Kıymetlilerin tek kazananı paladyum oldu

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta piyasalarda, Fransa’nın Cumhurbaşkanlığı seçiminin yarattığı coşkunun hakim olması, altının geri çekilmesine neden oldu. Euro 1.0950 seviyesine kadar yükselirken, haftalık bazda rezerv paraya yüzde 1.52 kaybettirdi. Altın, gümüş ve platin kaybeden kıymetliler olurken, paladyum yüzde 3.66'lık kazancıyla ayrıştı. 

Altın seansı 1284.50 dolar/ons seviyesinden açmasına rağmen, ilk günü ağırlıklı olarak 1275-1270 dolar/ons bandında geçirdi. Avrupa borsasında yüzde 4 üzerinde yükseliş gözlenirken, New York Borsası'nda da ralli yaşandı. Altın, salı günü ciddi şekilde düşmeye devam ederken, Euro/dolar paritesi de euro lehine işlem görmeye devam etti. Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağçı Marine Le Pen’in kazanacağına dair endişelerin bertaraf olması altının ateşini söndürürken, riskli varlıklara olan iştahı artırdı. Hafta ortasında altın, aşağı yöndeki yolculuğunda frene basarken seans sonuna doğru 1260 dolar/ons’tan alımlarla yüzünü yukarı döndü. ABD Başkanı Trump vergi indirimlerine dair 1 sayfalık beyanat açıkladı. Büyük oranda işletmeleri ilgilendiren ciddi vergi indirimlerinin yer aldığı planın, yasalaşması durumunda bütçe açığına yol açacağı düşünülüyor. Mali anlamda muhafazakar kesim ve finansal piyasalar bu durumu tedirgin bir şekilde karşılıyor. Halihazırda faiz artırımlarında dik yokuşlara gelindiğinden, vergi indirim hamlesini kompanse edecek pek mali destek olmaması endişeye yol açıyor. Perşembe günü ise altının satış baskısına maruz kaldığı ancak dar banttan çıkamadığı görüldü. ABD Başkanı Trump yeni açıklamalarda bulunarak Kuzey Kore ile bir çatışmaya girme ihtimalinden dem vursa da bu haberler altına yeni bir alım getirmedi. Kritik verilerden biri olarak görülen, dayanıklı mal siparişleri, yüzde 1.3 beklentisine rağmen 0.7’nin altında açıklandı. Altın tüm bu kritik olabilecek gelişmelere karşı adeta tepkisiz kalırken son gün, Euro Bölgesi'nin beklentileri aşan TÜFE ve çekirdek TÜFE verisinin etkisiyle yükselerek kaybını sınırladı. Kağıtlarda geri çekilme gözlendi. Euro, dolar karşında kazancını yüzde 1.52'ye çıkardı. Altın 1267.76 dolar/ons kapanış fiyatıyla yüzde 1.27 değer kaybederken gümüş yüzde 4.12, platin yüzde 3 ile kırmızı sahada eşlik etmek durumunda kaldılar.

Altın bir türlü 1300 dolar/ons psikolojik fiyat seviyesini kıramasa da aşağı yöndeki direnci olan 1240 dolar/ons seviyesinden de düşmüyor. Yatırımcılar kararlı bir şekilde hisse senetlerini tercih ettiklerinden dolayı, euro/dolar paritesinin 1.09 üzerine çıkması bile altını olması gerektiği ölçüde pozitif etkileyemedi. Beklentimiz satış baskılarına direnen altının bandını yukarı doğru kıracağı yönünde.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018