Kıymetlilerde en iyi performans paladyumun

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın, gün be gün güçlenen dolara rağmen yükselen bir grafik çizdi. Hafta sonuna yaklaşırken, Trump’ın vatandaşlarını düşünen politikalarını açıklamasıyla şahlanan hisse senedi piyasası karşısında satış yiyerek 20 dolar/ ons geri adım atan altın, son gün toparlanarak haftayı 1233.07 dolar/ ons seviyesinden yüzde 1.16 karla kapattı. Gümüş 2.70 paladyum yüzde 4.27 kazandırırken, platin yüzde 0.6 ile yeşilde kalmayı başardı.

Altın ilk işlem gününde, paritenin dolar lehine işlem görmesine rağmen, 1220 dolar/ons seviyesinden başladığı seansta merdivenleri çıkmaya devam etti. İşlem bandını 1230 - 1235 dolar/ ons aralığına çıkaran altın, teknik alımların da etkisiyle hafta ortasında son 3 ayın zirvesi olan 1244.70 dolar/ons’u kaydetti. Piyasalar, yeni ABD Başkanı’nın adeta ‘delifişek’ tavrından endişe duyarken, piyasa oyuncularında da fonda kendisini hissettiren bir tedirginlik oluştu. Perşembe gününe gelindiğinde altın saltanatını sürdürürken, Trump’ın açıklamalarına kurban gitti, kağıt piyasası ise ralli yaptı. Başkan, ABD vatandaşları ve iş dünyası üzerindeki vergi yükünü azaltmaya dair programın hazırlıklarının yapıldığını açıklayınca, altın 15 dolar/ons birden satış yedi. Cuma günü ise bu seviyeden tepki alımlarını karşılayan altın seansı 1223.07 dolar/ons’tan kapatarak yüzde 1.16 değer kaybına uğradı. Euro/dolar paritesi ise hafta boyunca dolar lehine işlem görerek 1.0629 seviyesine kadar sürüklendi ve Doların kazancı yüzde 1.40 olarak kaydedildi.

Trump, piyasaları tedirgin etse de, istediğini verdiğinde sistemin ralli yapmaya hazır olduğunu görüyoruz. Bu durumda da, altın pozisyonunda olan yatırımcıların satışlarıyla, kıymetli madenimiz zarar görüyor. Altına bu seviyeden alım gelmeye devam edebilir ancak temkinli olmakta fayda var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018