarını bir otelde çalışırken hayal etmediklerine vurgu yapan Koray Gençkul, özellikle kadınlara yönelik bu yönde bir baskı olduğuna dikkat çekiyor. Şirket bu engeli kırmak ve bölgede kadın istihdamını artırmak için İstanbul ve Kahire’de konferanslar düzenlemekle başlayan bir dizi çalışma yürütüyor. “Türkiye Hilton’da kadın yönetici oranı yüzde 40. Avrupa’da 50. Aradaki farkı kapatmak için neler yapabiliriz bakıyoruz. En büyük engel genç kızların bu alanda yükseleceklerine inanmamaları. Bunu kırmaya çalışıyoruz” diyor Gençkul. Bu değişimin en büyük etkilerini Suudi Arabistan’da gördüklerini vurgulayan Hilton’un Ortadoğu’daki İK patronu, bu deneyimini de şöyle anlatıyor: “Suudi Arabistan’da sosyal bir değişim yaşanıyor. Otellerimizde çalışanların yüzde 40’ı Suudi vatandaşı artık. Bunların üçte biri ise kadın. 19 yıl önce gittiğimde bunu söyleselerdi inanmazdım. Bunun için web sitemizde sadece Suudi vatandaşlara özel bir işe alım penceresi açtık. Başarılı oldu.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar