İstanbul'a aşık olmak

Rüknettin KUMKALE
Rüknettin KUMKALE rkumkale.ymm@gmail.com

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, internet sitesinde turistik kameralar bölümünden İstanbul'un  bir çok yerini canlı olarak izleme olanağı var.

Beyoğlu'nun iki yerinden canlı olarak İstiklal Caddesi izlenebiliyor. Yüzlerce insan tünele doğru gidiyor, bir o kadarı da Taksim'e doğru geliyor. Bir hengamedir gidiyor. Seyyar satıcılar, simitçiler, takı satanlar. 

Görüntüleri, gezen insanları, 24 saat canlı izliyorum. Aşıklar geçiyorlar sarmaş dolaş. Kadın, sevgilisinin koluna sevgiyle asılmış, mutluluk denizine yelken açmışlar. 

Onların isimleri yok. Onlar sadece aşkı yaşayan çiftler. Kalabalık içinde kaybolmanın, yok olmanın zevkini yaşıyorlar. 

Soğukmuş, kar yağıyormuş hiç önemli değil,  yirmi dört saat yaşayan bu güzelim yerde tarihlerini yazıyorlar, onlar aşıklar. Bu günleri zaman içinde mutlulukla anacaklar. Yüz yıllardır nice aşklara kucak açmış, bu güzelim şehir, onların aşklarına da sessizce tanık olmanın övüncünü yaşıyor ve yüz yıllarca yaşayacak. 

Anadolu Hisarı iskelesinden boğazı izliyorum. Vapurlar, motorlar geçip gidiyor. Dünya'nın en güzel yerlerini yolcularına izlettiriyorlar. 

İnsanlar içinde oldukları ortamda yaşadıkları mutlulukları, güzellikleri o anda fark edemezler. Ancak zaman geçtikten sonra, bu güzellikleri içlerine sindirdikten sonra, o zamanlar mutlu olduklarını anımsarlar. 

Hiç deniz görmemiş insanlarının milyonlara vardığı, etkili bir yağmur yağdığı zaman deniz ile karanın birleştiği bu güzelim şehirde yaşamak zor. 

İnsanların koşuşturma içinde bu güzellikler göremedikleri ve yaşayamadıkları ise ayrı bir gerçek.

Kadıköy iskelesinden insanlar vapura yetişmek için çaba içindeler, yanaşan vapurlardan da yüzlerce insan karaya çıkıyor. 

Binlerce insan devamlı olarak yer değiştiriyor. 

Emirgan'ın güzelim korusu, Rumeli Hisarı'ndan Boğaziçi görüntüsü, vapurun ardındaki köpüklü iz. 

Yahya Kemal Beyatlı, her kelimesi özenle seçilmiş Aziz İstanbul şiirini, 

Yaşamıştır derim en hoş ve uzun rüyada

Sende çok yıl yaşayan, sende ölen, sende yatan.

ifadeleri ile bitirmiş.

Ve tepeleri imara açılmış, sefertası misali dizilmiş yapılar. Ne kadar çabalarsak çabalayalım İstanbul'un o muhteşem güzelliğini bozmayı başaramamışız.

Aşkı, “aşık bir kişi için yaratılmış özel bir şişe şampanya” olarak tanımlarım. Bu özel şampanyayı içersiniz ve tadı hiçbir zaman benliğinizden silinmez.

İşte İstanbul aşkı da böyle bir şey. Bu aşk hiçbir zaman bitmeyecek. 

Her şeye rağmen İstanbul olmak güzel. 

İstanbul'da yaşamak güzel.

İstanbul'a aşık olmak güzel. 

Ve her şeye rağmen, uzaktan da olsa İstanbul'u izlemek mutluluk.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
İnovasyon 16 Ekim 2019
İşletme sermayesi 16 Temmuz 2019