Kuruluş ve sermaye arttırımlarında Rekabet Kurumu'na yapılacak ödeme

Rüknettin KUMKALE
Rüknettin KUMKALE rkumkale.ymm@gmail.com


Yeni kurulacak olan anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde artan kısmın onbinde dördü, Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca Rekabet Kurumuna ödenmektedir.

Bu ödeme, 11/10/2010 tarihinden bu yana Türkiye Halk Bankası A.Ş. Ankara Kurumsal Şubesi’nde bulunan Rekabet Kurumu hesaplarına yatırılmakta idi.

31.03.2017 tarih ve 30024 sayılı Resmi Gazetede Rekabet Kurumu tarafından Yayımlanan 4054 Sayılı Kanun Uyarınca Anonim Ve Limited Şirketlerin Yapacakları Ödemelere İlişkin Tebliğ (TEBLİĞ NO: 2017/4) hükümlerine göre, Kurum adına ticaret sicili harçlarını tahsile yetkili birimlerce tahsil edilecektir.

Tebliğin “Kuruluş ve sermaye artırımında yapılacak ödeme” başlıklı 5. Maddesine göre;
- Yeni kurulacak olan anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde artan kısmın onbinde dördü, Kurum adına ticaret sicili harçlarını tahsile yetkili birimlerce tahsil edilir. Makbuz karşılığı yapılan haftalık tahsilatlar en geç bir sonraki haftanın ikinci işgünü mesai bitimine kadar Kurum hesaplarına aktarılır. Uygulamaya ilişkin diğer hususlar Kurum ile ilgili tahsilat birimi arasında yapılacak protokolle belirlenir. Kuruluş ve sermaye artırımı işlemlerinin yürütülmesinde, tahsilat birimlerince ödeme karşılığı düzenlenecek makbuz esas alınır. Makbuzda, ortaklığın ticaret unvanı, ödeme tutarı ile bu paranın Kurum adına yatırıldığının belirtilmesi gerekir.

- Ödemenin yapıldığına ilişkin makbuzun, Ticaret Sicili Müdürlüklerine tescil için yapılan başvurularda, talep edilen diğer belgelerle birlikte verilmesi zorunludur. Bu makbuzun başvuru belgeleri arasında bulunmaması halinde tescil işlemi yapılmaz.

- Bu hükme tabi ortaklıkların 6102 sayılı Kanunun 136 ncı maddesine göre devralınmasından dolayı sermayelerinin artırılması halinde, sadece artan meblağ üzerinden onbinde dört ödeme yapılacaktır. Aynı esaslar nev’i değişikliği halinde de geçerlidir.
- Sermaye artışına neden olmayan unvan ve nev’i değişiklikleri anılan hüküm kapsamına girmemektedir.

Kayıtlı sermaye sistemine tabi ortaklıklarda ödeme

- Kayıtlı sermaye sisteminden yararlanan ortaklıkların, ticaret siciline tescil edilmiş kayıtlı sermaye tavanı içinde yapacakları sermaye artırımları da bu esaslara tabidir.

- Bu kapsamdaki ortaklıklar; Sermaye Piyasası Kurulu tarafından verilen tescile mesnet belge ile birlikte makbuzu da Ticaret Sicili Müdürlüğüne vermek zorundadırlar. Makbuzun bulunmaması halinde Ticaret Sicili Müdürlüklerince tescil işlemi yapılmaz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
İnovasyon 16 Ekim 2019
İşletme sermayesi 16 Temmuz 2019