Kıymetlilerde hasar büyük

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftaya 1310 dolar/ons üzerinde salınarak başlayan altın, salı günü 40 dolarlık sert bir yumruk yedi. Sonraki günlerde ABD'nin iyi gelen ekonomik verileri adeta altının yarasına tuz bastı. Hafta içi 1241 dolar/ons'a kadar yuvarlanan altın, 1257.7 kapanışıyla yatırımcısına bir haftada yüzde 4.45 kaybettirdi. Gümüş de yüzde 8.66 ile en fazla kaybettiren kıymetli metal oldu.

Altın, yeni haftaya 1318.50 dolar/ons seviyesinden ürkek bir başlangıç yaptı. Geçen haftadan üzerine çullanan ayı piyasasının etkisi atmaya çalışırken Salı günü, doların güç kazanması ve 1.1138 seviyesine kadar ilerlemesiyle altına gelen satışlar, adeta düşüş yönünde tetiği çekti ve altın Ocak 2015’ten bu yana ki en kötü işlem fiyatı olan 1267 dolar/ons’u gördü. AMB’nin parasal genişleme politikasına dair piyasalarda dolaşan dedikodular yanında Britanya Başbakanının, Avrupa Birliği’nden ayrılmalarının öyle çok yumuşak bir seyirle değil, aksine engellerin dolu olduğu bir yolla olacağını belirtmesi, UK hisse senedi piyasalarını etkiledi. ABD’li yatırımcılar da hemen bu durumdan nem kaparak satışa yöneldiler. Özellikle teknik satışların da belini bükmesiyle altın, 1270 dolar/ons altına sarktı. Altın hafta ortasında, önceki güne kıyasla oldukça sakin bir seans geçirdi. Yatırımcıların takip ettiği verilerden ISM hizmet sektörü ve imalat endeksi rakamları oldukça yüksek geldi. Beklenenden daha hızlı büyüme kaydedildiği görülürken, istihdam endeksinde de ciddi sıçrama kaydedildi. Neyse ki özel sektör istihdam rakamları (ADP) 173,000 beklentiye karşılık 154,000 olarak açıklanmıştı. Böylece altın daha fazla kayıptan kurtulmuş oldu. Ancak ertesi gün altının kabusu devam etti. Perşembe günü ABD’den açıklanan haftalık işsizlik başvuru rakamları 256,000’lik bir yükseliş beklentisine karşılık 249,000 olarak yani 1973’ten bu yana görülen en düşük seviyede açıklandı. Altın, haberin akabinde ivme kazanan dolar karşısında bir sol kroşe ile 1250 dolar/ons’un altına düştü. Cuma günü pek bir merakla beklenen Tarım Dışı İstihdam rakamları toplamda 172,000 beklentiye karşılık 156,000 olarak açıklandı. Piyasaların pek fazla tepki vermediği veriyle birlikte altın seansı 1257.70 dolar/ons'tan yüzde 4.45 kayıpla tamamladı. Pgm de oldukça yara aldı; platin yüzde 5.7 ve paladyum yüzde 7 kaybetti.

Altın son iki haftada 80 dolardan fazla kaybetti. Bu sert satışların ardından, yeni haftada bu kez alım ağırlıklı bir seans bekliyoruz. Orta vadeli işlem yapan yatırımcılar bu seviyelerden altını sepetlerine eklemek isteyeceklerdir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018