Kıymetliler ‘kırmızı’ya boyandı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın adeta uçurumdan aşağı yuvarlanırken, diğer kıymetliler, temel metaller ve ham petrolün de içinde olduğu emtia piyasasıyla birlikte ‘kırmızı’ya boyandı. Küresel piyasalarda ABD’nin başı çektiği pozitif ekonomik gelişmelerle gardı düşen altın, haftayı 1204.50 dolar/ons’tan yüzde 2,47 kayıpla kapatmak zorunda kalırken, gümüş yüzde 5, platin yüzde 5,75 ve paladyum yüzde 3.74 değer kaybetti.

Haftaya 1234 dolar/ons’tan başlayan altın ilk günden itibaren satışa maruz kaldı. Altın, salı günü ayı piyasasının etkisinden kurtulamayarak özellikle ABD seansında sert satışla kan kaybetmeye devam etti ve merdivenleri inmeye devam etti. Altın, hafta ortasında ABD’nin oldukça güçlü açıklanan özel sektör istihdam rakamlarıyla satıştan yine kaçamadı. Teknik satışlar madeni aşağı sürüklemeye devam ederken, dolar da elini güçlendirmeyi sürdürdü. Perşembe günü piyasalar Avrupa Merkez Bankası Başkanı’nın konuşmasını takip etti. Faizlerde bir değişikliğe gidilmezken, Başkan faiz indirme ihtimallerinin azaldığını ve enflasyondaki kalıcı olmayan değişikliklerin dikkate alınmayacağını belirtti. Euro, dolar karşısında destek bularak 1.0615 pariteye kadar yükseldi ancak bu yükseliş altına yardımcı olamadı. Cuma sabah seansında altın, 1200 dolar/ ons’tan düşerek son haftaların en kötü işlem fiyatı olan 1197.88 dolar/ons’u kaydetti. Bu seviyeden tepki alımlarıyla yüzünü yukarı dönen altına bu kez ABD’nin merakla beklenen Tarım Dışı İstihdam rakamları set vurdu. 196,000 beklentiye karşılık 235,000 gelen rakamlar, altını sarsınstıya uğrattı. Altın için oldukça zor geçen hafta nihayet 1204.5 dolar/ ons’tan son bulurken, maden yüzde 2.47 kayba uğradı; diğer tüm kıymetli ve temel metaller ham petrol de dahil olmak üzere kayıp yaşadı.

Bu hafta gerçekleşecek olan FED toplantısından faiz artırımı olması beklenirken, bunun altın üzerinde yarattığı baskı da günden güne artıyor. Fonda süregelen endişeler altındaki düşüş eğilimini artırırken, emtia piyasasında da durumun içler acısı olması altının şansını gitgide azaltıyor. 1180 dolar/ ons’taki teknik destek seviyesinin kırılması muhtemel. Alım için bu haftanın seyri yakından takip edilmeli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018