İlk çeyrekte geleneksel büyümemiz yakalandı nasıl sürdürülebilir?

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Uzun süredir çeyreklerde düşük gelen, yılık yüzde 3 seviyesinde kalan büyümede 2017’nin ilk çeyreğinde geleneksel büyümemiz yüzde 5’i yakaladık. Bunun hangi faktörlere bağlı olduğunu belirttikten sonra sürdürülebilir olması için neye ihtiyacımız olduğunu ele almalıyız.

Bu yüzde 5 büyümeyi sağlayan faktörlerin neler olduğunu sıralamak istersek şunları belirtebiliriz:

- Yurtdışı finans piyasalarında olumsuz hava yerini olumlu gelişmelere bıraktı.İlk dört ayda gelişmekte olan ülkelere 290 milyar dolar giriş oldu. 2017 yılında yüzde 35 artış bekleniyor. İlk dört ayda ülkemize 7.6 milyar doları portföy 3,6 milyar doları doğrudan yatırım olarak 11 milyar 380 milyon dolar gelmiş durumda.

- 250 milyar hedefli KGF kredi desteği 200 milyar lirayı aşmış durumda. Bu piyasada canlılığa ve tüketim artışına yol açtı.

- Mobilya ve beyaz eşyadaki vergi indirimleri bireysel tüketim harcamalarını artırdı ve büyümeyi olumlu etkiledi.

- İlk çeyrekte yüzde 9.4 oranında artan kamunun tüketim harcamaları da büyümeyi olumlu etkileyen bir unsur oldu.

- Büyümeye mal ve hizmet ihracatındaki yüzde 10.6 artışında olumlu katkısı gözlendi.

Maliye Bakanı Ağbal, büyümeye, uygulamaya konulan geçici vergi indirimleri, prim ötelemesi, KGF, yatırım teşvikleri ve istihdam teşvikleri gibi gelişmilerin neden olduğunu belirterek, "Bu teşvikler, yatırım, üretim, ihracat ve istihdam artışını desteklemiş, iç talebi ivmelendirmiştir" diyor.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, büyümenin lokomotifinin yüzde 5.3 artışla sanayi üretimi olduğunun altını çiziyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise "Sadece yüksek değil, dengeli büyüme söz konusu, İkinci çeyreğin öncü göstergeleri büyümenin daha da hızlandığını gösteriyor" değerlendirmesini yapıyor.

Peki, büyümenin sürdürülmesi için neye ihtiyacımız var? Yapısal reformlara. Peki Yapısal Reform gündeminde eylem planında neler var?

- Üretim reformu: OSB’lerde yatırımların kolaylaştırılmasıyla ilgili daraltılmış beklentiler içeren çalışmanın TBMM’ deki görüşmeleri sürüyor.

- Çalışma hayatını esneklaştirme: Kıdem tazminatının gündeme getirilmesinden vazgeçildi. İş mahkemelerinde değişiklik yapan yasada uzlaşıldı. Buna göre kıdem tazminatında dava açmadan önce uzlaşma aranacak.

- Gelir ve Kurumlar vergisinde düzenleme:Maliye bakanı komisyondaki tasarının değişeceğini, bu alandaki çalışmalarının bu hafta içinde TBMM’ye sunulacağını açıkladı.

- KDV konusunda yeni düzenrleme Ağustos ayına kadar toplanan görüşlerle yatırım ve üretimi destekler şekilde hazırlanacak.

- Kamu personel rejimi:Karmaşıklığı nedeniyle kısmi düzenlemelerden vazgeçildi. Kural olarak işçi sistemine yaklaşan bir hazırlık yürütülüyor.

- Yargı reformu: Yargı sürecini hızlandıracak düzenlemeler sürüyor.

- Eğitim reformu: Özellikle teknik eğitim ağırlıklı kapsamlı bir reform çalışması, yüksek öğrenim dahil sistemin yönetim şeklinin tamamen değiştirilmesinin hedeflendiği, bu yönde çalışma yapıldığı belirtiliyor. Doğaldır ki yapısal reform gündeminde KOBİ’lerin üretimini geliştirici ve rekabetini artırıcı yapısal reformlar ile, üretim ve ihracatı artırıcı düzenlemelerin de eklenmesi gerekir.

Görüldüğü gibi yeniden geleneksel büyüme oranımız yüzde 5 ve üstünde sürekliliği için, bir yandan dış katkılar için olumlu ortama, bir yandan da yapısal reformların birbiri ardından ele alınmasına ihtiyacımız var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar