Küreselde lokal riskler, BIST'te devam eden potansiyel

Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM
Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM UZMAN GÖRÜŞÜ

Borsa İstanbul aralık ayında başlattığı yükselişini mayıs sonuna kadar devam ettirmeyi başardı. Bu dönem içinde yüzde 34,5 değer kazanan BIST 100 emsallerine kıyasla pozitif ayrıştı. Bu dönemde endeksin dolar bazında getirisi ise yüzde 32,5 (bu dönemdeki dip seviyeye göre yüzde 37,5) oldu. BIST 100'ün gelişmekte olan ülkeler ortalamasından ve gelişmiş ülke endekslerinden daha iyi bir performans sergilemesine karşın, bu ülkelere kıyasla iskontosu hala tarihsel ortalamalarının üzerinde.

MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi'ni baz aldığımızda son yükselişe rağmen çarpanlar bazında hala yüzde 25 civarında bir ıskontodan bahsetmek mümkün. Dünya da birçok endeksin cari piyasa çarpanları tarihsel ortalamalarının üzerinde değerler alırken, BIST henüz kendi ortalamalarını dahi yakalayamamış durumda. Bu durum uzun vadede BIST'in emsallerinden pozitif ayrışmasını sağlayabilecek bir etken.

BİST'in emsallerine kıyasla iskontosunun devam etmesine karşın, son dönemde birçok ülkeden gelen negatif haber akışı dikkat çekmeye başladı. Kredi notu düşürülen Çin ve Hong Kong, siyasi gerginliklerin devam ettiği Brezilya, Güney Afrika, Venezuela ve Katar, erken seçim olasılığı konuşulmaya başlanan İtalya ve endekslerinde sert düşüşler görülen Rusya, küresel ölçüde lokalden başlayan bir stres birikimi olduğunun habercisi. 

Eğer biriken bu stresi tetikleyecek bir gelişme yaşanacak olursa şu ana kadar lokal kalan bu sorunların küresel piyasaları etkisi altına aldığını görebiliriz. Bu nedenle orta-uzun vadede potansiyel devam etse de, olası küresel bir düzeltme dalgasından 100 bin sınırına dayanan BIST de nasibini alabilir. Endekste yılbaşından bu yana görülen yükseliş trendi 95.500 civarında bulunuyor. Aşağı yönlü hareketlerde bu seviye stop loss olarak izlenebilir.

Yukarı yönlü hareketlerde ise son haftalarda test edilen zirve seviyelerin de bulunduğu 98.800-99.300 bölgesi ile psikolojik olarak takip edilen 100.000 direnci izlenebilir. Endeksteki momentumu göz önünde bulundurduğumuzda aşağı yönlü sert bir düzeltmeden bahsetmek için erken olsa da yatırımcıların, zirvelerden gelecek düzeltmenin sert olabileceğini göz önünde bulundurarak BIST'teki bu potansiyeli takip ederken, mutlaka kendilerini takip eden bir stop loss stratejisi oluşturmaları gerektiğini düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Borsada ne beklemeli? 09 Ağustos 2017