BIST-100’deki yükseliş nereye kadar?

Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM
Erol GÜRCAN - GEDİK YATIRIM UZMAN GÖRÜŞÜ

Borsa İstanbul yeni haftaya Fransa seçimlerinde piyasaların olumlu fiyatladığı Macron’un seçilmesi ve yurtiçinde Mart ayı Sanayi Üretimi verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle olumlu bir başlangıç yaptı. Ancak, Fransa seçimlerinde beklentinin gerçekleşmiş olmasının getirdiği kâr realizasyonu eğilimi haftanın ilk işlem gününde BİST-100 endeksi yüzde 0.10 kayıpla 94 bin seviyesinin altında kapanış yapmasına neden oldu.

Tatil nedeniyle kısalan geçen haftada, endeks yeni tarihi zirvesi olan 95.358’i test ettikten sonra gelen kâr satışları ile 93 bin desteğine kadar gerilemiş ve 4 işlem gününün 3’ünü kayıpla tamamlamıştı. Yeni haftanın da kayıpla başlaması ve psikolojik destek konumundaki 94 bin seviyesinin altındaki kapanış endeksin seyri açısından sınırlı negatif sinyal oluştursa da; endeks üzerinde önemli ağırlığa sahip olan hisselerin beklentileri aşan kâr artışı açıklamaları ile bankacılık sektörü öncülüğünde gelen alımlar endeksin haftanın 2. İşlem gününde önemli bir tepki ile yeniden 95 binli seviyelere tırmanmasını sağladı.

Bu durum, tarihi zirvenin yenilenme olasılığını güçlendirse de olası yükselişlere tedbirli yaklaşmak faydalı olacaktır. Zira, Macron seçilmesiyle 1.10’un üzerine yükselen Euro/Dolar paritesinin, dolar endeksinin de 100 seviyesi altında olmasına rağmen, bu seviye üzerinde tutunamayarak 1.08’li seviyelere kadar gerilemesi dolar kaynaklı yeni bir yükseliş eğiliminin öncü sinyalleri olarak değerlendirilebilir.

Fed’in son toplantısında Haziran ayında faiz artırımı için açık kapı bırakması sonrasında piyasanın gelecek toplantıda faiz artırımına gidileceğine neredeyse kesin gözüyle bakmasını sağladığını da unutmayalım. Özellikle Perşembe ve Cuma günü ABD’den gelecek enflasyon verileri kritik öneme sahip. Mart verilerinin beklentilerin altında kalarak zayıf sinyaller verdiği enflasyonda nisanda toparlanma görülmesi bekleniyor.

Bu verilerin güçlü gelmesi Fed’e yönelik beklentileri kuvvetlendirerek doların değerini artırıcı etkide bulunabileceğinden küresel piyasalardaki risk iştahının bir miktar azalmasına yol açarak BİST-100 tarafında da yeni bir düzeltme hareketine neden olabilir. 94 bin desteğinin kırılması durumunda; 92.300 - 92.500 civarına kadar sürebilecek bir düzeltme hareketinden söz edebiliriz. Diğer taraftan, enfl asyon verilerinin zayıf kalması ise ve doların değer kaybetmesi senaryosunda ise endeksin tarihi zirvelerini yenileyerek kısa vadede 96 bine doğru olan yolculuğunu sürdürmesi beklenebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Borsada ne beklemeli? 09 Ağustos 2017