İki kardeş ülkenin işbirliğinden doğan büyük güç

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler fkarahasan@gmail.com

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR, “Azerbaycan’ın enerjisi, Türkiye’nin gücü” sloganıyla yeni bir reklam filmi hazırladı. 

Kampanya Türkiye’de yapılan üretimin, ülkemizin ekonomisine yaptığı katkıyı anlatmayı hedefliyor. Bu hafta, bir basın buluşmasında sohbet ettiğimiz SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte yeni reklam projesinin özünü şu cümlelerle açıkladı: “Cari açığı ve dışa bağımlılığı azaltacak yerli üretim, büyüme yolunda büyük önem teşkil ediyor. SOCAR olarak bu stratejiye yaptığımız katkının altını çizmek ve çalışmalarımızı tüm Türkiye’ye aktarmak için bu imaj filmimizi hazırladık.”

Türkiye’ye katkı

SOCAR’ın yeni filmi, şirketin geçen yıl başlattığı reklam kampanyasının bir devamı niteliğinde. Ünlü oyuncu Okan Yalabık’ın seslendirdiği filmde, SOCAR’ın Türkiye’nin ulaşım, elektrik, tarım gibi temel sektörlerine yaptığı katkı anlatılıyor.

5 günde tamamlanan çekimler İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirildi.

TBWA\İstanbul imzalı filmin yapımını 25Film, yönetmenliğini Eralp Vardar üstlendi. Müziklerse Jingle House’dan Bülent Uludağ’a ait.

Reklam filmine https://www.youtube.com/watch?v=ollHs7BwroY bağlantısından ulaşılabiliyor.

Dışarıdan almıyoruz.

SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte kampanya hakkındaki sorularımıza şu yanıtları verdi:

Geçen sene yaptığınız kampanyadaki hedefiniz neydi?

O kampanyada amacımız tamamen SOCAR’ın isminin duyulmasını sağlamaktı. SOCAR’ın ne yaptığını anlatmaya odaklanmadık. Sadece Azerbaycan ve Türkiye üzerinden gittik. İki kardeş ülkenin ekonomisine kazanç sağlayan bir şirket olarak, “Birlikteyiz güçlüyüz” diye bir slogan yarattık. Araştırmalarımız da hedefe ulaştığımızı gösterdi.

Marka bilinirliğiniz ne düzeyde?

Kendi sektörümüz içinde bilinirlikte üçüncü veya dördüncüyüz. İnsanlara “Enerji sektöründe bildiğiniz bir şirket söyleyin.” dediğiniz zaman genellikle dördüncü sıradayız. Bu sene “nasıl bir takip, devam kampanyası yapabiliriz?” diye düşündük. Daha derine gitmeye başladık.

Brief’inizin özü neydi?

Bizim yatırımlarımız Türkiye’nin cari açığını düşüren projeler. Rafineride jet yakıtı üretiyoruz, Türkiye’nin jet yakıtı açığını kapatmış oluyoruz. Türkiye jet yakıtını dışarıdan almıyor artık. Türkiye artık dışarıdan bazı ürünleri almıyor, almayacak da. Neden? Çünkü rafinerinin kapasitesi ona yetiyor. Bu seneki kampanyayı da onun üzerinden yürüttük.

Reklam SOCAR’ın vizyonunu ortaya koyuyor…

Genelde bu seneki kampanyamız bunun üzerine. SOCAR var, SOCAR burada ama SOCAR ne yapıyor, ne işe yarıyor? Günün sonunda mesela sırf rafineriye baktığımız zaman, sırf STAR Rafineri Türkiye’nin cari açığını yılda 1 buçuk milyar dolar düşürdü. Bu ciddi bir rakam. Önümüzdeki sene, İnşallah temelini atacağımız yeni bir petrokimya tesisi var. Orada BP ile ortağız. SOCAR BP ortak bir tesis. Mesela o tesis devreye girdiğinde Türkiye’nin cari açığını 4 5 milyar dolar daha azaltacak. Dolayısıyla bütün yapılan projelerin arkasındaki mantık bu. İki ülkeye de faydası olacak projeler.

Kazan-kazan yaklaşımı

Burada iki toplum var, iki toplumun refahı için çalışan bir şirketiz. Şu kadar kar ettik, bu kadar paralar harcadık karşılığında şu kadar dev şeyler aldık falan gözlüğünden çok Azerbaycan’ın devlet şirketi olduğu için Azerbaycan devletine ve toplumuna bir katkısı olması gerekiyor. O şirketin bir uzantısı kardeş ülke olarak Türkiye’de olduğu için, Türkiye’ye de aynı şekilde bir faydası olması gerekiyor.

Dersimiz Girişimcilik

Socar’ın yeni reklam kampanyasını dinlemek için buluştuğumuz SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte, İzmir’de lise İzmir’de lise öğrencilerinin inovatif düşünme becerilerini geliştirmek için başlattıkları ve ‘Dersimiz: Girişimcilik” projesinden de söz etti.

Aliağa’da dev yatırımlara imza atan ve sosyal sorumluluk projeleriyle de topluma değer katan SOCAR’ın, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile başlattığı proje iki yıl sürecek.

Öykü anlatımının gücüyle 200 yıl zirvede kalmak

Amerika’nın en eski perakende firması olan Brooks Brothers, 1818’de New York’ta kuruldu. İki yüz yaşını aşkın bir marka olarak, benzersiz bir geçmişe sahip. ABD tarihinin pek çok dönüm noktasında izi var. Günümüzde de ikonik bir marka olmayı sürdürüyor.

Erkek, kadın ve çocuk koleksiyonlarının yer aldığı Türkiye’deki ilk satış noktasını Kasım 2013’te Zorlu AVM’de açan Brooks Brothers, Akasya Acıbadem, İstinye Park, Ankara Panora, İzmir Konak Pier ve yakında açılacak yeni mağazaları ile Türkiye’de büyümeyi sürdürüyor. www.rmkclassic.com

Hazır giyim takım elbiseyi Amerika ile tanıştıran marka

Uzun yıllar Adidas’ta tepe yöneticilik yapmış olan Brooks Brothers Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Özmutlu’ya markanın öyküsünü sordum, iki yüz yılı kısaca özetledi.

Kuruluş ilk mağazasının kapılarını 7 Nisan 1818’de New York’ta açtı.

1850 yılında şirketin bugün de kullandığı sembolü olan “The Golden Fleece” (Altın Post) yaratıldı. O gün bugündür aynı sembol kullanılıyor.
Brooks Brothers hazır giyim takım elbiseyi Amerika ile tanıştıran marka oldu. 1849 yılında Kaliforniya’da Gold Rush döneminin öncüleri, özel dikimi beklemeye vakitleri olmadığından Brooks Brothers’dan hazır giyim almayı tercih ettiler.

Abraham Lincoln’un ceketi

ABD Başkanlarından Lincoln, 1865 ‘teki yemin töreninde el dikimi astarı olan ve “Tek ülke, tek kader” yazıtı bulunan Brooks Brothers ceketi giydi. Lincoln, suikasta kurban gittiğinde de üzerinde bu ceket bulunuyordu.

Brooks Brothers Repp kravat, Hint kumaşı ve gofre kumaşı kullanımı ile pek çok trend başlattı. Argy çorapları, hazır takım elbise ve gömlek gibi birçok stilin öncüsü oldu.
1920’li yıllardan itibaren sürekli olarak yeni ürünler geliştiren, Brooks Brothers 1949’da mağazasının küçük bir köşesine kadın giyime ayırmaya başladı.

Başkanların tercihi

Lincoln’un başlattığı gelenek sürdü. 2009’da, yemin töreninde giydiği Brooks Brothers paltosu ve fuları ile dikkat çeken Barack Obana, Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy Bill Clinton’ın ardından, Brooks Brothers markasını seçen 39. ABD Başkanı oldu.

Hollywood’un ve ünlülerin Gözdesi

F. Scott Fitzgerald , Fred Astaire, Clark Gable , Andy Warhol, Gianni Agnelli gibi dev isimlerin yanısıra Brooks Brothers, MadMen, Gossip Girl, Glee ve Great Gatsby gibi unutulmaz kült yapımların oyuncuları için de koleksiyonlar üretti.
Hatta, 10 Şubat 2012’de vizyona giren Disney’in Muppets (Kuklalar) filminin baş rol oyuncusu Kermit Kurbağa bile Brooks Brothers giydi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar