İş camiasını aramızda görmek istiyoruz

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

Diyarbakır’ımızda ekonomi durma noktasına geldi. Şehri, hepimizin hatırlayacağı üzere 6-7 Ekim’de Diyarbakır başta olmak üzere tüm ülkeye yayılan olaylar bu duruma getirdi.

Çözüm süreci adımının atıldığı günlerden, bu olayların yaşandığı günlerin öncesine kadar süreyi hatırlatmak gerekirse, Diyarbakır’da büyük gelişmeler oluyordu. 

Diyarbakır'a inen ve kalkan uçaklar dolu dolu gidip geliyor, otellerin tamamı yüzde 100’e yakın doluluk oranları ile çalışıyordu. Diyarbakır'ın tarihi ve turistik mekanları yerli ve yabancı turistlerle dolup taşıyordu. Yüzler gülüyor gelecek ile ilgili planlar yapılıyor, hedefler büyütülüyordu. Şimdilerde o günlerden eser kalmadı. Bu durumdan kimse ama kimse memnun değil. Çünkü kentin ekonomik göstergeleri hızlı bir şekilde dip yaptı. Eğer ekonomik gidişat böyle devam ederse, bundan sonra ise işyeri kapatmalarını veya iflasları sık sık duyacağımız kaçınılmaz bir gerçek.

Aslında söyleyemediğimiz o kadar çok şey var ki. Kent olarak mutsuzuz. Yüzler gülmüyor, herkes endişeli. Kime sorsanız ‘90’lı yılları da gördük ama böylesini görmedik’ diyor.

Sonuç olarak geldiğimiz nokta bu.  Bundan sonra yapılması gereken ise el birliği ile kentin tamamına mal edilen bu algı ile tekrar mücadele etmek. Şu gerçeği Diyarbakır'a gelmiş ve bir bardak suyunu içmiş herkes çok iyi biliyor ki, Diyarbakır misafirperverdir. Diyarbakır asildir.  Diyarbakır'a gelip buralar ile ilgili ön yargıları ortadan kalkmamış kimse yoktur. Bu nedenle bu kentte yaşayan insanların tamamına fatura kesmek çok ağır olur.  Yaşanan süreçten herkes alması gerekeni aldı. Şimdi kente yaşanacak birlikteliğe yaşanması gereken birlikteliğe tüm Türkiye'nin katkı sunması gerek. Çünkü Diyarbakır'ın olması gereken gelmesi gereken nokta burası değil. Bugüne kadar hep söyledim hep çağrıda bulundum. Gelip Diyarbakır'ı yerinde görün ve yine bu çağrımı yeniliyorum. Kent dinamiklerinin bir bütün olarak el ele verip sıkıntı içinde ki esnafı, sıkıntı içinde ki yatırımcıyı, yatırım düşünen müteşebbisi harekete geçirecek adımlar atması gerek.  

Türkiye'de ki iş camiasına sesleniyorum. Sizleri bu dönemde daha çok aramızda görmek istiyoruz. Bu bugüne kadar göstermiş olduğunuz samimiyetin en güzel göstergesi olacaktır. Adımlar atın, ziyaretlerde bulunun ve organizasyonlar hayat geçirin. Biz de bunların destekçisi olalım. Bu güzel kenti hep beraber bir yerlere taşıyalım.  Yaşam eğer Diyarbakır'da bugün ki gibi devam edecek olursa bu herkes için üzücü sonuçların ortaya çıkmasına, kentten göçlere, işsizliğin artmasına ve daha çok sosyal sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar