İş dünyamız ve dış politikamız açısından önemli sonuçlar içeren 48 saat...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Uzun bir süreden beri gündemimizde olan Almanya seçimleri ve Irak referandum kararı bu 48 saat içersinde şekillenecek. Almanya seçimlerinde Merkel’in durumunu, aldığı sonucu öğreneceğiz. Kuzey Irak’ta Barzari’nin referandum konusunda kararlılığını sürdürüp sürdürmeyeceğini, son dakika manevrası yapıp yapmayacağını göreceğiz. Bu iki dış gelişme de bizi ve iş dünyamızı yakından ilgilendiriyor. İş dünyası Merkel’in partisinin yeniden ilk sırada çıkması beklenirken, kuracağı koalisyon sonrasında ülkemiz ilişkilerinde yaşanmakta olan gerginliğin azalacağı ümidindeler. Aynı şekilde Kuzey Irak’ta da artan değil azalan bir gerginlik bekliyorlar.

Türkiye Almanya dış ticareti 14 milyar doları ihracat, 21 milyar doları ithalat olmak üzere 35 milyar dolar seviyesinde. Avrupa Türk İş Adamları Derneği ATİAD, Türk kökenlilerin Almanya’da 75 bin irili ufaklı işletmeleri olduğunu, her yılda ortalama 10 bin yeni işletme kurma girişimi için başvuru yaptıklarını belirtiyor. Türkiye’deki 53 bin yabancı sermayeli şirketin 21 bini Avrupalı ve bunların 6 bin 880’i Alman. Türkiye'deki Alman yatırımları 9 milyar dolar seviyesinde.

Kuzey Irak’taki yabancı sermayeli 3 bin 13 firmanın büyük çoğunluğu bin 341’i Türk sermayedarların kurduğu firmalar. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, şehirlerinin ihracatının yüzde 35’inin Irak’a ait olduğunu, bunun içersinde Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nin önemli payı olduğunu söylüyor. Bu bölgeye ticaretimizin 20 milyar dolar seviyesinden 8.5 milyar dolara geriledikten sonra yeniden artışa geçtiği biliniyordu.

Arkadaşımız Aysel Yücel’in haberinde bir Alman otomotiv firmasının yeni projesi için 10 farklı ülkeden teklif alırken Türkiye’yi sepet dışında bıraktığı bilgisi yer alıyor. Haberde TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Şekib Avdagiç, Türkiye’de dağıtım ağı olan firmanın, Türkiye’den kompenent alımını kestiği bilgisini veriyor. Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bayraktar ise “Yurtdışındaki şirketimiz BMW grubundaki firmalarla iş yapıyor. Yeni model için onlarla iş yapacağız. Mercedes’ten de iş aldık. Ama asıl sorun şu; tabii ki gerginlik devam ediyor. İnsanlar etkileniyor. Almanya’da zaten bize karşı birtakım ön yargılar var. Çünkü Türkiye rekabet anlamında güçlü konumda. İyi rekabet koşulları oluşturuyoruz. Bunu da üst seviye yöneticileri çok arzu ediyor ve önyargıları kenara bırakıyorlar. Yeter ki çok büyük bir sorun olmasın. Bazı spekülatif konuşmalar olabiliyor. Bunun medyaya farklı yansımaları görülüyor. Bizim elimizde 2020 sonuna kadar devam edecek işler var. Bazı spekülasyonlar var, ama ne kadar doğru bilmiyorum” açıklamasını yapıyor.

Almanya, 4 milyonluk turistiyle turizmimizde de ilk sıralarda yer alıyor. Bu nedenlerle bugünkü Almanya seçimleri sonrası oluşacak yeni hükümet ile ilişkilerimizin oluşumu da Kuzey Irak referandumunun ertelenip ertelenmamesine bağlı olarak Kuzey Irak Kürt Bölgesi ile ilişkilerin yeni yönü de iş dünyasını yakından ilgilendiriyor. Hem Almanya ile hem Kuzey Irak Kürt Bölgesi ile önemli iş ilişkileri olan iş adamlarımızın bu iki konuya ilgi duymaları ve gelişmelerden tedirginlik yaşamaları doğal karşılanmalıdır. Onların ilişkilerin sağlıklı yürütülmesi yolundaki önerileri önemsenmeli ve dikkate alınmalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar