Hızlı şişen balon şiddetli patlar

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Küresel piyasalarda bahar havası devam ediyor. Global büyüme beklentilerinin artması hisse senedi piyasalarına alım getiriyor. ABD borsaları rekor kırarken, Avrupa borsalarında yükselişe ayak uydurmuş durumda. Gelişmekte olan ülke borsalarına göre iskontolu olan Bist ise yılbaşından bu yana en çok kazandıran borsa konumunda.

Yükseliş devam eder mi?

Herkesin merak ettiği soruya naçizhane cevabım ise; satış için uygun seviyelere geldik. Faizlerin ve doların yükseldiği ortamda endekste daha yüksek seviyelerin görülme ihtimalinin zayıf olduğunu düşünüyorum.

Sadece Bist için değil genel olarak küresel hisse senedi piyasalarında bir geri çekilme olabilir. Brexit sürecinin çok yakında başlayacağı Avrupa’da, bu hafta Hollanda seçimleri yapılacak. Fransa ve Hollanda seçimlerinde ise AB’den çıkmak isteyen adaylar önde gidiyor. İtalya ve Yunanistan ise borç krizi ile uğraşıyorlar.

15 Mart’ta faiz artırması yüksek ihtimal olan FED’in ise yıl içinde 4 faiz artışı yapabileceği konuşuluyor. ABD borsaları ise tarihinin en pahalı seviyelerine gelmiş durumda. FED’in yapacağı faiz artışları borsaların geri çekilmesine neden olabilir.

FED’in sinyallerinin ise gelişmekte olan ülkeler için kötü bir dönemin başlangıcı olabileceğini düşünüyorum. Dış finansman ihtiyacını düşündüğümüzde maliyetlerin artması ve Türk varlıklarının kırılgan olmayı sürdürmesi muhtemel.

Geçtiğimiz hafta içi Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’nın faizler ile ilgili açıklamalarının piyasayı tatmin etmediğini gördük. Piyasa Merkez Bankası’ndan politika faizinde yükseliş bekliyor. Ancak açıklamalarda ek sıkılaştırma gibi ifadeler kullanıldı. Reel faizler artıya geçmeden para girişi ve Türk Lirası tarafında kırılgan olmaya devam edeceğiz.

Merkez Bankası’nın üst bantta ve likidite penceresinde 100 baz puan artış yapmasını bekliyorum. Ancak FED’in bir gün önce faiz artışına gitmesi durumunda piyasa bunu olumlu karşılamayacaktır.

Kur tarafında kısa vadeli desteğin 3.70 seviyesi olduğunu ve bu seviyenin üzerinde kaldığımız sürece 3.7750 ve 3.82’nin görülebileceğini düşünüyorum. 3.70’in altında önemli destekler ise 3.67 ve 3.62. Önümüzdeki hafta piyasalar için kritik olacak. Gelecek kararlara göre daha hızlı hareketler görebiliriz.

Borsada ise 89 bin 750 seviyesinin altında kapanışlar olması durumunda 87 bin 500 ve 84 bin 500 seviyelerine geri çekilme olabilir. Endeksin göreceği maksimum seviyenin 93 bin olduğunu düşünüyorum.

Son olarak faizlerde de %11.60 kritik direnci test edilmeye devam ediliyor. 2008 krizi sonra görülen tahvil rallisinden sonraki 8 yıllık süreçte bu seviye 4 kez test edilmesine rağmen geçilemedi. Bu seviyenin geçilmesi ve %13-%15 bölgesine oluşabilecek hareket Türk varlıkları için negatif olarak algılanacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017