Koç, festivalle gençlere dokundu, 220 bin sporcuyu buluşturdu

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI yasemin.salih@dunya.com

Sürdürülebilir pazarlamanın kitabını yazanlar, “Gençleri kazanan geleceğini kazanır” söyleminin haklılığını uzun uzun anlatırlar. Artık siyasilerden özel şirketlere kadar herkesin gönlünü çalmak istediği sevgili gençlik. Koç Holding de bundan 14 yıl önce işte bu eğlenceli ama bir o kadar da zor grubun kalbinde taht kurmanın yolunu, spor ve müziğin iç içe geçtiği bir festival düzenlemekte buldu. Türkiye Üniversite Spor Oyunları karşılaşmaları ve konserlerle gençliğe nefes aldırmayı amaçlayan Koç Spor Fest, bugüne kadar 62 branşta 26 bin lisanslı sporcuyu bir araya getirdi.

Koç Spor Fest kapsamında yapılan Üniversite Spor Oyunları’nda Büyük Finaller, bu yıl oldukça anlamlı bir kutlama eşliğinde başladı. Atatürk ve arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 100’üncü yıldönümünde Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu, Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğinde Koç Holding’in düzenlediği ‘Büyük Halk Yürüyüşü’ne 1919 metrelik Türk bayrağı eşlik etti. 50 binden fazla insanın katıldığı “19 Mayıs’ın 100’üncü Yılında Yürüyoruz Yolunda” yürüyüşünün ardından düzenlenen konserle büyük bir coşku yaşandı.

9 branşta 5 bin sporcu yarışıyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi kampüsündeki büyük finallerde bu yıl 5 binden fazla sporcu, antrenör ve bu alana gönül vermis insan, olimpiyatlara yakışır bir ruhla yarışıyor. Oya Ünlü Kızıl, Koç Spor Fest’in her yıl yedi ilde düzenlenen oyunlarla birçok açıdan Anadolu’da iz bıraktığını söylerken, olayın sadece gençlerde yarattığı etkiden değil, ekonomiye katkılarından da bahsediyor. Diyor ki, “Ekonomik kalkınmayla toplumsal kalkınmanın aynı anda yürütülmesini önemsiyoruz. Olimpiyat oyunlarında Türkiye’nin daha çok sporcuyla temsil edilmesi bu yüzden çok değerli. Çünkü bu bir gelişmişlik göstergesi. Biz de bu amaçla her yıl farklı illerde Üniversite Spor Oyunları’na destek vererek hem genç sporcuların yetişmesine, hem toplumdaki algının değişmesine hem de o ilin ekonomik anlamda hareketlenmesine katkı sağlamaktan dolayı mutluyuz.”

Oyunların finalleri için tıpkı olimpiyatlarda olduğu gibi devlet üniversiteleri kıyasıya yarış içine giriyorlar. Bu da kabul edilen üniversitenin,oyunları ağırlayabilmek için ödenek alması, yatırım yapması anlamına geliyor. Oya Ünlü Kızıl, binlerce sporcunun katıldığı oyunlar nedeniyle söz konusu illerde esnafın da yüzünün güldüğünü vurguluyor.

Koç Topluluğu şirketleri de destek veriyor

Koç Spor Fest’e 2006 yılında başladıklarında en büyük hedeflerinin spor bilinci, mücadele, fair play ve olimpiyat ruhunun geniş kitlelere yayılması olduğunu belirten Oya Ünlü Kızıl, bugüne kadar 45 şehirde 47 üniversiteye giderek 220 binden fazla sporcunun müsabakalara katılmasını sağladıklarını ve özellikle spor anlamında dikkate değer değişim yaşandığını anlatıyor. Aradan geçen 14 yılda alınan yolu, “Koç Spor Fest kapsamında Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu’na sponsor olduğumuz yıl 12 branşta mücadele eden 10 bin civarı lisanslı sporcumuz vardı, bugün 62 branşta 26 bin üniversiteli lisanslı sporcu ile olimpiyat ruhunu Türkiye’nin dört bir yanına taşıyoruz” sözleriyle anlatan Kızıl, oyunlar kapsamında ayrıca 4 milyon izleyiciye ulaşıldığı bilgisini de veriyor. Festivalin gücünün kaynağına bakıldığında da yine Koç Topluluğu’nun üyeleri çıkıyor karşımıza. Oya Ünlü Kızıl, topluluk şirketlerinin Koç Spor Fest’i sahiplendiğini belirtirken, her firmanın kendi alanına uygun şekilde destek verdiğinin de altını çiziyor.

Adım Adım bağışlarının yaş ortalaması düştü!

Uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerinde yenilenme, olmazsa olmazlardan. Bu amaçla her yıl festivali daha canlı tutmak için gençleri dinlediklerini ve onların talepleri doğrultusunda yeni ayaklar eklediklerini anlatıyor Oya Ünlü Kızıl. İşte bu yeniliklerden biri de projeyi, Adım Adım’la buluşturmuş. Sivil toplum kuruluşları (stk) için bağış toplanan Adım Adım hareketinin bu yıl kampüslere “İyilik Peşinde Koşular” adıyla taşındığını söyleyen Kızıl, bu sayede bireysel bağış kültürünü gençlik tabanına yaymayı hedeflediklerini belirtiyor. Bu kapsamda yedi ildeki koşularda bu yıl binin üzerinde gönüllü koşucunun, 13 stk’nın kampanyasına destek vermek amacıyla 25 bin TL’lik bağış topladığını ifade eden Kızıl, “Koç Spor Fest kapsamındaki koşulara yapılan her destek için biz de bir o kadar bağış yapıyoruz. Gönüllülük, bağışçılık ve sivil topluma destek bilinci bu yaşlarda edinildiği zaman bir kültür haline gelip kalıcı oluyor. Biz de bir nebze olsun buna aracılık edebildiysek ne mutlu bize” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar