Limited şirketteki payınızı nasıl devredebilirsiniz?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Soner ALTAŞ / Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Başmüfettişi
 
Bir okurumuz soruyor: 10 bin TL sermayeli bir limitet şirketin %60 ortağıyım. Benim haricimde yüzde yirmişer paya sahip olan iki ortak daha var. Ben, sahip olduğum payların yüzde 20'sini bir oğluma, yüzde 20'sini de diğer oğluma devretmek ve şirketteki payımı %20'ye indirmek istiyorum. Ancak, diğer iki ortak payımı devretmeme karşı çıkıyor. Bu konuda neler yapabilirim? 
Bildiğiniz üzere, 6762 sayılı eski Türk Ticaret Kanunu'na göre limitet şirketlerde esas sermaye payının devri hususunun pay defterine kaydedilebilmesi için, ortaklardan en az dörtte üçünün devre onay vermesi ve bunların esas sermayesinin en az dörtte üçüne sahip olması zorunlu idi. Ortakların devre onayı bir ortaklar kurulu kararı yani genel kurul kararı ile veriliyordu. Okurumuzun şirketinin 3 ortağının bulunduğu dikkate alındığında, bu genel kurul kararının ortakların üçünün onayı ve en az %75 esas sermaye payının temsili ile alınması gerekiyordu. Diğer ortaklar devre onay vermeye yanaşmıyor ise, bu karar bir türlü alınamıyor, bu karar olmadan da pay devri geçerlilik kazanamıyordu. 
Buna karşılık, 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu'nda limitet şirket esas sermaye paylarının devrine ilişkin olarak "Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur." hükmüne yer verilmiştir. Yeni TTK, ortaklar genel kurul kararı için özel bir yetersayı aramamıştır. Bu nedenle, devre onay kararı genel yetersayı ile alınabilir. Yani, eğer şirket sözleşmesinde daha ağır bir nisap öngörülmemişse, bu konuda toplantıda temsil edilen oyların salt çoğunluğu ile karar alınabilir. Sizin, şirket sermayesinin %60'ına sahip olduğunuz dikkate alındığında, diğer ortaklar toplantıya katılmasa dahi yahut katılıp devre karşı çıksalar da, sizin devre onay konusunda vereceğiniz oylar ile kanunun aradığı yetersayı sağlanmış olacaktır. Yeni TTK, şirket sözleşmesi ise bunun aksinin de öngörülebileceğini, yani ortaklar genel kurulunun onayının şirket sözleşmesi ile zorunlu olabileceğini öngörmektedir. Eğer, eğer şirket sözleşmesini değiştirmek istemiyorsanız, belirtilen şekilde karar alınması mümkün olacaktır.
Ancak, hemen belirtelim ki, yeni TTK pay devri için genel kurul kararı yanında bazı ilave koşullar da aramaktadır. Şöyle ki, 6762 sayılı eski TTK gibi 6102 sayılı yeni TTK'da esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemlerin yazılı şekilde yapılmasını ve tarafların imzalarının noterce onanmasını şart koşuyor. Bu nedenle devir sözleşmesini yazılı şekilde yapmanız ve sözleşmedeki imzaları notere onaylatmanız şart. Ayrıca, esas sermaye payının devrine ilişkin sözleşmede, varsa; ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerinin; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu hususun; önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım haklarının ve sözleşme cezasına ilişkin koşulların belirtilmesi gerekiyor. Bu hususlar yoksa devir sözleşmesinde belirtilmez. Ayrıca, pay devrinin şirketin pay defterine işlenmesi gerekiyor. Bu nedenle, payınızı devrederken genel kurul kararı yanında bu hususlara da dikkat etmenizde fayda var.   
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017