İEF, yeni yüzüyle, eski şaşalı günlerine dönme yolunda

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

İzmir’de her yıl onlarca fuar düzenleniyor. Bunlar arasında dünyada sektörünün en önemlilerinden olan Marble, IF Wedding gibi organizasyonlar da var. Fakat İzmir’de “fuarlı günler” dendiğinde akla sadece İEF, yani İzmir Enternasyonal Fuarı gelir. Bu durum aslında Türkiye için de böyle sayılabilir. İş dünyasının içinde olmayanlar, sektörel fuarlara katılmayanlar hala fuar deyince İzmir’i hatırlarlar. Hatırladıkları da daha çok fuarın eğlence ve burada sergilenen yenilikler boyutudur. 

Bir genel ticaret fuarı olarak İEF, sektörel ve niş fuarların yükselişiyle son yıllarda önemli güç kaybetmişti. Ticari fonksiyonu tartışılır hale gelmişti. Fakat sözkonusu 85 yıllık bir organizasyon olduğundan vazgeçmek de mümkün değildi. İEF’yi organize eden İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZFAŞ, geçen yıl bir karar alarak fuarı yenilemek, daha doğrusu özüne döndürmek için çalışmalara başladı. Çalışmaların özünü de kültür-sanat-eğlence boyutunun güçlendirilmesi, fuarın yeniliklerin sergilendiği bir platforma dönüştürülmesi oluşturacaktı. Bu kapsamda en önemli adımlar da bu yıl atıldı. Ulusal ve uluslar arası üne sahip 600 sanatçı İEF’nin ziyaretçileriyle buluşurken, insanların yeni teknolojileri görüp, dokunup, deneyebilecekleri ortamlar hazırlandı. 

26 Ağustos’ta başlayan İEF, bu yıl tanıtım anlamında da atağa kalktı. İzfaş, hem yerel, hem bölgesel, hem de ulusal boyuttaki kampanyalarla, fuarın cazibesini ülke nüfusunun önemli bir bölümüne duyurdu. Fuarın cazibesi yüksek, çünkü ulusal ve uluslararası yüzlerce etkinlik, üstelik tamamına yakını ücretsiz olarak ziyaretçilere sunuluyor. Elbette, tüm bunların gerçekleşmesine ana sponsor olarak katkı koyan Folkart ve inovasyon sponsoru olarak destek veren Vestel’in hakkını teslim etmek gerek. 

İEF, her yıl bir ana tema, bir partner ülke ve onur konuğu il belirliyor. Bu yıl fuarın teması inovasyon oldu. Bundan sonra da dönüşümlü olarak tasarım ve inovasyon temaları ile düzenlenmeyi sürdürecek. Partner ülkenin Malezya, onur konuğu ilin Manisa olduğu İEF, yeni yüzüyle eski şaşalı günlerine dönme yolunda ilerliyor. 

Bu kültür, sanat, eğlence ve yenilik şöleni, 4 Eylül’de sona erecek. Bu tarihe kadar İzmir’e yolu düşecek olanlara fuarın etkinlik programına bakmalarını öneririz. Sırf İEF için İzmir’e gelecek olanlar da pişman olmayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar