Kâğıt üzerinde sıkı maç

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Süper Lig’de sezonun 20. haftasını bulduk. Bu haftadan sonra artık takımların yavaş yavaş hedeflerine yönelik stratejik maçlar oynadığını ve puanların giderek daha fazla değer kazanmaya başladığını göreceğiz. Bu kapsamda haftanın en dikkat çekici mücadelesi olarak öne çıkan Beşiktaş- Bursaspor karşılaşmasını ayrıntılı analiz etmeyi uygun gördük. Her ne kadar Beşiktaş, ligin ikinci devresindeki görüntüsü itibariyle bilindik tempolu futbolundan biraz uzaklaşmış olsa da bu iki takımı, ligin iyi futbol oynayan az sayıdaki ekibi arasında göstermek yanlış olmaz. Pazar günü oynanacak bu maçtan futbolseverlerin zevk alması, en azından kâğıt üzerinde oldukça muhtemel. Neden “kâğıt üzerinde” tabirini kullandık? Çünkü kış şartlarında Olimpiyat Stadı'nda oynanacak hiçbir maç için peşin hüküm vermemiz doğru olmaz. Beşiktaş’ın stat sıkıntısı içinde liderliğe kadar yükseldiği bu ilginç sezonda rakiplerinin Olimpiyat Stadı'nı bir avantaj olarak görerek, Beşiktaş’ı burada oynamaya zorladıklarına şahit olmaya başladık. Oysa Bursaspor, takım yapısı itibariyle oldukça teknik oyunculara sahip, düzgün stat ve zeminlerde çok daha etkili olabilecek bir ekip. Bu kararın neden alındığını anlayabilmek açıkçası kolay değil.

Gelelim her iki takımın son durumlarına. Öncelikle cezalı oyunculara göz gezdirirsek; Beşiktaş’ta Ersan Gülüm’ün, Bursaspor’da ise Volkan Şen’in sarı kart cezaları nedeniyle forma giyemeyeceklerini görüyoruz. Siyah-beyazlılarda uzun süredir takımdan ayrı kalan Tomas Sivok’un maça yetişebileceği öğrenildi ancak maç eksiği bulunduğundan tecrübeli stoperin forma giyme ihtimalini düşük görüyorum. Ayrıca Opare, Milosevic ve Cenk Tosun’un sakatlıkları sürüyor. Bursaspor’da ise kasık bölgesinden sakatlanan Şener Özbayraklı’nın durumu net değil. Başarılı futbolcunun sakatlığının çok ciddi olmadığı ve Beşiktaş karşısında forma giymesinin beklendiği açıklandı. Yeşil-beyazlı takımda bu futbolcu dışında sağlık problemi yaşayan herhangi bir oyuncu bulunmuyor.
Yapılacak teknik-taktik bir değerlendirmede Beşiktaş’ın Olimpiyat Stadı kâbusundan da bahsetmek gerekiyor. Gerek hava ve saha koşulları, gerekse de taraftarının bu statta oynanan maçlara olan ilgisizliği siyah-beyazlı takımın hayli puan kaybetmesine yol açmıştı. Bu nedenle Beşiktaş ile ilgili bir iç saha değerlendirmesi yapmamız çok doğru değil. Bursaspor ise bu sezon dış sahada çıktığı 10 maçta yalnızca iki kez kaybetti. (Mersin İdman Yurdu ve Karabükspor maçları) Bu iki maçın ortak noktası, iki karşılaşmada da yeşil-beyazlıların 90. dakika ve sonrasındaki uzatma anlarında kalesinde gol görmesi. Zaten genel anlamda Bursaspor’un görünen en büyük handikabı temposunu 90 dakikaya yayma konusunda epey zorlanması. Dış sahada maç başına 2 gole yakın bir ortalama tutturan yeşil-beyazlıların Beşiktaş’a gol atma ihtimallerini oldukça yüksek görüyorum. Dolayısıyla siyah-beyazlıların kazanmak için son haftalarda dikkat çeken ofansif durgunluklarını üzerilerinden atmaları şart. Aksi takdirde lider başladıkları haftada yeniden koltuktan inmeleri işten bile değil. Ayrıca bu karşılaşmanın ikinci devresine dikkat çekmek istiyorum. İkinci 45 dakikada fizik açıdan ayakta kalan ve temposunu koruyabilen takım, sahadan istediğini alarak ayrılma konusunda epey avantajlı konumda olacak.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 20. HAFTANIN GÖRÜNÜMÜ

Trabzonspor – İ.Başakşehir 
Fenerbahçe karşısında sadece direnerek bir puana odaklanan Trabzonspor, Başakşehir engelini kayıpsız geçmek istiyor. Bordo-mavililerin iki önemli silahı; Erkan ve Cardozo kart cezalısı. Benzer biçimde konuk takımda da Semih Şentürk cezalı. Ev sahibinde Onur, Bosingwa ve Yusuf’un sakatlıkları bulunuyor. Konuk takımda ise hafif sakatlığı bulunan Alpaslan Erdem’in tedavisine devam ediliyor. Trabzonspor, evinde yüksek performans grafiğine sahip bir takım ancak eksiklerinden etkilenmesi söz konusu olabilir. Başakşehir ise dış sahada çok katı diyebileceğimiz düzeyde bir takım savunması uyguluyor. Sürpriz yapma ihtimalleri var.

Gaziantepspor – Fenerbahçe 
Haftayı Erciyesspor galibiyetiyle kapatan Gaziantepspor’un en dikkat çekici özelliği, skor olarak geriye düşmediği takdirde oldukça dirençli oynaması. Ancak golü kalelerinde gördükten sonra performansları düşüyor. Fenerbahçe, Trabzonspor maçında yaşadığı puan kaybını telafi etmek isteyecektir. Beşiktaş’ın Bursaspor gibi zorlu bir rakiple oynaması da sarı-lacivertlilerin avantajı. Konuk takımda Hasan Ali, Kuyt ve Alper’in hafif sakatlıkları bulunuyor. Kırmızı-siyahlı takımda maç öncesi önemli bir eksik bulunmuyor. Sahasında Galatasaray, Beşiktaş ve Bursaspor’a tek farklı kaybeden Gaziantepspor’dan yine güçlü bir direniş bekliyorum fakat Fenerbahçe tecrübeli kadrosuyla galibiyete daha yakın görünüyor.

Galatasaray – Balıkesirspor 
Eskişehir deplasmanından kritik bir galibiyetle dönen Galatasaray, ligin dibindeki Balıkesirspor’u ağırlıyor. Sarı-kırmızılılarda Semih, Hamit, Aydın ve Burak’ın tedavilerine devam ediliyor. Son dört lig maçında iki beraberlik ve iki mağlubiyet alan Balıkesirspor’da ise Nuno Coelho’nun sakatlığı sürüyor. Bu sezon iç sahada yalnızca bir maç (Trabzonspor) kaybeden Galatasaray’a karşı, aynı periyotta dış sahada sadece bir maç (Karabükspor) kazanabilen Balıkesirspor. Futbol elbette ki her türden sürprizlere açık bir oyun ancak Galatasaray’ın kâğıt üzerinde oldukça ağır bastığını belirtmek gerekiyor. Gollü bir maç izleyebiliriz.

Ç.Rizespor – Mersin İdman Yurdu 
Düşme hattından uzaklaşmak isteyen Çaykur Rizespor, iç sahada sıkıntılı. Karadeniz temsilcisi, henüz evinde galibiyet alamadı. Haftayı flaş Kasımpaşa galibiyetiyle kapatan Mersin İdman Yurdu ise oynadığı 10 deplasman maçında sadece Karabükspor’u mağlup edebilmişti. Ev sahibinde Kweuke ve Deniz’in tedavilerine devam ediliyor. Konuk takımda ise Sadiku ve Welliton cezalı, Oktay Delibalta sakat. Beraberliğe yakın gördüğüm bu karşılaşmada mutlaka galibiyet için bir taraf seçilecekse ben tercihimi Rizespor’dan yana kullanırım. Özellikle forvet hattındaki eksikleri Lafferty ile doldurabilirlerse ibre Hikmet Karaman’ın takımına dönebilir.

KDÇ Karabükspor – Kasımpaşa 
Zor günler geçiren Karabükspor’un rakibi, aldığı istikrarsız sonuçlarla dikkat çeken Kasımpaşa. Ev sahibinde Murat Akça, konuk takımda İlhan Eker kart cezalısı. Karadeniz temsilcisinde Emre Güngör ve Onur Ayık’ın sakatlıkları var. Lacivert-beyazlılarda ise Barış ve Eren’in tedavilerine devam ediliyor. 6 haftadır galip gelemeyen Karabükspor, can havliyle oynayacak. Deplasmandaki tek galibiyetini Erciyesspor’a karşı alan Kasımpaşa’nın muhtemel performansı hakkında konuşabilmek zor. Ne zaman nasıl performans gösterecekleri belli olmuyor. Tüm bu bilinmezlere rağmen Karabükspor’un bu maçtan puan çıkarabileceğini düşünüyorum. Aksi takdirde lige tutunmaları çok daha zorlaşabilir.

Akhisar Bld. Spor – SAİ K. Erciyesspor 
13 maçtır kazanamayan Akhisar Belediyespor, bu maça final havasında hazırlandı. Ege temsilcisinde Vaz Te ve Ahmet Cebe’nin sakatlıkları bulunuyor. Konuk takımda ise Caner Osmanpaşa ve Edinho cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Ayrıca İlhan Parlak’ın sakatlığı da devam ediyor. Erciyesspor son 6 maçında 1 galibiyet ve 5 mağlubiyetlik bir grafik çizdi. Dolayısıyla çok formda oldukları söylenemez. Tıpkı ev sahibi Akhisar Belediyespor gibi. Bu durumda maçta beraberlik ihtimalinin ağır bastığı söylenebilir. Patlama noktasına gelen Akhisar Belediyespor, maçın ilk golünü atacak olursa galibiyet şansını arttırır.

Torku Konyaspor – Medicana Sivasspor 
Son iki maçını 1-0’lık skorlarla kazanan Torku Konyaspor’da moraller yüksek. Benzer şekilde Sivasspor da son iki lig maçından 6 puan çıkarmıştı. Zevkli ve çekişmeli bir mücadele bizleri bekliyor. Yeşil-beyazlı ekipte maç öncesi sakat ya da cezalı oyuncu bulunmuyor. Konuk takımda ise Kadir Bekmezci sarı kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Aydın Karabulut da kadro dışı bırakılmıştı. Sivasspor, Sergen Yalçın döneminde daha mücadeleci bir görüntü veriyor. Özellikle Aatif Chahechouhe’nun forma girmesi kırmızı-beyazlılar için önemli bir avantaj. Konyaspor’un pas oyununa karşı direkt oynayan Sivasspor. Karşılıklı gol izlemek beni şaşırtmayacak.

Gençlerbirliği – Eskişehirspor 
Beş maçtır kazanamayan Gençlerbirliği cezalı ve sakat futbolcuların çokluğu nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Bu maçta da Gosso, Tosic, Hikmet, Guido, İrfan Can, Berat ve Nizamettin eksikler listesinde. Eskişehirspor’da ise Diego, Hürriyet, Ömer ve Mirkan’ın sakatlıkları bulunuyor. Başkent temsilcisi son üç maçında sadece bir gol atabildi. Benzer şekilde Eskişehirspor’un da zaman zaman gol yollarında sıkıntı yaşadığı görülüyor. Karşılaşmanın bir orta alan mücadelesi şeklinde geçmesi olası. Maç başında taraflar birbirlerini kontrol edeceklerdir. Dolayısıyla ilk yarıda tempo düşük kalabilir ve 45 dakika beraberlikle noktalanabilir.

MAÇ PROGRAMI

14 Şubat 2015 Cumartesi
13.30    KDÇ Karabükspor – Kasımpaşa 
16.00    Akhisar Bld. Spor – K.Erciyesspor
19.00    Gaziantepspor – Fenerbahçe 

15 Şubat 2015 Pazar
13.00    Çaykur Rizespor – Mersin İdman Yurdu
13.00    Torku Konyaspor – Medicana Sivasspor
16.00    Beşiktaş – Bursaspor 
19.00    Trabzonspor – İ.Başakşehir

16 Şubat 2015 Pazartesi
19.00    Gençlerbirliği – Eskişehirspor 
20.00    Galatasaray – Balıkesirspor 

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar
Sarı Kart Cezalıları: Caner Osmanpaşa (K.Erciyesspor), Murat Akça (Karabükspor), İlhan Eker (Kasımpaşa), Erkan Zengin (Trabzonspor), Oscar Cardozo (Trabzonspor), Volkan Şen (Bursaspor), Semih Şentürk (İ.Başakşehir), Loret Sadiku (Mersin İ.Y.), Welliton Morais (Mersin İ.Y.), Kadir Bekmezci (Sivasspor), Ersan Gülüm (Beşiktaş), Dusko Tosic (Gençlerbirliği)
Kırmızı Kart Cezalıları: Arnaldo Edinho (K.Erciyesspor), Jean Jacques Gosso (Gençlerbirliği), Salih Dursun (Trabzonspor) 

HAFTANIN KARŞILAŞMASI

Beşiktaş – Bursaspor 
Tarih: 15.02.2015 Saat: 20.00
Stat: Olimpiyat Stadı 
Maç günü hava: Açık, 9°C
 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016