Konkordato sezonu, kışlık CEO hazırlığı için bir fırsat!

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI yasemin.salih@dunya.com

Son dönemin en trend kelimesi “konkordato”. Artık dizilerde bile “ti”ye alınıyor, ondan sanki bir İtalyanmış gibi bahsediliyor. Eskiden sadece ekonomik bir terimken günlük hayatta da yerini buldu, vatandaşın da gündemine girdi. Son dönemde konkordato ilan eden şirketlerin sayısı 10’u geçti. Kimilerine göre bu sonbahar tam bir konkordato mevsimine dönüştü. Ve yine kimilerine göre her mevsim kendine göre cazip fırsatlar barındırıyor.

Globalde şirketlere üst düzey yönetici yerleştiren YGA’nın Türkiye Temsilcisi Ergene Consulting’in patronu Murat Ergene ve kıdemli danışmanı Özgür Özbek de konkordato mevsiminin ekonomik anlamda zorlu geçecek kış dönemine hazırlık için önemli fırsatlar taşıdığını düşünenlerden. Elbette olaya kendi konuları olan yetenek avcılığı açısından bakıyorlar.

Uzun yıllar global şirketlerin insan kaynakları organizasyonlarını yöneten Ergene ve Özbek, böyle bir dönemde patronların dijital değişim sürecini yönetecek yetenekleri yakın takibe aldığını vurguluyorlar. Murat Ergene, “Ekonomik sancılar başta İngiltere olmak üzere yurtdışında da gözlemleniyor. Dünya perakendeciliğinin başkenti sayılan İngiltere’de 2018’de 50 bin kişinin işsiz kalacağı tahmin ediliyor. Yıl başından bu yana ülkede bin 300 mağaza kapatıldı. AVM’ler konkordatoya hazırlanıyor. Yüzlerce AVM’nin toplam 7 milyar sterlini bulan borcu ödeyemeyeceği konuşuluyor. Türkiye’de de benzer durum söz konusu, ciddi bir işten çıkarma bekleniyor ancak bu dönem geleceğe hazırlık için önemli fırsatlar içeriyor” diyor.

Temsilcisi oldukları HGAGroup’un Yönetim Kurulu Başkanı Harveen Gill’in geçtiğimiz hafta İstanbul’da Türk perakende sektörünün CEO’larıyla bir toplantı yaptığını ve tam da bu konuları ele aldığını anlatıyor. Amazon, Mediamarkt, KPMG gibi uluslararası şirketlerin yanı sıra Ziylan Grup, LC Waikiki, Koçtaş, Hepsiburada, Kanyon gibi yerli firmaların da üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda yaklaşan işten çıkarmalar ele alınmış. Ergene toplantı gözlemlerini aktarırken, “Bir üst düzey yönetici dedi ki ‘Yılbaşında zam yapabilirim ama 2019 bütçesini sağlıklı oluşturmam için 50 kişiyi işten çıkarmam gerekebilir’. Öte yandan üst düzey yöneticiler de kendi kariyerleri açısından tedirgin. Söz verilen zamlar ve düşen satışlar. Bize gelip yeni iş fırsatları araştırdığını söyleyen birçok yetenek var” ifadesini kullanıyor.

‘Burnu iyi koku alan patronlar yönetici avına çıktı’

YGA Türkiye Kıdemli Danışmanı Özgür Özbek ise sadece ekonomik sorunlar değil dijital dönüşümün de iş dünyasında yeni yetenek arayışına ivme getirdiği görüşünde. Özbek’e göre konkordatolarla birlikte önümüzdeki altı aylık dönemde müthiş yetenekler açığa çıkacak. “Bunun sinyallerini CEO ve genel müdürlerin taleplerinde görüyoruz. Bunlar halen işi olan yöneticiler ancak ya şirketin geleceğini karanlık görüyor ya da kendilerine başka fırsatlar arıyorlar. 2018'in ikinci yarısında iş arayışında olan CEO’lar yüzde 100 arttı. Son aylarda her hafta bir üst düzey yöneticiden görüşme talebi geliyor. CEO’ların yüzde 30’u kendi rızasıyla işten ayrılır. Özellikle geçtiğimiz hafta çok tanınmış bir CEO bu arayışla bizimle bir araya geldi” diyen Özbek, yöneticilerin işe girerken aldıkları ücret paketlerinde aksamalar olmaya başladığını da vurguluyor. CEO’lardaki iş arayışının bir başka nedeni olarak da mevcut şirketin yatırımlarını durdurması ve kendine o firmada artık ihtiyaç olmayacağını düşünmeleri olarak gösteriyor.

Peki bu arayış karşılığını buluyor mu? Özbek’in yanıtı “Burnu iyi koku olan patronlar bu ortamın farkında ve onlar da bu furyanın içinde yetenekli yöneticileri kapmak istiyor” şeklinde.
Murat Ergene de şöyle yanıtlıyor bu soruyu: “Zaten bu tip patronların önceden belirledikleri, yakından takip ettikleri yetenekli yöneticiler akıllarının bir kenarında hep durur. Böyle kriz ortamlarında bize gelip o listedeki isimlerin yoklanmasını isterler. Onlar, gelecek için en iyi yatırımın böyle zamanlarda yapılacağını bilir. Şu anda parası olan patronlar kışlık hazırlığı yapıyor. Kaldı ki içinde bulunduğumuz dönemde üst düzey yöneticilerden en çok CV aldığımız süreci yaşıyoruz.”

Pazarlama out, dijitali yönetmek in!

İşte Ergene Consulting’in son altı ayda aldığı taleplerinden derlenen yönetici kriterleri:

- Analitik düşünebilme yeteneği her zaman olduğu gibi yine ilk tercih.

- Şirketler şu anda pazarlama ve reklam direktörlüğü boşaldığında hemen yerine birini almak konusunda acele etmiyor, bekletiyor ancak; satış ve insan kaynakları pozisyonları acilen doldurulmak isteniyor.

- Değişimi, dönüşümü yönetebilecek, vizyon belirleyecek CEO’lar aranıyor. Bunun için de şartlardan biri koçluk yapabilme vasfına sahip olmak. Z jenerasyonuyla çalışabilecek, onlardan gelen bildirimlerden sonuç çıkarabilecek, alçak gönüllü vizyoner yetenekler CEO adayı olarak değerlendiriliyor.

- Dijital anlamda yeteneklerini geliştiren yöneticilerin şansı daha fazla.

İyi yetenekler iyi hikâyesi olan patrona gidiyor!

Murat Ergene’ye göre iyi yetenekleri çekmek için artık sadece ücret paketleri yeterli değil. Bu özel insanların tercihini yönlendiren etkenleri şöyle sıralıyor Ergene: “Halen çalışmakta olan CEO’larla yaptığımız görüşmelerde görüyoruz ki ‘işveren markası’ ücret paketlerinin önüne geçmiş durumda. Eğer iyi bir işveren markasına sahipse, aynı ücret paketiyle o şirkete geçiş yapacağını söyleyen yönetici oldukça fazla. Bu yüzden patronun ya da şirketin nasıl bir hikâye yarattığı çok önemli. Çünkü bu insanlar iddialı karakterler ve müthiş hikâyeler yaratabilecekleri, bir kahramanlık öyküsünün parçası olabilecekleri işlerin peşinden koşuyorlar. O nedenle bu insanları şirketinize çekmek istiyorsanız onlara böyle bir vizyon sunmanız gerekiyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar