‘Made in Ziraat’ yazılımı ile faizsiz bankacılığa katılacak

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Bu yıl kamu sermayeli ilk katılım bankasının faaliyete başlamasına kesin gözüyle bakılıyor. Bir süreden beri de ilk kamu sermayeli katılım bankasının Ziraat Bankası tarafından kurulacağı konuşuluyor. Eğer çalışmalar tamamlanırsa toplam bankacılık sektöründe payı yüzde 6 olan katılım bankalarının sayısı da 5’e çıkmış olacak.

1 Haziran 2014 tarihine yetişmesi için çalışmaların yürütüldüğü ve geleneksel bankacılıktan usullerinden farklı olan katılım bankacılığı için Ziraat’in ‘made in Ziraat’ olarak tanımlanan özel bir yazılım yazdırdığı ifade ediliyor. Katılım bankacılığı yazılımını dışarıdan satın almak istemeyen ve kendi damgasını vurmak isteyen Ziraat’te işin tepesindeki isim ise İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Toker. Bu görevinden yeni bankanın kuruluşuna geçiş yapan Toker, çalışmalar tamamlandıktan sonra da ilk kurucu genel müdürlük görevine de getirileceği söyleniyor. Tabii bu konuda son söz de Hazine’nin olacak. Bankadaki görevine 1992 yılında Müfettiş Yardımcısı olarak başlayan Toker, Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı, Tarımsal Krediler Daire Başkanı ve İç Kontrol Daire Başkanı olarak görev yaptı. Kasım 2011 tarihinden itibaren İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Bu arada yeni banka için bir çok konu merak ediliyor. Şubeleşme nasıl olacak? Ziraat Bankası şubeleri mi kullanılacak? Edindiğimiz bilgiye göre kurulacak katılım bankasının şubesi de personeli de tamamen ayrı olacak.

TÜRKBANK İSMİ KİME VERİLECEK?

Kulislerde, Hazine sermayeli kurulacak katılım bankası için Ziraat’in isminin de geçmeyeceği konuşuluyor. Ekonomi yönetiminin Türkiye’nin ilk faizsiz bankası olarak bilinen tasfiye halindeki Türk Ticaret Bankası’nın (Türkbank) isminin yaşaması için kurulacak katılım bankalarından birine bu unvanı vermeye sıcak baktığı biliniyor. Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank nezdinde kurulacak hangi bankaya bu isim kullanılacak merakla bekleniyor. Ziraat’in ardından sırasıyla Halkbank ve VakıfBank’ın da katılım bankası kurması bekleniyor.

KATILIMCILARIN ‘YOL HARİTASI’ HAZIR

Geçtiğimiz aralık ayında katılım bankaları için Kızılcahamam’da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB), ortaklaşa çalıştay yapmışlardı. Bu çalıştayda, 9 ana konu üzerinde karar verilen ‘Katılım bankaları yol haritası raporu’ bitti. BDDK tarafından hazırlanan rapor, TKBB’nden de görüş alındıktan sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a sunulacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar