Kaliteli büyüme

A. Levent ALKAN
A. Levent ALKAN aleventalkan@gmail.com

İşsizlik ümitsizliği, ümitsizlik belirsizliği, belirsizlik öngörüsüzlüğü tetiklediğinde etkileşim ekonominin her alanındadır. Yalnızca bu günlere kalmaz yarınlara da bir dal uzatır. Bu dalın bir boyutu davranışsal ekonomiye, bir başka boyutuysa yapısal reformlarda kendini gösterir. Ocak 2017 işgücü istatistiklerinin işaret ettiği %13 manşet işsizlik, kısa vadeli sağlam bir zirveyi aslında. İşgücüne katılım hızı %51.5’e tırmanırken, istihdam oranı %45 den %44.8 e gerilemiştir. Genç işsizlik bu yıl %24.5 ile 2007 küresel krizlik eğiliminin tam tersi bir hizmet noktasındadır. İşsizlik oranı %13 ile kısa vadeli bir zirvedir. Çözüm yapısal reformları çağırır. İstihdam oranı %45 ile yerinde sayarken,

işgücüne katılım oranı %51.5 ile bir eğilimi tanımlamaktadır. Tarım dışı işsizlik, manşetin temel yönlendiricisi olmayı başarıyor. 2016 Ocak ile 2017 Ocak arasında geçen bir tam yılda, hem manşet hem de tarım dışı istihdam oranı nüfusun altıda biri boyutunda büyüyor. En tehlikeli gidişse genç nüfusta. %24.5 seviyesiyle gençlerin dörtte biri işsizdir. Buna “ne eğitimde ne istihdamda” olanlar da eklendiğinde % 48.8 işsizlik düzeyine erişilmektedir. Diğer bir ifadeyle, 15-24 yaş arasındaki iki gençten birisi işsizdir. Üstüne üstlük herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmayan çalışanların oranıysa %32.5.

Bizdeki işsizliği milli geliri en yüksek 29 ülkenin işsizliğiyle karşılaştırdığımızda; sadece İspanya, Nijerya ve Brezilya’dan daha düşük bir işsizliğe sahibiz. Acaba en önemli kazanımlarımızı kayıp mı ediyoruz? Büyümeyi sürdürebildiğimiz sürece bize işsizlikle mücadele edebildik. Ekonomimiz eşiğinin altında kaldıkça istihdam ivmemiz sekteye uğruyor. Bir diğer kazanımımız faiz dışı fazla verebilen bir bütçeydi. İlk üç ayın bütçesini referandum ve savunma harcamaları bozdu. Teşviklerin ve teröristlerle mücadelenin bütçeye uzanan eli artık gizlenemiyor. Dış ticaretteki ve turizmdeki bozulmayı da unutmamak lazım. En önemlisi de üretim. Üretim yeteneğimizi zora sokan bir trendi içinde bulduk kendimizi. Sonuçta keskin bir döngü içine sıkıştığımız ortada. Bunu kırabilmekse büyümeden geçiyor. Ama kaliteli bir büyümeden.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar